Plan je gratis intake hier
Contact

Smoothie Bowl

We zijn er weer met een nieuw recept. Ik hoop je dit keer te kunnen inspireren met onderstaande hoe je op een makkelijke en wat mij betreft ook erg lekkere manier een bom aan voedingsstoffen binnen kunt krijgen.

Hoe ik ermee begon

Ooit, jaren geleden ben ik begonnen met het maken van smoothies. Gewoon wat fruit en een klein beetje groente in een blender, wat sinaasappelsap erbij en blenden maar. Ik vond het interessant dat ik allemaal verschillende producten (groente en fruit) bij elkaar kon gooien en daar een lekkere maaltijd van kon maken. Niet dat ik niet wist dat het kon, maar dat het zo simpel was. Fruit at ik in die tijd erg weinig en op deze manier had ik toch met het ontbijt al één of twee porties fruit binnen.

Na verloop van tijd wilde ik mijn smoothie wat gezonder maken. Ik vond dat de sinaasappelsap iets te veel van het goede was, zoet (nu zou ik daar misschien anders over denken) en besloot om deze te vervangen door water. Het was even wennen, de smaak was natuurlijk een heel stuk minder zoet, maar het was prima. Uiteindelijk heb ik er wat sap van een halve citroen bij gedaan en vond ik de smaak net zo top als daarvoor.

Uiteindelijk ben ik van alles gaan uitproberen met mijn smoothie. Eens wat minder fruit en wat meer groente, noten, zaden, pitten, sla, kiemen, eigenlijk alles wat ik tegenkwam in de (koel)kast waarvan ik dacht: hoe zal dit smaken in mijn smoothie?
Soms kwam ik erachter dat ik niet te veel van iets erin moest doen. Zo vind ik een stukje komkommer in mijn smoothie prima, maar geen halve komkommer. Hetzelfde heb ik met avocado of met banaan. Rucola vind ik niet zo lekker en veldsla daarentegen wel.

Ik denk dat de hoeveelheden en combinaties ook erg persoonsgebonden zijn en dat het daadwerkelijk uitproberen de enige manier is om erachter te komen wat jij lekker vindt.

Momenteel maak ik vaak een smoothie met witlof (incl. het kookvocht) en mango. Dit had ik nooit gedacht lekker te vinden, maar het is een top combinatie.

Waarom wil je smoothies eten?

Waarschijnlijk heeft het niet enorm veel uitleg nodig, maar ik wil er toch even wat aandacht aan besteden. De reden is simpel, omdat je op deze manier makkelijk meer groente en fruit kunt eten. Je kunt er zelfs nog andere voedzame producten zoals noten, zaden, pitten, havermout, tofu, kruiden en andere superfoods aan toevoegen.

Er zitten wel een aantal kanttekeningen aan

Drink je smoothie niet zoals je een glas water drinkt. Besef dat je, ondanks dat je je eten vloeibaar gemaakt hebt, het wel eten blijft. Onze spijsvertering begint in de mond met speeksel en de  eerste vertering, dus het is belangrijk dat het eten hiermee in aanraking komt. Kauw op je smoothie of ‘spoel’ de smoothie door je mond voordat je het doorslikt. Op deze manier kan je lichaam de smoothie, de voedingsstoffen, ook echt goed verteren en dus opnemen. Het is ook nog eens heel mindful.

Daarbij heb ik bij het maken altijd één regel: maximaal twee stuks fruit en minimaal één portie groente. Dus aan hoeveelheid maximaal twee porties fruit en de rest zoveel mogelijk aanvullen met groente.
Dit doe ik omdat smoothies met alleen maar fruit een snelle bloedglucose piek in je bloed kunnen veroorzaken. Dit hoeft voor een sporter geen probleem te zijn, maar voor een zittend leven is het een ander verhaal. Deze bloedglucose (suiker) piek in het bloed brengt weer andere nadelen met zich mee zoals het uit balans brengen van je hormonen. Om deze reden voeg ik ook altijd groente toe aan mijn smoothie.

SMOOTHIE BOWL

Dit soort bowls maak ik meestal als lunch en soms als ontbijt. Dan heb ik er zin in om een feestje van te maken. Als ik wat minder tijd heb ga ik vaak voor een smoothie in een glas of mok.

INGREDIËNTEN
 • 150 gram mango
 • 75 gram spinazie
 • 1 eetlepel gebroken lijnzaad
 • Sap van een halve citroen
 • Water
TOPPING is een optie
 • Extra fruit
 • Granola (deze is home made)
BEREIDING

Mijn manier van bereiden hoeft niet jouw manier te zijn. Dit is de manier waarop ik het het makkelijkst vind en waarop ik mijn routine gevonden heb.

Pak je bevroren fruit uit de vriezer.
Neem een blender en doe daar het lijnzaad en water in. Laat dit een minuut of vijf tot tien staan. Op deze manier kan het lijnzaad het water vast wat opnemen.
Ik start met een laagje water. Als later blijkt dat dit te weinig is, voeg ik later meer water toe.

Voeg daarna de spinazie, citroensap en als laatste het bevroren fruit toe.

Blend het geheel tot een romige, egale smoothie.

Deze keer was de smoothie wat dikker waardoor ik deze prima uit een kom kon eten. Ik doe de smoothie ook vaak in een glas of mok.

Voeg je toppings toe en genieten maar.

NOTES
 • Afhankelijk van wat voor blender je hebt is het voor de blender vaak fijn om eerst de zachte (makkelijk te vermalen) ingrediënten erin te doen en daarna pas de harde (bevroren) ingrediënten.
 • De hoeveelheid water is afhankelijk van hoe vloeibaar ik mijn smoothie wil hebben. Ik neem de smoothie ook vaak mee als lunch. Deze doe ik in een grotere drinkfles, waarvoor het  belangrijk is dat deze er wel weer uitkomt natuurlijk.
 • Als je bevroren fruit neemt, is je smoothie lekker koud als je deze opeet. Ik vind het een must.
 • Je kunt echt bijna alle soorten fruit en groente gebruiken voor je smoothie. De ingrediënten die ik het meest gebruik zijn:
  • Fruit: mango, papaja, blauwe bessen, meloen, perziken, banaan, citroensap, limoensap, grapefruit, kiwi, peer, nectarine, dadels, etc.
  • Groente: spinazie, courgette, broccoli (kort voorgekookt), witlof, boerenkool, komkommer, kiemen, veldsla, avocado, etc.
  • Overig: lijnzaad, chiazaad, havermout, cacaopoeder, tofu, etc.

Enjoy!

Wil je gezonde inspiratie & reminders via e-mail?

Voed jezelf met de juiste informatie
Liefs van Shirley

Wil jij je gezond, levendig en vitaal voelen?

We ontdekken samen wat jouw lichaam nodig heeft

Wanneer je met mij gaat werken zoekt je lichaam tijdens het proces zijn weg naar de juiste balans, waardoor jij fit thuiskomt van je werk, dus niet uitgeblust op de bank zit. Jij leert je lichaam kennen. Je leert jezelf kennen. Je ontdekt wat bij je past. Dat is waar mijn coaching op geënt is. Voor de rest van je leven.

Maak afspraak

Stap in gezondheid **COMING SOON**

 • In je eigen tempo stap voor stap naar je gezondere leefstijl
 • Middels online omgeving
 • Toegang tot masterclasses
 • Optie tot: 1 op 1 consulten
 • Optie tot: ondersteunend lab onderzoek (bloedonderzoek, mineralen, zware metalen)

€ 149,- va.

Werk aan jezelf

 • Uitgebreide intake (online of op de praktijk)
 • Voedings- en leefstijl adviezen
 • 4 coach sessies in de praktijk of online
 • Optie tot: ondersteunend lab onderzoek (bloedonderzoek, mineralen, zware metalen)
 • Optie tot: (voor)ouder heling/regressie sessie in de praktijk

1:1 coaching

 • Uitgebreide intake (online of op de praktijk)
 • Bloedonderzoek, incl. bv. vitamine D en B12 (op de praktijk)
 • Persoonlijk voedingsplan adhv bloedonderzoek
 • Toegang tot online community
 • 7 maanden begeleiding
 • ± 10 coachsessies op de praktijk of online
 • Optie tot: extra lab onderzoek (mineralen, zware metalen)
 • Optie tot: (voor)ouder heling/regressie sessie in de praktijk

Anderen die je
voor gingen

Ik gun iedere vrouw een gezond lijf en vrolijke mind. En zou Shirley daarom absoluut aanraden! 🙂
In de wondere wereld van gezonde voeding en diëtiek vliegen de algemene, vage adviezen je tegenwoordig om de oren. Een zoektocht die veel verwarring en frustratie kan brengen.
Wat ik onwijs krachtig vind aan de aanpak van Shirley is dat haar begeleiding precies afgestemd is op jou als individu, vanuit resultaten die vooraf persoonlijk gemeten zijn. Zo weet je dat het perfect passend is voor jouw lichaam. Onwijs fijn, en maakt voor mij al het verschil.

Shirley is daarnaast een diëtiste die ook zeer ervaren is op het gebied van mindset, negatieve gedachtes aanpakken en het ontwikkelen van meer zelfliefde als vrouw. Dat maakt dat je je echt gehoord voelt.

Rianne

Shirley heeft mij heel goed geholpen. Nadat ze zich goed heeft verdiept in mijn bloedwaardes, goed heeft geluisterd naar mijn situatie en gerichte vragen heeft gesteld, heeft ze me concrete tips gegeven waar je echt wat aan hebt. Je merkt aan Shirley dat ze veel verstand van zaken heeft.

Doris

Hoop dat er velen zijn die ook kiezen voor een andere manier van eten, gemakkelijk gewicht verliezen en op gewicht blijven door een blijvend veranderd eetpatroon, leefwijze met een aantal basis principes! Het is zo heerlijk om op gewicht te zijn en te blijven, producten te gebruiken die bij mij passen en dus altijd goed vallen en af en toe even af te wijken, zonder daar een schuldgevoel aan over te houden. Superfijn!

Marjo

Ik heb met Shirley op een hele prettige manier mijn traject doorlopen. Shirley geeft op een hele rustige professionele manier adviezen en tips, is totaal niet opdringerig en denkt heel goed mee. Mijn biologische leeftijd is in 9 maanden gedaald van 57 naar 37 jaar, ik ben ruim 10 kg afgevallen, voel me geweldig en mijn overgangsklachten zijn nagenoeg verdwenen. Ik kan Shirley zeker aanbevelen!

Noelle

Je kunt inderdaad de regie met behulp van Shirley weer in eigen handen krijgen. Goed advies. 😃 Lekker eten wat goed is voor jouw lichaam. Je voelt je fit, opvliegers zijn weg. Er is bij mij een rust gekomen 3x per dag eten, wat voldoende is voor mijn lichaam waar ik zeker mee kan tennissen en mee naar de sportschool kan. En waar je ook nog van afvalt.
Ik ben super blij dat ik Shirley tegen ben gekomen en aan t ervaren ben wat dit allemaal met me doet. Ik ben happy🤩

Inge

Deskundig en goede begeleiding tijdens het persoonlijk voedingsplan.
Shirley is een lieve vrouw, die verder kijkt dan alleen naar het Voedingspatroon. Ze neemt je eigen situatie en leefstijl mee in de ondersteuning, en verdiept zich om een zo goed mogelijk advies en tips te geven.
Bedankt!

Veronique

Een gezond leven komt van binnenuit

- Shirley Brouwers