Header afbeelding

Raapstelen met pasta

Voorjaarsbladgroente

Raapstelen behoren niet officieel tot de vergeten groente, maar zijn door de meeste mensen wel in de vergetelheid geraakt. Raapstelen behoort tot de bladgroente en is het loof van meiknolletjes om precies te zijn. Raapstelen zijn vol, fris en een beetje pittig van smaak.

Vroeg in het voorjaar is de tijd van de raapstelen. Een bladgroente die vrij kort te verkrijgen is, ongeveer vanaf maart tot en met mei. Het kan voorkomen dat je de raapstelen ook nog in het najaar tegenkomt.

Als je raapstelen kunt vinden, je hebt meer kans in een biologische winkel of op de markt dan in de supermarkt, eet deze dan het liefst zo snel mogelijk. Raapstelen verleppen vrij snel en zijn in de koelkast echt maar een paar dagen houdbaar.

Zijn raapstelen gezond?

Raapstelen zijn rijk aan een stof die in de maag omgezet wordt tot het stofje DIM. DIM remt een enzym dat in het lichaam verantwoordelijk is voor de aanmaak van oestrogeen.

Let wel op dat je de raapstelen niet te lang verhit, daar kunnen deze stoffen niet tegen en zullen hierdoor verdwijnen.

Het meest gehoorde recept met raapstelen is denk ik wel de stamppot, maar je kunt raapstelen ook voor tal van andere gerechten gebruiken. Een omelet bakken met raapstelen maar je kunt ook pesto maken van de bladeren van raapstelen.

PASTA MET RAAPSTELEN

Niet alles in het leven hoeft makkelijk en snel te gaan. Zo zit het leven niet in elkaar. Maar soms is het wel fijn als bepaalde dingen, zoals eten koken, lekker makkelijk en snel gaat. Dit recept is daar een mooi voorbeeld van. Ideaal als warm lunchgerecht of als diner.

De hoeveelheden staan tussenhaakjes vermeld bij de ingrediënten, maar doe dit maar smaak.

Heb jij een persoonlijk voedingsplan met peulvruchten? Kun je die hoeveelheden aanhouden die in je plan staan.

INGREDIËNTEN

  • (100 gram) Raapstelen
  • (70 gram) Rode linzen pasta
  • Pesto (recept)

BEREIDING

Was de raapstelen en snij deze grof. Kook in tussentijd de linzen pasta gaar (zie verpakking).

Verhit wat (kokos)olie in een (wok)pan en bak de raapstelen kort totdat ze geslonken zijn. Voeg vervolgens de gekookte linzen pasta en pesto toe. Roer op hoger vuur kort goed door elkaar en het is klaar om te serveren.

Lekker om te serveren met een eetlepel edelgistvlokken als topping.

NOTES

  • Je kunt de linzen pasta vervangen door kikkererwten pasta of een andere pasta soort. In dit recept is de rode linzen pasta de eiwitbron. Gebruik je bijvoorbeeld roggepasta kun je een andere eiwitbron toevoegen zoals kaas of vis.
  • De pesto geeft normaal gesproken voldoende smaak. Is dit niet het geval, voeg wat extra keltisch zeezout, peper of andere kruiden toe.
  • Dit recept is vrij van gluten en lactose, vegan en volledig plantaardig.
  • Dit recept is perfect voor jou als jij een persoonlijk voedingsplan hebt met daarin linzen en raapstelen. Houd de hoeveelheden aan zoals deze vermeld staan in je plan. Heb je geen raapstelen in je plan staan? Deze kun je vervangen door bijvoorbeeld spinazie, spruiten, broccoli of die groente die jij lekker vindt.

Enjoy!

Is deze maaltijd goed voor jouw lichaam?

Wil je graag weten of deze ingrediënten de juiste voedingsstoffen bevatten voor jouw lichaam?

Dan is het persoonlijk voedingsplan aan de hand van je bloedwaarden zeker iets voor jou.

Ik kan er nu van alles over vertellen, maar zelf ervaren is natuurlijk de beste manier. Zeker als je merkt dat niet alleen jij maar ook je lijf er blij van wordt.

Vertel me er alles over