Plan je gratis intake hier
Contact

Rabarbercake

Bij rabarber wordt vaak gedacht aan fruit, maar rabarber is echt een groente. Vaak wordt rabarber gegeten als bijgerecht, net zoals appelmoes (althans zo ben ik ermee opgevoed).
Rabarber heeft een fris zure smaak.

Rabarber van eigen bodem is voornamelijk te verkrijgen in de lentemaanden (mei en juni) met uitloop tot augustus.
Alleen de steel is eetbaar, het blad is giftig. Hoe roder de steel, hoe zoeter de smaak.

Misschien herinner jij je nog wel dat er vroeger bij het koken van de rabarber een krijtje werd gedaan. Weet je waarom? Het aanwezige calcium in rabarber is niet opneembaar voor het lichaam door het oxaalzuur. Het krijtje zorgt ervoor dat het oxaalzuur niet bindt aan het calcium en het calcium daarom beter opgenomen kan worden door het lichaam. Volgens sommige heeft het geen enkel effect op de opneembaarheid van het calciumgehalte en vinden dat het krijtje de lekkere smaak wegneemt.

Persoonlijk zie ik het niet zo zitten om een krijtje toe te voegen aan m’n eten en ik heb ook geen idee wat dat verder met de voedingsstoffen doet. Mocht jij me er meer over kunnen vertellen, is dat altijd welkom.

Rabarber rijk aan voedingsstoffen

Rabarber is van zichzelf rijk aan vitamine, mineralen, anti-oxidanten en vezels. Vrijwel alle vitaminen en mineralen zijn aanwezig in rabarber. Hierdoor versterken de voedingsstoffen elkaars werking en kan je lichaam veel voedingsstoffen opnemen uit rabarber.

Vitamine K is in hogere maten aanwezig in rabarber. Vitamine K is essentieel bij de calciumstofwisseling. Samen met vitamine D zorgt vitamine K o.a. voor de botten en flexibele bloedvaten.

Recepten met Rabarber?

Een groot fan ben ik van rabarber. Ik vind dat zo lekker dat ik veel gerechten uitprobeer met rabarber. Ik heb ook het geluk dat mijn ouders meerdere rabarber planten in de tuin hebben staan zodat het ook voor het grijpen ligt.

In de basis kook ik rabarber met een klein laagje water tot rabarber compote. Lekker als bijgerecht bij je maaltijd of een lepel toevoegen aan je (yoghurt) ontbijt.

Maar je kunt natuurlijk meer lekkers maken van rabarber. Rabarber siroop is een heerlijke dorstlesser en voedend met warm weer.
Als toetje of ontbijt met aardbeien en wat (zelfgemaakte) granola kan ik je ook zeker aanraden.

Rabarbercake

En deze keer gebruik ik de rabarber in een cake. Dit is een snel recept, je kunt er binnen een uur van genieten. Of laat de cake staan tot de ochtend, heerlijk als ontbijt.

INGREDIËNTEN
 • 300 gram rabarber, gewassen en in stukjes gesneden
 • 175 gram volkorenspeltmeel of roggemeel
 • 2 volle handen aardbeien in stukjes gesneden
 • 2 eieren
 • 50-100 ml melk (ik gebruik amandelmelk of havermelk)
 • 1 theelepel vanille-extract
 • 1 theelepel bakpoeder
 • Keltisch zeezout
BEREIDING

Verwarm de oven voor op 180ºC. Klop de eieren tot deze lichtgeel zijn en het schuimt.

Voeg al roerend eerst de andere natte ingrediënten toe: melk en vanille-extract. Vervolgens voeg je het meel, bakpoeder en Keltisch zeezout toe.

Blijf tussendoor goed kloppen, zodat je een glad cakebeslag krijgt.

Schep als laatste de stukjes aardbei en rabarber door het beslag.

Vet een springvorm van ongeveer 23 cm in en schep het cakebeslag erin.

Bak de cake in ongeveer 30 minuten in de oven gaar. Test met een saté prikker of de cake echt gaar is. Als de prikker er schoon uitkomt, is de cake klaar. Zo niet, laat de cake dan nog een aantal minuten langer in de oven bakken.

Laat de cake even afkoelen voordat je deze gaat aansnijden. Grote kans dat de cake anders uit elkaar valt. Alhoewel een cake ook wel erg lekker is als deze nog een beetje warm is.

NOTES
 • Je kunt ook de aardbeien pureren (met een staafmixer) en deze bij de natte ingrediënten toevoegen aan het beslag. Dat verdeelt de zoete smaak wat beter over de cake.
 • Deze cake is lactosevrij als je gebruik maakt van plantaardige melk.
 • Je kunt de cake ook glutenvrij maken door gebruik te maken van boekweitmeel in plaats van spelt- of roggemeel.
 • De cake is vegetarisch en niet volledig plantaardig. Ik heb het niet geprobeerd, maar je zou de eieren kunnen vervangen door lijnzaad eieren en sowieso plantaardige melk kunnen  gebruiken.

Enjoy!

 

Wil je gezonde inspiratie & reminders via e-mail?

Voed jezelf met de juiste informatie
Liefs van Shirley

Wil jij je gezond, levendig en vitaal voelen?

We ontdekken samen wat jouw lichaam nodig heeft

Wanneer je met mij gaat werken zoekt je lichaam tijdens het proces zijn weg naar de juiste balans, waardoor jij fit thuiskomt van je werk, dus niet uitgeblust op de bank zit. Jij leert je lichaam kennen. Je leert jezelf kennen. Je ontdekt wat bij je past. Dat is waar mijn coaching op geënt is. Voor de rest van je leven.

