Plan je gratis intake hier
Contact

Schijf for Life

Plantaardig voedingspatroon

We kennen de schijf van vijf van het Voedingscentrum. Voor mij (en voor vele andere diëtisten) is deze schijf niet bruikbaar. De informatie en wetenschap waarop deze schijf is gebaseerd is verouderd en eenzijdig.

Alweer bijna een jaar geleden is de Schijf for Life geïntroduceerd. Dit initiatief heeft niets vandoen met het voedingscentrum of de schijf van vijf en is een initiatief van plantaardig diëtist Lobke en Armanda van Evengeenvlees.

Wat is de Schijf for Life?

De Schijf for Life is een schijf met voedingsadviezen waarin uitsluitend plantaardige voeding voorkomt. De Schijf for Life voorziet je van een voedingsadvies dat aansluit op klimaat-, milieu-, en gezondheidsdoelen.

De Schijf for Life is gemaakt om:

 1. je informatie te geven over gezonde en goede voeding;
 2. de gezondheidsvoordelen van voeding optimaal te benutten;
 3. het beperken van klimaatverandering en herstel van biodiversiteit mede mogelijk te maken.

Optimale voeding, voor mens en milieu

Waarom de Schijf for Life?

Er is een steeds grotere vraag naar gezonde voeding waarin mens, dier en milieu meegenomen wordt. Het is belangrijk om de mensen die graag plantaardig gaan eten of meer plantaardig willen eten, van de juiste informatie te voorzien.

Bij ieder soort voedingspatroon, of het nu plantaardig, dierlijk, koolhydraatarm of alles wat er tussenin zit, is het goed dat het complete plaatje wordt meegenomen. Het complete plaatje wat betreft voeding en de mogelijkheid om alle voedingsstoffen tot je te nemen.

Het is momenteel lastig om binnen een specifiek voedingspatroon echt al je voedingstoffen binnen te krijgen. Niet eens meegenomen dat je met bepaalde klachten, ziekten of in stresssituaties een verhoogde behoefte hebt aan voedingsstoffen.

Door middel van je voeding zoveel mogelijk uit de Schijf for Life te halen, krijg je in de basis veel goede en belangrijke voedingsstoffen binnen. Groente en fruit zijn er in veel kleuren, vormen en texturen, wat maakt dat iedere soort weer andere voedingsstoffen bevat. Door het eten van verschillende van deze producten, krijg je een mooie diversiteit aan voedingsstoffen binnen die je lichaam nodig heeft.

Hoe eet je volgens de Schijf for Life?

Het gaat er niet om direct volledig plantaardig te gaan eten. Juist het eten van meer planten, kan al een enorme meerwaarde hebben op je gezondheid.

Adviezen in het kort – uitleg verschillende vakken Schijf for Life

(Informatie van de website van Schijf for Life)
Als je de stap maakt naar een plantaardig voedingspatroon, is het belangrijk om de juiste stappen te zetten. Daarom hieronder kort uitgelegd welke stappen belangrijk zijn om te zetten. Tevens de uitleg van de vakken van de Schijf for Life.

Vak 1: Vocht

Consumeer dagelijks ten minste 1,6 (vrouwen) tot 2 liter (mannen) vocht en daarnaast vochtrijk voedsel zoals aanbevolen in dit advies. Kies bij voorkeur voor water, eventueel aangevuld met één tot enkele koppen ongezoete thee of koffie. Beperk de consumptie van suikerhoudende dranken, kunstmatig gezoete dranken en alcoholische dranken.

Vak 2: Groente & fruit

Consumeer dagelijks ten minste 300 gram fruit en ten minste 300 gram groente, waarvan 150 gram bladgroente (rauw gewicht). Vul dit aan met maximaal 1 tl gedroogd zeewier per dag zoals dulse, Iers mos, zeesla of wakame of 1 norivel.

Vak 3: Zetmeel

Varieer dagelijks met ten minste 90 gram (bereid gewicht) verschillende soorten volkoren granen en pseudogranen. Consumeer daarnaast dagelijks ten minste 100 gram knolgewassen zoals (zoete) aardappelen.

Onder de zetmeelrijke voedingsmiddelen vallen knolgewassen (zoals aardappelen, zoete aardappelen en cassave), volkoren granen (zoals haver, tarwe en spelt) en pseudogranen (zoals quinoa, amaranth en boekweit).

Vak 4: Eiwit

Varieer dagelijks met ten minste 160 gram verschillende soorten peulvruchten en sojaproducten (tofu, tempeh of ongezoete sojazuivel). Beperk de consumptie van kant-en-klare vleesvervangers en vleeswaren.

