Header afbeelding

Rode linzen pastasalade

Een van de lekkerste en best recente ‘uitvinding’ op het gebied van eten (wat mij betreft): peulvruchten pasta’s. Dan bedoel ik wel de 100% pure peulvruchten pasta’s: rode linzenpasta, gele linzen lasagne en spaghetti, kikkererwten fusilli, etc. (Zie bij ingrediënten op de verpakking: hier staat maar 1 ingrediënt). 

Peulvruchten zijn een goede bron van plantaardige eiwitten. Peulvruchten zijn breed inzetbaar: van kikkererwten kun je hummus maken, linzen en bonen zijn lekker voor soep. Plantaardige burgers, sandwichspread en pannenkoeken of door de salade, peulvruchten zijn voor veel markten thuis.  

Er wordt wel eens beweerd dat een overmaat aan peulvruchten niet goed is voor je lichaam. Een overmaat aan wat dan ook, is nooit goed voor je lichaam. Waar meestal over gesproken wordt is de hoeveelheid Lectine die peulvruchten bevatten. Dit stofje is niet bevorderlijk voor ons lichaam. Daarom is het belangrijk dat je peulvruchten eerst goed laat wellen/weken en vervolgens de gewenste tijd laat koken. In het geval van kikkererwten is dit bijvoorbeeld minimaal 8 uur laten weken en ongeveer 1 uur laten koken. Je kunt ook kant-en-klaar peulvruchten kopen, hierbij is dit niet van toepassing. 

Sommige krijgen last van hun darmen bij het eten van peulvruchten. Dit merk je vrij snel, vaak krijg je een overmatige rommelende buik/darmen en winderigheid. Dit betekent dat je darmen niet bestand zijn tegen de lectine. Vaak zijn onderliggende darmproblemen hiervan de oorzaak. Zorg hierbij extra goed dat de peulvruchten de wel/week en kook tijd volledig ondergaan hebben.

De peulvruchten pasta’s zijn over het algemeen goed te verwerken door het lichaam omdat deze vorm van peulvruchten meer bewerkt is. De peulvruchten pasta geeft zeker niet altijd de voorkeur boven de originele vorm van peulvruchten, maar het is een mooie afwisseling. Zoals dat met alles is. Als je altijd alleen maar kikkererwten of hummus eet, is het ook wel eens goed om rode linzen en bonen te eten. 

Ik zelf heb altijd rode linzen pasta of kikkererwten pasta in huis voor het geval ik snel iets gezonds klaar wil maken. Zoals deze pastasalade of ik kook groenten, kook de pasta en bak beide dan nog met wat olie en kruiden in een wok. Snel en makkelijk een gezonde maaltijd. 

Hieronder het recept van de pasta salade. Je kunt deze salade zowel koud als deels warm eten. Voor koud gebruik kun je de salade makkelijk voorbereiden en op een later moment de veldsla toevoegen. Voor warm gebruik serveer je de salade direct na het koken van de pasta en het bakken van de groenten.

INGREDIENTEN

Voor 1 persoon:

 • 100g rode linzen pasta (Ekoplaza)
 • Kwart courgette
 • Halve paprika
 • Kwart komkommer
 • Hand veldsla
 • Pesto 
 • Olijfolie

BEREIDING

Snij de courgette, paprika en komkommer is stukjes. Bak de courgette en paprika in de pan. 

Kook de rode linzen pasta gaar. 

In een grote kom, meng de courgette, paprika, komkommer, rode linzen pasta met wat pesto en een scheut olijfolie. 

Pak een (diep)bord en leg daar de veldsla in en schep de pasta met groente eroverheen. Je kunt eventueel nog wat peper en Keltisch zeezout toevoegen en wat extra olijfolie. 

NOTES

 • Rode Linzenpasta kun je ook bij supers als de AH en Jumbo halen. Echter de rode linzenpasta van de Ekoplaza is lekkerder en beter een structuur (veel minder droog). 
 • Ik gebruikte courgette, paprika en komkommer, dit kunnen natuurlijk ook andere soorten groenten zijn. 
 • Pesto: voor het meest pure product, kun je gemakkelijk zelf pesto maken door basilicum blaadjes te vermalen met bijvoorbeeld lijnzaad, pijnboompitten of noten en olijfolie. Neem anders een pure variant zoals deze of deze. 
 • Voor koud gebruik van olijfolie, neem een kwalitatief goede olijfolie (deze vind je van in speciaal zaken of lokale ondernemers). Deze olijfolie is vaak ook vele malen lekkerder.
 • Dit recept is: glutenvrij, lactose vrij, 
 • Afhankelijk van de pesto: plantaardig, vegan
 • Dit recept bevat plantaardige eiwitten van rode linzen