Header afbeelding

Schijf for Life

Plantaardig voedingspatroon

We kennen de schijf van vijf van het Voedingscentrum. Voor mij (en voor vele andere diëtisten) is deze schijf niet bruikbaar. De informatie en wetenschap waarop deze schijf is gebaseerd is verouderd en eenzijdig.

Alweer bijna een jaar geleden is de Schijf for Life geïntroduceerd. Dit initiatief heeft niets vandoen met het voedingscentrum of de schijf van vijf en is een initiatief van plantaardig diëtist Lobke en Armanda van Evengeenvlees.

Wat is de Schijf for Life?

De Schijf for Life is een schijf met voedingsadviezen waarin uitsluitend plantaardige voeding voorkomt. De Schijf for Life voorziet je van een voedingsadvies dat aansluit op klimaat-, milieu-, en gezondheidsdoelen.

De Schijf for Life is gemaakt om:

1.  je informatie te geven over gezonde en goede voeding;

2.  de gezondheidsvoordelen van voeding optimaal te benutten;

3.  het beperken van klimaatverandering en herstel van biodiversiteit mede mogelijk te maken.

Optimale voeding, voor mens en milieu

Waarom de Schijf for Life?

Er is een steeds grotere vraag naar gezonde voeding waarin mens, dier en milieu meegenomen wordt. Het is belangrijk om de mensen die graag plantaardig gaan eten of meer plantaardig willen eten, van de juiste informatie te voorzien.

Bij ieder soort voedingspatroon, of het nu plantaardig, dierlijk, koolhydraatarm of alles wat er tussenin zit, is het goed dat het complete plaatje wordt meegenomen. Het complete plaatje wat betreft voeding en de mogelijkheid om alle voedingsstoffen tot je te nemen.

Het is momenteel lastig om binnen een specifiek voedingspatroon echt al je voedingstoffen binnen te krijgen. Niet eens meegenomen dat je met bepaalde klachten, ziekten of in stresssituaties een verhoogde behoefte hebt aan voedingsstoffen.

Door middel van je voeding zoveel mogelijk uit de Schijf for Life te halen, krijg je in de basis veel goede en belangrijke voedingsstoffen binnen. Groente en fruit zijn er in veel kleuren, vormen en texturen, wat maakt dat iedere soort weer andere voedingsstoffen bevat. Door het eten van verschillende van deze producten, krijg je een mooie diversiteit aan voedingsstoffen binnen die je lichaam nodig heeft.

Hoe eet je volgens de Schijf for Life?

Het gaat er niet om direct volledig plantaardig te gaan eten. Juist het eten van meer planten, kan al een enorme meerwaarde hebben op je gezondheid.

Adviezen in het kort – uitleg verschillende vakken Schijf for Life

Als je de stap maakt naar een plantaardig voedingspatroon, is het belangrijk om de juiste stappen te zetten. Daarom hieronder kort uitgelegd welke stappen belangrijk zijn om te zetten. Tevens de uitleg van de vakken van de Schijf for Life.

Vak 1: Vocht

Consumeer dagelijks ten minste 1,6 (vrouwen) tot 2 liter (mannen) vocht en daarnaast vochtrijk voedsel zoals aanbevolen in dit advies. Kies bij voorkeur voor water, eventueel aangevuld met één tot enkele koppen ongezoete thee of koffie. Beperk de consumptie van suikerhoudende dranken, kunstmatig gezoete dranken en alcoholische dranken.

Vak2: Groente & fruit

Consumeer dagelijks ten minste 300 gram fruit en ten minste 300 gram groente, waarvan 150 gram bladgroente (rauw gewicht). Vul dit aan met maximaal 1 tl gedroogd zeewier per dag zoals dulse, Iers mos, zeesla of wakame of 1 norivel.

Vak 3: Zetmeel

Varieer dagelijks met ten minste 90 gram (bereid gewicht) verschillende soorten volkoren granen en pseudogranen. Consumeer daarnaast dagelijks ten minste 100 gram knolgewassen zoals (zoete) aardappelen.