Vak 5: Vet

Consumeer dagelijks ten minste 25 gram ongebrande en ongezouten noten, zaden en/of pitten of 25 gram 100 procent pindakaas of een andere notenpasta. Ook een halve tot een hele avocado is een bron van gezonde vetzuren. Zorg daarnaast dagelijks voor voldoende ALA in de voeding door bijvoorbeeld 1 el gebroken lijnzaad, 1 el chiazaad of 1 handje walnoten te consumeren.

Het is verstandig om dagelijks een algenoliecapsule met 250 mg DHA en EPA te consumeren, voor voldoende inname van deze vetzuren. Doelgroepen met een hogere behoefte (bijv. zwangere of lacterende vrouwen) of lagere omzetting (diabetespatiënten of patiënten met hart- en vaatziekten) doen er goed aan om dagelijks een algenoliecapsule van 300 mg te nemen, waarvan minimaal 200 mg DHA.

Vitamine B12

Suppleer dagelijks 50-100 mcg of twee keer per week 1000 mcg vitamine B12 in de verbinding cyanocobalamine. Bij chronisch nierfalen is het aan te bevelen om dagelijks 1000-2000 mcg vitamine B12 te suppleren in de verbinding methylcobalamine.

Vitamine D3

Zorg er gedurende het hele jaar voor dat de huid (zonder zonnebrandcrème) dagelijks 15-30 minuten wordt blootgesteld aan de zon voor voldoende vitamine D aanmaak. Suppleer daarnaast bij niet dagelijkse blootstelling aan de zon in de zomer en lente en in ieder geval in de herfst en winter dagelijks 25 tot 50 mcg/1000 tot 2000 IU vitamine D3 op basis van korstmos. Neem het supplement in tijdens de maaltijd voor optimale absorptie.

Tot slot

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je wel of niet (meer) plantaardig wilt eten. Het maakt niet uit wat je reden is, maar zorg dat je (en dit is ten alle tijden belangrijk, ook bij niet
plantaardige voeding) alle voedingsstoffen zoveel mogelijk binnenkrijgt.

In de praktijk werk ik voornamelijk met het voedingsplan dat is opgesteld aan de hand van je bloedwaarden. Dit omdat het een effectieve manier is om dagelijks zoveel mogelijk die voedingsstoffen binnen te krijgen die jouw lichaam nodig heeft. Dit voedingsplan is niet plantaardig, maar bevat wel verschillende plantaardige opties.

Door mijn eigen reis naar (grotendeels) plantaardig eten en het meewerken aan deze Schijf for Life heb ik me mogen verdiepen in enorme waarde van plantaardig eten.

 

Laat gerust een bericht achter als je wilt weten wat de mogelijkheden voor jou zijn op dit gebied en/of als je wilt weten hoe je het best zoveel mogelijk plantaardig kunt eten.

 

Vertel me er alles over

Wil je gezonde inspiratie & reminders via e-mail?

Voed jezelf met de juiste informatie
Liefs van Shirley

Wil jij je gezond, levendig en vitaal voelen?

We ontdekken samen wat jouw lichaam nodig heeft

Wanneer je met mij gaat werken zoekt je lichaam tijdens het proces zijn weg naar de juiste balans, waardoor jij fit thuiskomt van je werk, dus niet uitgeblust op de bank zit. Jij leert je lichaam kennen. Je leert jezelf kennen. Je ontdekt wat bij je past. Dat is waar mijn coaching op geënt is. Voor de rest van je leven.

Maak afspraak

Stap in gezondheid **COMING SOON**

 • In je eigen tempo stap voor stap naar je gezondere leefstijl
 • Middels online omgeving
 • Toegang tot masterclasses
 • Optie tot: 1 op 1 consulten
 • Optie tot: ondersteunend lab onderzoek (bloedonderzoek, mineralen, zware metalen)

€ 149,- va.

Werk aan jezelf

 • Uitgebreide intake (online of op de praktijk)
 • Voedings- en leefstijl adviezen
 • 4 coachsessies op de praktijk of online
 • 6 maanden begeleiding
 • Optie tot: ondersteunend lab onderzoek (bloedonderzoek, mineralen, zware metalen)
 • Optie tot: (voor)ouder heling/regressie sessie in de praktijk

€ 750

1:1 coaching

 • Uitgebreide intake (online of op de praktijk)
 • Bloedonderzoek, incl. bv. vitamine D en B12 (op de praktijk)
 • Persoonlijk voedingsplan adhv bloedonderzoek
 • Toegang tot online community
 • 7 maanden begeleiding
 • ± 10 coachsessies op de praktijk of online

€ 1500

Anderen die je
voor gingen

Na van alles geprobeerd te hebben heb ik echt resultaat geboekt bij Shirley. Shirley luistert echt naar je. In zachtheid maar wel direct en met duidelijkheid zoekt ze samen naar de mogelijkheden. Ze motiveert en maakt je bewust van je eigen verantwoordelijkheid en heeft geen oordeel. Alles is bespreekbaar. Samen behaal je je doel! Ik heb eindelijk het handvat waar ik allang naar op zoek was en wat ik nog steeds gebruik.