Maak afspraak

Stap in gezondheid **COMING SOON**

 • In je eigen tempo stap voor stap naar je gezondere leefstijl
 • Middels online omgeving
 • Toegang tot masterclasses
 • Optie tot: 1 op 1 consulten
 • Optie tot: ondersteunend lab onderzoek (bloedonderzoek, mineralen, zware metalen)

€ 149,- va.

Werk aan jezelf

 • Uitgebreide intake (online of op de praktijk)
 • Voedings- en leefstijl adviezen
 • 4 coachsessies op de praktijk of online
 • 6 maanden begeleiding
 • Optie tot: ondersteunend lab onderzoek (bloedonderzoek, mineralen, zware metalen)
 • Optie tot: (voor)ouder heling/regressie sessie in de praktijk

€ 750

1:1 coaching

 • Uitgebreide intake (online of op de praktijk)
 • Bloedonderzoek, incl. bv. vitamine D en B12 (op de praktijk)
 • Persoonlijk voedingsplan adhv bloedonderzoek
 • Toegang tot online community
 • 7 maanden begeleiding
 • ± 10 coachsessies op de praktijk of online

€ 1500

Anderen die je
voor gingen

Ik gun iedere vrouw een gezond lijf en vrolijke mind. En zou Shirley daarom absoluut aanraden! 🙂
In de wondere wereld van gezonde voeding en diëtiek vliegen de algemene, vage adviezen je tegenwoordig om de oren. Een zoektocht die veel verwarring en frustratie kan brengen.
Wat ik onwijs krachtig vind aan de aanpak van Shirley is dat haar begeleiding precies afgestemd is op jou als individu, vanuit resultaten die vooraf persoonlijk gemeten zijn. Zo weet je dat het perfect passend is voor jouw lichaam. Onwijs fijn, en maakt voor mij al het verschil.

Shirley is daarnaast een diëtiste die ook zeer ervaren is op het gebied van mindset, negatieve gedachtes aanpakken en het ontwikkelen van meer zelfliefde als vrouw. Dat maakt dat je je echt gehoord voelt.

Rianne

Je kunt inderdaad de regie met behulp van Shirley weer in eigen handen krijgen. Goed advies. 😃 Lekker eten wat goed is voor jouw lichaam. Je voelt je fit, opvliegers zijn weg. Er is bij mij een rust gekomen 3x per dag eten, wat voldoende is voor mijn lichaam waar ik zeker mee kan tennissen en mee naar de sportschool kan. En waar je ook nog van afvalt.
Ik ben super blij dat ik Shirley tegen ben gekomen en aan t ervaren ben wat dit allemaal met me doet. Ik ben happy🤩

Inge

Omdat ik graag meer informatie wilde over mijn lichaam en welke voedingstoffen en producten voor mijn lichaam geschikt zijn ben ik via Shirley het Metabolic Balance groepstraject ingestapt.

Metabolic Balance vind ik een erg fijn plan omdat deze helemaal afgestemd is op mijn lichaamswaarde, er is voldoende ruimte voor improvisatie én je hoeft geen calorieën te tellen. Calorieën tellen is in de loop der jaren een obsessie geworden waar ik erg graag vanaf wilde. Meer rust in mijn lijf en mijn hoofd.

In het begin had ik nog best wel vragen, hoe kan ik het plan nu het beste in mijn leven integreren. Het groepstraject heb ik erg prettig ervaren omdat je kun sparren met andere, die ook mijn ervaringen en struggels deelden.

Shirley geeft veel bruikbare tips en informatie in haar online meetings, de online communitiy en in de online omgeving dmv werkboeken en informatie sheets.

Inmiddels heb ik mijn doel gehaald. Meer rust in mijn lijf en hoofd, gewicht verloren én mijn relatie met eten is verbeterd.

Dankjewel Shirley!

Ankie – 36

Inzicht en bewustwording over wat bij je lichaam past en het daadwerkelijk voedt. Voor mij was het programma van Shirley meer dan een andere kijk op voeding. Shirley kijkt mee en stemt af op je behoefte waar je op dat moment bent. Ik heb er geen strakke nieuwe levensstijl aan over gehouden, juist een paar goede veranderingen die zich echt hebben verankerd. Dankjewel voor je positieve en mooie gesprekken!

Lizzy Geurts van Kessel

Ik ben een half jaar geleden bij Shirley gekomen. Ze heeft samen met mij een persoonlijk plan opgesteld op mn bloedwaarden beschreven. Ik heb dat goed kunnen volhouden tot vandaag de dag. Je lichaam maakt op een lekkere en gezonde manier een reset door. Iets wat me al 2 jaar niet meer lukte. Fitter en energieker ga ik nu door. bijna 11 kilo lichter.
Shirley denkt heel goed met je mee en is een lief en toegankelijk persoon! Dank je wel!

Mireille

Shirley heeft mij heel goed geholpen. Nadat ze zich goed heeft verdiept in mijn bloedwaardes, goed heeft geluisterd naar mijn situatie en gerichte vragen heeft gesteld, heeft ze me concrete tips gegeven waar je echt wat aan hebt. Je merkt aan Shirley dat ze veel verstand van zaken heeft.

Doris

Een gezond leven komt van binnenuit

- Shirley Brouwers