Header afbeelding

RABARBERCAKE

 

Bij rabarber denken de meeste aan fruit, maar rabarber is echt een groente. We eten rabarber in de meeste gevallen als bijgerecht, net zoals appelmoes. Rabarber heeft een fris zure smaak.

Rabarber van eigen bodem is voornamelijk te verkrijgen in de lentemaanden (mei en juni) met uitloop tot augustus.

Alleen de steel is eetbaar, het blad is giftig. Hoe roder de steel, hoe zoeter de smaak.

Misschien herinner jij je nog wel dat er vroeger bij het koken van de rabarber een krijtje werd gedaan.

Weet je waarom? Het aanwezige calcium in rabarber is niet opneembaar voor het lichaam door het oxaalzuur. Het krijtje zorgt ervoor dat het oxaalzuur niet bindt aan het calcium en het calcium daarom beter opgenomen kan worden door het lichaam. Volgens sommige heeft het geen enkel effect op de opneembaarheid van het calciumgehalte en vinden dat het krijtje de lekkere smaak wegneemt.

Rijk aan voedingsstoffen

Rabarber is rijk aan vitaminen, mineralen, anti-oxidanten en vezels. Vrijwel alle vitaminen en mineralen zijn aanwezig in rabarber. Hierdoor versterken de voedingsstoffen elkaars werking en kan je lichaam veel voedingsstoffen opnemen uit rabarber.

Vitamine K is in hogere maten aanwezig in rabarber. Vitamine K is essentieel bij de calciumstofwisseling. Samen met vitamine D zorgt vitamine K voor de botten en flexibele bloedvaten.

Wat maak je met Rabarber?

Een groot fan ben ik van rabarber, ik vind dat echt zo lekker! Ik heb dan ook het geluk dat mijn ouders weer meerdere rabarber planten in de tuin hebben staan dit jaar.

De rabarber kook ik met een klein laagje water tot rabarber compote. Lekker als bijgerecht bij je maaltijd of een lepel toevoegen aan je (yoghurt) ontbijt.

Maar je kunt natuurlijk nog veel meer lekkers maken van rabarber. Rabarber siroop is een heerlijke dorstlesser en voedend met warm weer.

Als toetje of ontbijt met aardbeien en wat (zelf gemaakte) granola kan ik je ook zeker aanraden. En ik hou te veel van bakken om er niet ook een rabarbercake van te maken.

Rabarbercake

Deze cake heb je snel gemaakt en je kunt er binnen een uur van genieten. Of je laat de cake staan tot de ochtend, heerlijk als ontbijt.

INGREDIËNTEN

  • 500 gram rabarber, gewassen en in stukjes gesneden
  • 250 gram volkorenspeltmeel of een ander meelsoort
  • 125 gram suiker (of 65 gram suiker en 2 volle handen aardbeien in stukjes gesneden)
  • 3 eieren
  • 100 gr boter, gesmolten
  • 50 ml melk (ik gebruik amandelmelk of havermelk)
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 1 theelepel bakpoeder
  • Keltisch zeezout

BEREIDING

Verwarm de oven voor op 180ºC.

Meng de eieren met de suiker en klop tot deze lichtgeel wordt en een beetje schuimt.

Voeg al roerend eerst de andere natte ingrediënten toe: gesmolten boter, melk, vanille-extract. Vervolgens voeg je het meel, bakpoeder en Keltisch zeezout toe.

Blijf tussendoor goed kloppen, zodat je een glad cakebeslag krijgt.

Schep als laatste de stukjes aardbei door het beslag.

Vet een springvorm van ongeveer 23 cm in en schep het cakebeslag erin. Strooi de rabarberstukjes over het beslag en duw dit zachtjes aan zodat de stukjes in het beslag zitten.

Bak de cake in ongeveer 30 minuten in de oven gaar. Test met een saté prikker of de cake echt gaar is. Als de prikker er schoon uitkomt, is de cake klaar. Zo niet, laat de cake dan nog een aantal minuten in de oven bakken.

Laat de cake even afkoelen voordat je deze gaat aansnijden. Grote kans dat de cake anders uit elkaar valt. Alhoewel een cake ook wel erg lekker is als deze nog een beetje warm is.

NOTES

  • Ik denk dat de cake ook erg lekker is als je de aardbeien vervangt door mango.
  • Deze cake in lactosevrij als je gebruik maakt van plantaardige boter en plantaardige melk.
  • Je kunt de cake ook glutenvrij maken door gebruik te maken van boekweitmeel in plaats van speltmeel.
  • De cake is vegetarisch en niet volledig plantaardig. Ik heb het niet geprobeerd, maar je zou de eieren kunnen vervangen door lijnzaad eieren en sowieso plantaardige boter en melk kunnen gebruiken.

Rabarbercake gezondere variant

Mocht je graag voor een nog gezondere variant gaan? Dat kan. Hieronder heb ik het recept een klein beetje aangepast, zonder boter en zonder suiker. Deze is echt wel minder zoet. De aardbeien doen het wel goed wat betreft de zoetheid, maar het is minder zoet dan met suiker.

INGREDIËNTEN

  • 300 gram rabarber, gewassen en in stukjes gesneden
  • 175 gram volkorenspeltmeel of een ander meelsoort
  • 2 volle handen aardbeien in stukjes gesneden
  • 2 eieren
  • 50-100 ml melk (ik gebruik amandelmelk of havermelk)
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 1 theelepel bakpoeder
  • Keltisch zeezout

BEREIDING

Verwarm de oven voor op 180ºC.

Klop de eieren tot deze lichtgeel zijn en een beetje schuimt.

Voeg al roerend eerst de andere natte ingrediënten toe: melk en vanille-extract. Vervolgens voeg je het meel, bakpoeder en Keltisch zeezout toe.

Blijf tussendoor goed kloppen, zodat je een glad cakebeslag krijgt.

Schep als laatste de stukjes aardbei en rabarber door het beslag.

Vet een springvorm van ongeveer 23 cm in en schep het cakebeslag erin.

Bak de cake in ongeveer 30 minuten in de oven gaar. Test met een saté prikker of de cake echt gaar is. Als de prikker er schoon uitkomt, is de cake klaar. Zo niet, laat de cake dan nog een aantal minuten in de oven bakken.

Laat de cake even afkoelen voordat je deze gaat aansnijden. Grote kans dat de cake anders uit elkaar valt. Alhoewel een cake ook wel erg lekker is als deze nog een beetje warm is.

NOTES

  • Je kunt ook de aardbeien pureren (met een staafmixer) en deze bij de natte ingrediënten toevoegen aan het beslag. Dat verdeelt de zoete smaak wat beter over de cake.

 

Geniet ervan!