Plan je gratis intake hier
Contact

Reptielenbrein

Dat stemmetje in je hoofd.
Wat vertelt jouw stemmetje aan jou?

Stel je bent een aantal kilo zwaarder dan je graag zou willen. Je weet dat je te veel eet, of ja, te veel snoept. De kilo’s vliegen er in ieder geval aan. Het kan zo echt niet langer.

Je besluit om er nu echt wat aan te gaan doen, het is klaar.

Vanaf morgen ga je niet meer snoepen, alleen op zaterdag avond alcohol drinken en je probeert 10.000 stappen per dag te zetten. Dat komt helemaal goed.

De volgende dag ga je goed aan de slag met je ontbijt, neemt geen koekje bij de koffie om 10 uur, eet een salade als lunch en je hebt het avond eten al voorbereid. Appeltje eitje vandaag.

Na het avondeten plof je samen met je partner op de bank. Nog even wat tv kijken, samen de dag bespreken en het belangrijkste, even tot rust komen. Normaal gesproken drinken jullie samen een glas wijn en nemen er een borrelhapje bij. Maar je had gister besloten dat vanaf vandaag niet meer te doen, dus helaas.

Alhoewel, je hebt eigenlijk toch wel zin in iets lekkers.
Je hebt vandaag ook al zo goed je best gedaan. Je hebt nog helemaal niet gesnoept, dan mag je nu toch wel iets nemen?!
Misschien was vandaag ook gewoon niet het juiste moment want je hebt vandaag een drukke dag op je werk gehad.
Je kan toch niet op de bank zitten en het gezellig proberen te maken zonder een glas wijn en iets te eten?
En daarbij is de fles van gister nog niet helemaal leeg. Weggooien is zonde, dat doen we niet. Die kunnen we beter nu leegdrinken. Één wijntje kan toch geen kwaad?!

Ik ga er vanuit dat jij dit niet herkent natuurlijk.

Mocht je dit wel herkennen, dan zou ik je willen adviseren deze keer echt door te lezen ;-).

Waarom is het zo moeilijk om deze goede voornemens vol te houden?

Deze gebeurtenis heeft in veel gevallen niets te maken met eten. Het kan zijn dat je lichaam echt voedingsstoffen te kort komt, dat je hierdoor meer honger ervaart, maar daar gaan we het nu niet over hebben.
Dit is een duidelijk voorbeeld van het opspelen van je reptielenbrein. Het gedeelte van je hersenen dat ervoor zorgt dat je in leven blijft. Super belangrijk, maar anno 2021 in veel gevallen niet
werkbaar.

Wat is het reptielenbrein?

Ik zal je eerst wat uitleggen over het reptielenbrein.

We kunnen ons brein opdelen in verschillende delen:

 • Mensenbrein (neocortex). Is het jongste en het grootste brein en draagt onder andere zorg voor: zelfbewustzijn van je gedachten en emoties; zelfreflectie; logisch nadenken; probleemoplossend vermogen; leren; plannen en wilskracht.
 • Zoogdierenbrein (limbischsysteem). Dit is je emotionele brein en zorgt voor je gevoelens, emoties en sociale binding. Dit brein is gericht op het korte termijn denken. Het vergelijkt je herinneringen en gedrag op positieve en negatieve ervaringen en hangt hier een emotie aan vast. Dit zorgt ervoor dat je positieve ervaringen graag vaker wilt doen en negatieve ervaringen liever wilt mijden. In dit deel zit ook je beloningssysteem.
 • Reptielenbrein (hersenstam). Het oudste brein dat we hebben en dit deel zorgt voor overleven en voortplanting. De basisbehoeften om te blijven leven. Denk aan: vecht en vlucht reactie; hormonale en temperatuur regulatie; honger en dorst; adem en hartslag. Je reptielenbrein wil pijn graag vermijden en wil zich altijd goed en comfortabel voelen. Het reptielenbrein denkt niet na en onthoudt niets, het reageert op instinct en automatisme. Het doel van het reptielenbrein is: jou houden waar je nu bent.

Hoe werkt het reptielenbrein?

Met je mensenbrein constateer je dat je iets moet veranderen in het eetgedrag. Hiermee bedenken we een oplossing voor het probleem en een plan.
Op het moment dat je besluit af te vallen of gezonder te gaan eten, je wilt dus iets gaan veranderen, komen je zoogdierenbrein en je reptielenbrein om de hoek kijken.

Je zoogdierenbrein herinnert dat stuk chocolade wat zo enorm lekker was. Je weet dat het niet zo goed voor je is, maar je wilt zo graag dat gevoel van verzadiging en liefde terug ervaren en pakt
daarom is de meeste gevallen toch een stukje.

Je reptielenbrein houdt van gewoontes en comfort. Die zal er dus alles aan doen om ervoor te zorgen dat jij niet gaat afvallen en juist wel dat stukje chocolade gaat eten (of wijntje of  borrelhapje). Je reptielenbrein wil het nare gevoel van niet eten en niet dat beloningsgevoel ervaren, vermijden.