Onder de zetmeelrijke voedingsmiddelen vallen knolgewassen (zoals aardappelen, zoete aardappelen en cassave), volkoren granen (zoals haver, tarwe en spelt) en pseudogranen (zoals quinoa, amaranth en boekweit).​

Vak 4: Eiwit

Varieer dagelijks met ten minste 160 gram verschillende soorten peulvruchten en sojaproducten (tofu, tempeh of ongezoete sojazuivel). Beperk de consumptie van kant-en-klare vleesvervangers en vleeswaren.

Vak 5: Vet

Consumeer dagelijks ten minste 25 gram ongebrande en ongezouten noten, zaden en/of pitten of 25 gram 100 procent pindakaas of een andere notenpasta. Ook een halve tot een hele avocado is een bron van gezonde vetzuren. Zorg daarnaast dagelijks voor voldoende ALA in de voeding door bijvoorbeeld 1 el gebroken lijnzaad, 1 el chiazaad of 1 handje walnoten te consumeren.

Het is verstandig om dagelijks een algenoliecapsule met 250 mg DHA en EPA te consumeren, voor voldoende inname van deze vetzuren. Doelgroepen met een hogere behoefte (bijv. zwangere of lacterende vrouwen) of lagere omzetting (diabetespatiënten of patiënten met hart- en vaatziekten) doen er goed aan om dagelijks een algenoliecapsule van 300 mg te nemen, waarvan minimaal 200 mg DHA.

Vitamine B12

Suppleer dagelijks 50-100 mcg of twee keer per week 1000 mcg vitamine B12 in de verbinding cyanocobalamine. Bij chronisch nierfalen is het aan te bevelen om dagelijks 1000-2000 mcg vitamine B12 te suppleren in de verbinding methylcobalamine.

Vitamine D3

Zorg er gedurende het hele jaar voor dat de huid (zonder zonnebrandcrème) dagelijks 15-30 minuten wordt blootgesteld aan de zon voor voldoende vitamine D aanmaak. Suppleer daarnaast bij niet dagelijkse blootstelling aan de zon in de zomer en lente en in ieder geval in de herfst en winter dagelijks 25 tot 50 mcg/1000 tot 2000 IU vitamine D3 op basis van korstmos. Neem het supplement in tijdens de maaltijd voor optimale absorptie.

Schijf for Life app 

Via een checklist kun je bijhouden hoeveel producten uit de Schijf for Life je eet.

Er is een app van de Schijf for Life. Deze is gratis te downloaden in Google Play en de Apple App Store.

Via een checklist kun je aanvinken of je voedsel uit de Schijf for Life eet en hoeveel je daarvan eet.

We verleggen in tegenstelling tot de Eetmeter app van het Voedingscentrum de aandacht van calorieën naar de meest gezonde voedingsmiddelen en hoeveel je daarvan eet.

Tot slot

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je wel of niet (meer) plantaardig wilt eten. Het maakt niet uit wat je reden is, maar zorg dat je (en dit is ten alle tijden belangrijk, ook bij niet plantaardige voeding) alle voedingsstoffen zoveel mogelijk binnenkrijgt.

In de praktijk werk ik voornamelijk met het voedingsplan dat is opgesteld aan de hand van je bloedwaarden. Dit omdat het een effectieve manier is om dagelijks zoveel mogelijk die voedingsstoffen binnen te krijgen die jouw lichaam nodig heeft. Dit voedingsplan is niet plantaardig, maar bevat wel verschillende plantaardige opties.

Door mijn eigen reis naar (grotendeels) plantaardig eten en het meewerken aan deze Schijf for Life heb ik me mogen verdiepen in enorme waarde van plantaardig eten.

Laat gerust een bericht achter als je wilt weten wat de mogelijkheden voor jou zijn op dit gebied en/of als je wilt weten hoe je het best zoveel mogelijk plantaardig kunt eten.

Neem contact op