Brenda Martens

Aanrader en life changing! Shirley heeft mij onwijs geholpen. Dankzij haar heb ik mij voedingspatroon kunnen aanpassen waardoor ik nu meer energie heb en beter in mijn vel zit. Weer terug leren luisteren naar mijn lichaam, zo belangrijk. Heel erg bedankt voor alle wijze lessen, tips en inspiratie!

Karin

Bedankt Shirley! Je hebt echt mijn leven veranderd. Mijn lijf heeft echt jaren en jaren onder stress gestaan waardoor ik hard moest werken om gewicht te verliezen en dit harde werken werkte soms ook averechts.
Na bloedonderzoek een speciaal ‘dieet’ gekregen op basis van voedingsmiddelen die geschikt zijn voor mijn lijf. Dit was in het begin wel een beetje stoeien want ik moest producten gaan mijden die ik dagelijks at, en ineens niet meer ‘mocht’. Al vrij snel voelde ik mij zooo veel beter dat het geen moetje meer was. Het is echt een enorme verandering in leefstijl geworden en met de nodige duidelijke resultaten. Ook de weegschaal werkte al vrij snel mee!!
Super fijn contact gehad en fantastische begeleiding tijdens het proces. Nu bijna 4 maanden verder is het nog steeds onderdeel van mijn dagelijkse lijfstijl.

Niki – 34

Wat een verschil!! Na 2 zwangerschappen en diagnose PCOS stond mijn hormoonhuishouding op z’n kop, mijn huid was slecht en ik schommelde altijd in gewicht. In het verleden wel diëten gedaan maar nooit blijvend resultaat.‌

Het orthomoleculaire sprak mij erg aan en zodoende kwam ik bij Shirley terecht. Wat een schat en met zoveel kennis en deskundigheid maar ook goed in de vinger precies op de goede plek kunnen leggen waarbij het stukje mindset ook word behandeld.

‌Mijn voedingsplan was duidelijk en ik ben er direct mee aan de slag gegaan en na een korte tijd kreeg ik meer energie, mijn huid werd beter, en ik voelde me veel meer mezelf in m’n eigen lichaam ook qua hormonen. Bizar! Zo bijzonder wat voeding doet in combinatie met de gesprekken met Shirley.‌

Nu een jaar later ligt mijn schema nog op het aanrecht als hou vast maar is het me ook gelukt om stabiel te blijven en daar ben ik Shirley enorm dankbaar voor.

Lieve Shirley je bent een topper en dankjewel dat je deze weg met mij hebt bewandeld.

Nicole – 36

Vorig jaar ben ik op zoek gegaan naar een methode die mij verder zou brengen in mijn zoektocht naar meer balans in voeding, verlichting van oedeem en welzijn.

Mijn zoektocht bracht mij bij Shirley.

Stabiliteit in mijn hormoonhuishouding en geen gewichtstoename waren mijn doelen.

Shirley nam de tijd en luisterde naar mijn verhaal.

Na het onderzoek kreeg ik een persoonlijk voedingsplan. Het was even wennen om met dit aan de slag te gaan, maar na een paar maanden voelde ik mij goed, had minder pijn en was mijn gewicht zelfs afgenomen!

Het plan geeft mij houvast en kun je elk moment weer oppakken als het even tegenzit.

Het plan is maar een deel van hetgeen mij goed deed. Shirley is een fijne coach en elke afspraak bood mij rust, positiviteit en gaf mij kracht. Ze ziet, hoort, steunt en denkt met JOU mee.

Jessica – 48

Dankzij mijn persoonlijk voedingsplan en de motiverende gesprekken met Shirley voel ik me nu lichamelijk en geestelijk veel beter.
Veel meer energie en minder pijn (fibromyalgie), minder last van mijn darmen en overgangsklachten.
Ik wilde ook graag wat kilo’s kwijt. Uiteindelijk ruim onder mijn streefgewicht gekomen en dat ging nog moeiteloos ook.
Ik heb ook nog nooit zo gevarieerd en lekker gegeten.
Het was in het begin even omschakelen en goed plannen, maar nu gaat het van vanzelf.
Dank je wel Shirley voor de fijne gesprekken, tips en adviezen.

Narda

Een gezond leven komt van binnenuit

- Shirley Brouwers