Je reptielenbrein zal dan ook redenen bedenken waarom je datgeen vooral wel moet gaan eten.

Daarbij is je reptielenbrein zo slim om allemaal redenen te bedenk waarom jij toch gaat eten. De redenen zijn dusdanig goed dat jij ze ook nog echt gelooft op de meeste momenten.

Je bent niet je gedachten, je hebt gedachten

Terugkomend op het verhaal hierboven, je reptielenbrein bedenkt het volgende voor je: je hebt vandaag hard gewerkt en je hebt ook echt even wat ontspanning nodig. Dat gaat nou eenmaal het
makkelijkst en snelst met wijn en een hapje. Ik kan wel opstaan en gaan wandelen, ook om te voorkomen dat ik wijn drink, maar ik heb echt de puf niet meer om op te staan. Naar de koelkast en
de kast gaat nog net. We gaan vanavond nog één keer genieten van dat wijntje en hapje.
Je mensenbrein heeft hier een dag later vaak weer spijt van. Op deze manier blijf je in een cirkel rond dwalen.

Verandering is moeilijk

Alles wat jij probeert te veranderen, alles wat nieuw is, alles wat anders is, is voor je reptielenbrein moeilijk te verwerken. Je reptielenbrein zal er alles aan doen om jou te houden waar je nu bent.

Hoe kun je dan toch voor verandering zorgen?

Ben je bewust van je reptielenbrein. Ben je er bewust van dat je reptielenbrein je te allen tijde daar probeert te houden waar je nu bent en geen behoefte heeft aan verandering.

Als je je bewust bent van de werking hiervan kun je vriendelijk aan je reptielenbrein vragen even stil te zijn zodat jij zelf (via je mensenbrein) de beslissing kunt maken iets wel of niet te doen.
Je zult jezelf hierin moeten trainen om jezelf hier beter in te maken. Je reptielenbrein zal altijd in opstand komen.

Daarna is het een kwestie van er een nieuwe gewoonte van te maken. Zodra je je nieuwe eetgewoonte dusdanig hebt geïmplementeerd in je reptielenbrein kan het zich daaraan vasthouden.

De stem die door je hoofd gaat – je bedenkt van alles waarom het beter is om het wel of niet te doen

Je reptielenbrein wil jou behoeden voor gevaar. Gevaar is voor je brein ook anders worden dan wie je nu bent en dus ook moeten dealen met mensen die jou vervelend vinden. Je reptielenbrein
beschermt je tegen totale verandering want als jij verandert, geen gebak tijdens de verjaardag en een avond geen wijn drinkt, gaat je omgeving er ook nog eens wat van vinden. ”Nu moet je stoppen met afvallen, je krijgt echt een smal gezicht”, “jij bent ook niet gezellig meer”. Dat is iets wat je reptielenbrein helemaal niet wil en zal ook om deze reden jou terug willen brengen naar de ‘oude’ jij.

Ik weet alles al, ik kan nu iets anders te gaan doen…. Ik heb mijn doel bereikt zo erg is het allemaal niet en dus kan ik prima dat wijntje, snoepje etc. pakken.

Je kunt twee dingen doen:
Accepteren dat je niet zo goed bent in het veranderen van je eetpatroon en besluiten je neer te leggen bij je resultaat tot nu toe of het niet behaalde resultaat.
OF
Dit is mijn reptielenbrein, fijn dat ik hem opmerk en dat ik nu een keuze heb. Het is me tot nu toe niet gelukt, maar ik ga leren en stap voor stap, dag voor dag, ga ik dit doen. Ik kan dit!

Stap uit die veilige zone en ga voor datgeen waar je echt voor wilt gaan.

 

Wanneer ga jij in gesprek met jezelf?

Wil je gezonde inspiratie & reminders via e-mail?

Voed jezelf met de juiste informatie
Liefs van Shirley

Wil jij je gezond, levendig en vitaal voelen?

We ontdekken samen wat jouw lichaam nodig heeft

Wanneer je met mij gaat werken zoekt je lichaam tijdens het proces zijn weg naar de juiste balans, waardoor jij fit thuiskomt van je werk, dus niet uitgeblust op de bank zit. Jij leert je lichaam kennen. Je leert jezelf kennen. Je ontdekt wat bij je past. Dat is waar mijn coaching op geënt is. Voor de rest van je leven.

Maak afspraak

Stap in gezondheid **COMING SOON**

 • In je eigen tempo stap voor stap naar je gezondere leefstijl
 • Middels online omgeving
 • Toegang tot masterclasses
 • Optie tot: 1 op 1 consulten
 • Optie tot: ondersteunend lab onderzoek (bloedonderzoek, mineralen, zware metalen)

€ 149,- va.

