Header afbeelding

Shiitake spread

15 oktober 2020

Bijna iedereen kent wel de champignons en de kastanjechampignons. Soms neem je de gemengde paddenstoelen, maar vaak blijft het daarbij. Shiitake zijn niet bij iedereen bekend, maar worden gelukkig steeds populairder. Paddenstoelen als shiitake en oesterzwammen zijn een goede bron van plantaardige eiwitten. Daarnaast bevatten ze verschillende vitamines zoals de B vitamines en werken ze anti-viraal door de aanwezigheid van beta-glucanen.

Met andere woorden: wil je je immuunsysteem een boost geven, neem eens shiitake bij je maaltijd in plaats van champignons.

SHIITAKE SPREAD

Shiitake zie ik regelmatig terug komen in de persoonlijke voedingsplannen voor mijn cliënten. Juist omdat shiitake zo’n enorme voordelen voor de gezondheid geven en een volwaardige eiwitbron zijn. Dit recept laat zien dat je shiitake ook op een heel andere manier kunt klaar maken dan bijvoorbeeld in de soep, met roerbakgroenten of in een overschotel. Deze spread is lekker op een cracker of door de salade.

INGREDIENTEN

  • 150 gram shiitake
  • 300 ml bouillon
  • Tijm
  • Eventueel peper en Keltisch zeezout

BEREIDING

Zet de bouillon in een pannetje op het vuur. Voeg de tijm en de shiitake toe (je kunt de shiitake wat kleiner snijden).

Laat de shiitake een aantal minuten goed warm worden, tegen het kookpunt aan (dus niet laten koken). Giet de bouillon af en laat de shiitake even uitlekken (je kunt de bouillon bewaren om soep van te maken).

Maal de shiitake fijn in een keukenmachine of blender. Voeg wat extra kruiden en/of peper en Keltisch zeezout toe.

Wil je de shiitake wat smeuïger maken, als een spread. Voeg dan een eetlepel citroensap en/of (plantaardige)yoghurt toe.

Bewaar de spread in een afgesloten bakje/potje in de koelkast.

NOTES

  • Voeg kruiden naar eigen smaak toe.
  • De spread is prima met alleen shiitake en kruiden. Dan is deze ook perfect voor jou als jij het persoonlijk voedingsplan van Metabolic Balance hebt.
  • Dit recept is gluten vrij, lactose vrij, vegetarisch en volledig plantaardig.

Enjoy!