Header afbeelding

Rabarber Bites

Afgelopen weekend kreeg ik weer heerlijk wat mee uit de groenten tuin. Dit keer was het ijsbergsla, krulsla, peulen en rabarber! Je kunt veel zeggen, maar de smaak van deze producten is zoveel malen lekkerder, dan de producten  die je (met name verpakt) in de winkel koopt.

Bakken met rabarber

Ja en dan heb je weer rabarber, tijd om te bakken met rabarber! Het leuke aan rabarber is dat je er zulke mooie creaties mee kunt maken. Het is een hele kunst om gelijke stukjes rabarber te snijden van een stengel. Maar het is wel de moeite om het even te proberen! Ik heb gekozen voor dit patroontje op de taart, maar je kunt natuurlijk ook een ruit leggen of er een bloem van maken.

De vulling van deze taart heb ik vooraf even gekookte zodat de aardbeien zich kunnen mengen met de rabarber. Zo ben ik er zeker van dat de taart overal even zoet is. Natuurlijk kun je de taart ook vullen met stukjes rabarber en aardbei (zonder dat ze vooraf gekookt zijn). Dan moet je bij het bakken er even op letten dat de rabarber wel gaar is voordat je de taart uit de ver haalt. En kies dan ook voor een crumble topping omdat je hier geen vlakke bovenkant mee zult krijgen.

Nieuwsgierig naar meer recepten met rabarber? Kijk dan ook eens naar deze rabarber cake en dit rabarber ontbijt.

 

Rabarber Bites

Aangezien ik niet van de tussendoortjes ben, zijn deze bites echt een feestje als ontbijt! Je bakt ze de dag ervoor en de volgende ochtend hoef jij en/of het hele gezin zo maar een bite (of bites) te pakken. Deze bites eten tijdens de Lunch kan natuurlijk ook.

Ik gebruik een vierkante springvorm van ongeveer 20cm doorsnede. Afhankelijk van de grote, kun je hier 16 bites uithalen.

INGREDIENTEN BODEM

 • 150 gram speltmeel
 • 150 gram havermout
 • 100 gram kokosolie

INGREDIENTEN VULLING

 • 250 gram rabarber
 • 250 gram aardbeien
 • Limoensap van 1 limoen

INGREDIENTEN CRUMBLE 

 • 50 gram speltmeel
 • 50 gram havermout
 • 25 gram kokosolie

BEREIDING

Pak een bakblik (ik vind een springvorm fijn) en vet deze in. Leg op de bodem een bakpapiertje, dit is gemakkelijker als je de taart wilt verplaatsten. Heb je geen springvorm, zorg dan dat je hele vorm bedekt is met bakpapier, zodat je de taart er na het bakken makkelijk uit kan halen. 

Snij en was de rabarber en aardbeien. Kook ze vervolgens samen met een bodempje water in een pan totdat de rabarber gekookt is. Voeg de limoensap toe. Je kunt er een gladde mouse van maken, door wat langer door te koken. Je kunt het ook zo laten en goed doorroeren totdat het een egalere massa wordt. Laat dit wat afkoelen

Voor de crumble: smelt de kokosolie en voeg de speltmeel en havermout toe. Meng tot een crumble. 

Voor de bodem: smelt de kokosolie en voeg de speltmeel en havermout toe. Meng tot een egale massa. Druk dit mengsel stevig aan op de bodem van het bakblik. 

Gieten de rabarber met aardbeien over de bodem en verdeel over de bodem. Strooi de crumble over de rabarber met aarbeien. 

Mocht je dit leuk en lekker vinden kun je de taart afmaken met een laagje rabarber (zie de foto’s). 

Zet de taart in een voorverwarmde oven (170 graden Celsius), ongeveer 20-30 minuten.

Laat de taart goed afkoelen voordat je deze gaat aansnijden 

NOTES

 • Wil je een knapperige crumble laag bovenop de taart? Laat dan de laatste laag rabarber weg.
 • Bewaren kan tot max 2-3 dagen. In een afgesloten bakje in de vriezer gaat ook prima langer. 
 • Ik voeg bewust geen suiker toe, de aardbeien maken het voor mij echt zoet genoeg. Mocht je de bites niet zoet genoeg vinden, kun je wat honing toevoegen aan de rabarber aardbei vulling. 
 • Deze bars zijn lactose vrij, plantaardig en vegan. 
 • Deze bars zijn niet gluten vrij, maar wel glutenvrij te maken. Je kunt de speltmeel en havermout vervangen door boekweitmeel en vlokken of amandelmeel. 

Enjoy!