RABARBER CAKE

Rabarber tijd

Bij rabarber denken de meeste mensen aan fruit (ook omdat we het vaak als bijgerecht eten, net zoals appelmoes), maar rabarber is een groenten. Rabarber heeft een friszure smaak, wat niet bij iedereen in de smaak valt.

Rabarber van eigen bodem is voornamelijk te verkrijgen in de lente maanden met uitloop tot augustus. We eten alleen de steel, het blad is giftig. En hoe roder de steel, hoe zoeter de smaak.

Vroeger kookte men een krijtje bij de rabarber. Weet je waarom? De aanwezige calcium in rabarber is niet opneembaar voor het lichaam door het oxaalzuur. Het krijtje zorgt ervoor dat het oxaalzuur niet bindt aan het calcium en de calcium daarom beter opgenomen kan worden door het lichaam. Volgens sommige heeft het geen enkel effect op de opneembaarheid van het calcium gehalte en vinden dat het krijtje de lekker smaak wegneemt..

Rabarber is rijk aan vitamine, mineralen, anti-oxidanten en vezels. Vrijwel alle vitaminen en mineralen zijn aanwezig in rabarber, waardoor ze elkaars werking versterken.

Vitamine K is in hogere maten aanwezig in rabarber. Vitamine K is essentieel bij de calciumstofwisseling. Samen met vitamine D zorgt vitamine K voor gezonde botten en bloedvaten.

Ik ben een groot fan van rabarber …… dat is echt zo lekker!! Toen is dit vorige maand op de markt zag liggen, had ik direct 2kg gekocht!! De eerste lading heb ik gekookt (soort compote gemaakt), een volledig schaaltje opgegeten en de rest ingevroren. Gelukkig kun je veel meer lekkers maken van rabarber. Gister was ik bij een collega ondernemer en zij maakt er rabarber siroop van. Heerlijk dorstlessend en voedend met dit weer! Ik heb van de overige rabarber, cake gemaakt: super snelle rabarber cake

 

 

Deze cake heb je super snel gemaakt en je kunt er vrij snel van genieten. Of…..je laat deze staan voor de ochtend, heerlijk als ontbijt. 

INGREDIENTEN

  • 500 gram rabarber, gewassen en in plakjes gesneden
  • 250 gram volkorenspeltmeel of een ander meelsoort
  • 125 gram suiker (of 65 gram suiker en 2 goede handen aardbeien in stukjes gesneden)
  • 3 eieren
  • 100 gr boter, gesmolten
  • 50 ml melk (ik gebruik vaak amandelmelk)
  • 1 theelepel vanille extract
  • 1 theelepel bakpoeder
  • snufje zout

BEREIDING

Verwarm de oven voor op 180ºC. Meng de eieren met de suiker en klop tot deze lichtgeel wordt en een beetje schuimt. Voeg, al roerend, eerst alle andere natte ingrediënten toe: gesmolten boter, melk, vanille extract, en daarna het meel, bakpoeder en zout. Blijf tussendoor goed kloppen, zodat je een glad cakebeslag krijgt. Als laatste schep je de stukjes aardbeien door het beslag. 

Vet een springvorm van 23 cm in en schep het cakebeslag erin. Strooi de rabarberstukjes over het beslag en duw dit zachtjes zodat het een beetje in het beslag zakt. Bak ongeveer 30 min in de oven. Test met een sateprikker of de cake gaar is, als de prikker er schoon uitkomt, is de cake goed. Zo niet, laat de cake dan nog even in de oven staan.

Laat de cake afkoelen (of eet hem nog warm als je écht niet kan wachten). Geniet ervan!

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief!