Header afbeelding

Shiitake

(Pasta)saus of gewoon lekker bakken

Die bruine paddenstoelen, iets groter en die naast de champignons in het schap bij de supermarkt liggen, dat zijn shiitake.

Misschien heb je wel eens gedacht, wat zijn dat en wat kan ik hiermee? Wil ik hier iets mee?

Zijn shiitake gezond?

Naast dat paddenstoelen lekker zijn, zijn ze ook nog eens mega gezond. Shiitake zijn rijk aan vitaminen en mineralen en bevatten ook verschillende antioxidanten. Hierdoor versterken shiitake het immuunsysteem en kunnen het cholesterol positief beïnvloeden.

Shiitake (en oesterzwammen) zijn een goede bron van plantaardige eiwitten. Ze bevatten een dusdanige hoeveelheid eiwitten dat het een perfecte vervanger is voor dierlijke eiwitten.

Shiitake (pasta)saus

Omdat ik in de praktijk paddenstoelen, met name shiitake, regelmatig inzet en omdat ik merk dat mensen niet zo goed weten wat ze ermee moeten maken, heb ik dit keer een recept met shiitake.

Dit recept maakte ik in eerste instantie als pastasaus (bij de courgette pasta). Het recept beviel zo goed dat ik nu de shiitake niet tot saus vermaal maar de shiitake zo eet en de groente er op het laatst doorheen bak. Dit is ook zeker aan te raden.

INGREDIËNTEN

  • 100-150 gram shiitake
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 1 el sojasaus
  • 3 el balsamico azijn
  • Snufje nootmuskaat en Keltisch zeezout

BEREIDING

Snij de ui fijn. Gebruik een wok of koekenpan en verhit wat olie (olijfolie of kokosolie) in de pan. Fruit de ui en knoflook licht.

Snij de shiitake in plakjes en bak ze mee in de pan.

Voeg de sojasaus en balsamico azijn toe. Voeg naar smaak nootmuskaat en/of Keltisch zeezout toe. Bak het geheel totdat het gaar is.

Je kunt de shiitake op deze manier opdienen bijvoorbeeld met wat gekookte groente erbij.

OF

Je kunt ook de shiitake fijnmalen in een keukenmachine tot een (pasta)saus. Voeg wat extra olie toe om het geheel wat smeuïger te maken.

NOTES

  • In dit recept gebruik ik shiitake. Je kunt natuurlijk ook oesterzwammen of andere paddenstoelen gebruiken.
  • Dit recept is glutenvrij, lactosevrij, vegetarisch en volledig plantaardig.
  • Dit recept is perfect voor jou als jij paddenstoelen als eiwitbron in je persoonlijk voedingsplan hebt staan.

 

Enjoy!