Werk aan jezelf

 • Uitgebreide intake (online of op de praktijk)
 • Persoonlijk mineralen (elementaire supplementen) advies
 • Optie tot: ondersteunend lab onderzoek (bloedonderzoek, mineralen, zware metalen)
 • Optie tot: voedings- en leefstijl adviezen
 • Optie tot: coach sessies in de praktijk of online
 • Optie tot: (voor)ouder heling/regressie sessie in de praktijk

€ 75,- va.

Plan intake gesprek

1:1 coaching

 • Uitgebreide intake (online of op de praktijk)
 • Bloedonderzoek, incl. bv. vitamine D en B12 (op de praktijk)
 • Persoonlijk voedingsplan adhv bloedonderzoek
 • Toegang tot online community
 • 7 maanden begeleiding
 • ± 10 coachsessies op de praktijk of online
 • Optie tot: extra lab onderzoek (mineralen, zware metalen)
 • Optie tot: (voor)ouder heling/regressie sessie in de praktijk

Anderen die je
voor gingen

Je kunt inderdaad de regie met behulp van Shirley weer in eigen handen krijgen. Goed advies. 😃 Lekker eten wat goed is voor jouw lichaam. Je voelt je fit, opvliegers zijn weg. Er is bij mij een rust gekomen 3x per dag eten, wat voldoende is voor mijn lichaam waar ik zeker mee kan tennissen en mee naar de sportschool kan. En waar je ook nog van afvalt.
Ik ben super blij dat ik Shirley tegen ben gekomen en aan t ervaren ben wat dit allemaal met me doet. Ik ben happy🤩

Inge

Ik ben een half jaar geleden bij Shirley gekomen. Ze heeft samen met mij een persoonlijk plan opgesteld op mn bloedwaarden beschreven. Ik heb dat goed kunnen volhouden tot vandaag de dag. Je lichaam maakt op een lekkere en gezonde manier een reset door. Iets wat me al 2 jaar niet meer lukte. Fitter en energieker ga ik nu door. bijna 11 kilo lichter.
Shirley denkt heel goed met je mee en is een lief en toegankelijk persoon! Dank je wel!

Mireille

Shirley heeft mij heel goed geholpen. Nadat ze zich goed heeft verdiept in mijn bloedwaardes, goed heeft geluisterd naar mijn situatie en gerichte vragen heeft gesteld, heeft ze me concrete tips gegeven waar je echt wat aan hebt. Je merkt aan Shirley dat ze veel verstand van zaken heeft.

Doris

Na van alles geprobeerd te hebben heb ik echt resultaat geboekt bij Shirley. Shirley luistert echt naar je. In zachtheid maar wel direct en met duidelijkheid zoekt ze samen naar de mogelijkheden. Ze motiveert en maakt je bewust van je eigen verantwoordelijkheid en heeft geen oordeel. Alles is bespreekbaar. Samen behaal je je doel! Ik heb eindelijk het handvat waar ik allang naar op zoek was en wat ik nog steeds gebruik.

Brenda Martens

Omdat ik graag meer informatie wilde over mijn lichaam en welke voedingstoffen en producten voor mijn lichaam geschikt zijn ben ik via Shirley het Metabolic Balance groepstraject ingestapt.

Metabolic Balance vind ik een erg fijn plan omdat deze helemaal afgestemd is op mijn lichaamswaarde, er is voldoende ruimte voor improvisatie én je hoeft geen calorieën te tellen. Calorieën tellen is in de loop der jaren een obsessie geworden waar ik erg graag vanaf wilde. Meer rust in mijn lijf en mijn hoofd.

In het begin had ik nog best wel vragen, hoe kan ik het plan nu het beste in mijn leven integreren. Het groepstraject heb ik erg prettig ervaren omdat je kun sparren met andere, die ook mijn ervaringen en struggels deelden.

Shirley geeft veel bruikbare tips en informatie in haar online meetings, de online communitiy en in de online omgeving dmv werkboeken en informatie sheets.

Inmiddels heb ik mijn doel gehaald. Meer rust in mijn lijf en hoofd, gewicht verloren én mijn relatie met eten is verbeterd.

Dankjewel Shirley!

Ankie – 36

Vorig jaar ben ik op zoek gegaan naar een methode die mij verder zou brengen in mijn zoektocht naar meer balans in voeding, verlichting van oedeem en welzijn.

Mijn zoektocht bracht mij bij Shirley.

Stabiliteit in mijn hormoonhuishouding en geen gewichtstoename waren mijn doelen.

Shirley nam de tijd en luisterde naar mijn verhaal.

Na het onderzoek kreeg ik een persoonlijk voedingsplan. Het was even wennen om met dit aan de slag te gaan, maar na een paar maanden voelde ik mij goed, had minder pijn en was mijn gewicht zelfs afgenomen!

Het plan geeft mij houvast en kun je elk moment weer oppakken als het even tegenzit.

Het plan is maar een deel van hetgeen mij goed deed. Shirley is een fijne coach en elke afspraak bood mij rust, positiviteit en gaf mij kracht. Ze ziet, hoort, steunt en denkt met JOU mee.

Jessica – 48

Een gezond leven komt van binnenuit

- Shirley Brouwers