Header afbeelding

Rode kool salade

 

Waar denk je aan als je aan rode kool denkt….? Juist, aan de winter! Een lekkere winterse maaltijd met aardappelpuree. Gelukkig is verse rode kool bijna het hele jaar door verkrijgenbaar. Dit komt door de vroege en zeer vroege teelt en de bewaar teelt.

De meeste kennen de rode kool van “vroeger”: gekookt met een appel erdoorheen. Een van mijn favorieten! Goede klassiekers blijven het vaak prima doen, maar dit keer gaan we het weer even anders doen (voor de afwisseling en om het altijd lekker te houden). We gaan rauwe rode kool eten…..in een salade natuurlijk!

 

Gezondheidsvoordelen rode kool

Rode kool is onder andere rijk aan vitamine C, vitamine K en B vitamines. Een prachtig product voor de weerstand en hart- en bloedvaten. Op deze pagina vind je 8 redenen waarom rode kool zo gezond is! Nog een reden om dit recept eens te proberen (naast dat het echt heel lekker is).

Frisse rode kool salade

Salade eten we vaak op wat warmere dagen in de zomer. Alhoewel salades ook in de winter erg lekker zijn. Zet je salade een uur voordat je gaat eten alvast buiten de koelkast, dan is je salade niet zo koud als je gaat eten. Je kunt dit soort salades ook prima als bijgerecht eten bij de warme maaltijd of de BBQ.

In dit recept gebruik ik een halve rode kool. Hier komt al heel wat rode kool vanaf! Maak een kom met de rode kool salade en voeg de toppings pas toe als je de rode kool gaat eten. Zo blijven de toppings vers en kun je makkelijk variëren.

INGREDIENTEN

  • 1/2 Rode kool
  • Natuur azijn
  • Olijfolie
  • Peper en Keltisch zeezout naar smaak
  • Kruiden naar smaak (bijvoorbeeld mosterd, peterselie)

BEREIDING

Snij de rode kool in dunne reepjes en doe deze in een grote kom.

Meng de azijn en olie goed door elkaar. Het liefst met een klopper, anders met een vork. Voeg kruiden, peper en Keltisch zeezout naar smaak toe.

Giet het azijn/olie mengsel over de rode kool. Schep even de rode kool goed door, zodat het mengsel zich goed kan verdelen door de rode kool. Laat dit een nachtje afgedekt in de koelkast staan. Je zult zien dat de rode kool wat gaat slinken.

Serveer je rode kool salade als bijgerecht bij je hoofdmaaltijd of als salade tijdens de lunch. Ik vind deze rode kool erg lekker met geitenkaas en stukjes perzik. Noten en gedroogd fruit is er ook lekker door. Evenals een gesnipperd uitjes of zilveruitjes, augurk, maïs, appel.

NOTES

  • Dit gerecht is glutenvrij, lactose vrij, vegetarisch en volledig plantaardig. De toppings kunnen hier natuurlijk verandering in brengen.
  • Heb jij je persoonlijk voedingsplan en staat rode kool tussen de groenten soorten? Dan is dit een perfect gerecht.

 

Enjoy!