Header afbeelding

Rabarber

 

Vorig jaar schreef ik het recept voor deze Rabarber cake! Dit jaar heb ik weer nieuwe rabarber recepten. De eerste staat hieronder met uitleg over het maken van rabarber compote met aardbeien!

Wat is rabarber?

Er wordt nog altijd vaak gedacht dat rabarber een fruit soort is. We gebruiken rabarber ook vaak als fruitsoort, maar het hoort echt tussen de groente thuis. Nog een reden om extra groente te eten als je het mij vraagt!

Van de rabarber eten we alleen de stelen en verwijderen we de bladeren. De bladeren van de rabarber bevatten te veel oxaalzuur. De stelen bevatten ook oxaalzuur, maar niet in de grote hoeveelheden zoals de rabarber bladen. Oxaalzuur bindt zich in het lichaam aan het mineraal calcium. Wat geen gunstig effect heeft op het calcium gehalte in je lichaam. Is dit een reden om geen rabarber te eten? Nee, zeker niet! Ons lichaam maakt in de spijsvertering ook oxaalzuur aan en we kunnen prima wat oxaalzuur verwerken. Rabarber is echt een seizoensgroente waardoor je dit al bijna niet het hele jaar door eet. En wissel de verschillende groente soorten zoveel mogelijk af (maar ja, dat geldt natuurlijk altijd). Kwark of yoghurt zijn rijk aan calcium, waardoor dit een goede combinatie is met rabarber. 

Waar koop je rabarber?

In het seizoen, in de maanden april, mei en juni, vind je rabarber bijna overal. De meeste weekmarkten en groenteboeren hebben het sowieso in deze periode. Met name in mei en in juni vind je rabarber ook in de supermarkt. Laat rabarber niet te lang liggen als je het gekocht hebt. Je kunt ze ongeveer een week bewaren in de koelkast en een aantal dagen buiten de koelkast. Als de stelen slap worden is het tijd dat ze verwerkt worden.

Gezondheidsvoordelen rabarber

Rabarber bevat redelijk wat vezels en is daardoor gunstig voor een goede darmwerking en het cholesterol.

Rabarber compote 

Hoe maak je rabarber compote? Dit is echt makkelijk en je bent in 10 minuten klaar (oké, afhankelijk van de hoeveelheid rabarber die je gaat koken). Je kunt altijd meer in één keer koken en alles wat je over hebt in porties invriezen.

Verwijder de bladeren van de rabarber stengel en snij het onderkantje eraf. Was de rabarber stelen. Snij de stelen in gelijke stukjes. 

Neem een pan, doe de rabarber in de pan en voeg een klein laagje water toe. De rabarber hoeft zeker niet onder water te staan. Als ik 5 cm rabarber in de pan heb zitten, voeg ik ongeveer 1 cm water toe. 

Breng het geheel aan de kook en kook totdat de rabarber uit elkaar valt. Haal de pan van het vuur en roer het geheel goed door elkaar. 

Je kunt dit warm eten of je laat het afkoelen. Dit kun deze rabarber compote een aantal dagen in de koelkast bewaren. 

Wil je de rabarber wat zoeter maken? Dit kan natuurlijk met suiker of stevia, maar ik gebruik liever aardbeien! Aardbeien zijn gezonder en geven toch een zoetere smaak aan de rabarber, met een beetje aardbeien smaak natuurlijk. 

De verhoudingen rabarber : aardbei, kunnen verschillen van 3 : 1 tot 1 : 1. 

Ik zelf eet alleen rabarber als bijgerecht bij de avond maaltijd en 1 op 1 rabarber aardbei vind ik lekker bij kwark of yoghurt gerechten. 

 

Rabarber ontbijt met kwark en granola

Lekker en makkelijk te maken. Snel klaar in de ochtend of je maakt het de avond ervoor, dan pak je het kant-en-klaar uit de koelkast!

 

 

INGREDIENTEN

  • Rabarber compote met aardbeien
  • Volle kwark of volle yoghurt (dit kan ook sojayoghurt of haverkwark zijn)
  • Granola

BEREIDING

Neem een leuk glas, beker of bakje.

Begin met een laagje rabarber compote, dan een laagje kwark en vervolgens nog een laagje granola.

NOTES

  • Een afsluitbaar bakje of glas is super makkelijk als je je ontbijt bijvoorbeeld later op kantoor opeet of als je dit de avond ervoor al maakt. Dan hoef je het in de ochtend zo maar uit de koelkast te pakken.
  • Dit recept kun je glutenvrij maken door gebruik te maken van glutenvrije granola.
  • Dit recept kun je plantaardig (vegan) maken door gebruik te maken van sojakwark of haverkwark.
  • Dit recept kun je ook lactose vrij maken door gebruik te maken van sojakwark of haverkwark.

 

Enjoy!