Plan je gratis intake hier
Contact

Sodabrood met cranberry’s en noten

Bak jij wel eens brood? Doe je dit dan met je handen en de oven of heb jij een broodbakmachine?

Mijn ervaring met de broodbakmachine zijn nog niet zoals ik het zou willen. Of ja waarschijnlijk heb ik het juiste recept nog niet gevonden. Recepten met kant-en-klaar mixen werkt altijd, maar ik wil natuurlijk zelf bepalen wat voor ingrediënten er in mijn brood gaan. Het brood moet zo puur mogelijk zijn, zonder toevoegen waarvan ik denk dat ons lichaam ze niet kan gebruiken. En het liefst met meel (en andere ingrediënten) dat de bloedsuikerspiegel zo min mogelijk laat stijgen.

Is brood gezond?

Brood is over het algemeen een bron van snelle koolhydraten voor ons lichaam.
Volkorenbroden misschien wat minder, maar het maakt geen wereld van verschil. Hoe dikker en vetter je de boterham belegt, hoe minder snel de koolhydraten van je boterham worden opgenomen in je bloedbaan.
Het nadeel van snelle koolhydraten is dat ze de bloedsuikerspiegel snel laten stijgen, waardoor we snel weer honger krijgen.
Daarnaast bevat een gemiddelde snee brood ook niet meer zo heel veel voedingsstoffen. Hooguit wat B vitamines, silicium en vezels. Rauwe groente bevatten vele malen meer vezels, dus daar hoef je geen brood voor te eten.

Als afwisseling is brood prima. Hier bedoel ik dus niet mee: één of twee keer per dag brood afwisselen met de avondmaaltijd. Nee, hiermee bedoel ik: één of twee keer per week brood eten. Een goed belegde boterham of goed belegd broodje (met iets van ei/kaas/hummus en groente). Mijn voorkeur gaat dan nog altijd uit naar zelfgebakken brood met een laagje boter erop. Stevig brood waardoor ik sneller vol zit en mijn bloedsuikerspiegel minder snel stijgt.
Misschien simpel, maar wel lekker.

Zuurdesembrood niet meegenomen in deze blog, dat komt in een andere blog.

Sodabrood

Hieronder staat het recept van een soda brood. Soda brood is het perfecte brood als je zin hebt in versgebakken brood, maar geen zin, tijd of geduld hebt om te wachten op het rijzen van het brood. Dit soda brood is ook wat steviger brood omdat ik glutenvrij meel heb gebruikt wat over het algemeen minder goed rijst en daardoor wat compacter is. Het voordeel hiervan: je eet er niet zoveel van, want je zit er snel vol van.

Wat is sodabrood?

Sodabrood is brood zonder gist. In plaats van gist bevat het brood backing soda, oftewel: zuiveringszout of natriumbicarbonaat. Om de backing soda zijn werk te laten doen heeft het iets zuurs nodig. Dit zuur zorgt ervoor dat het deeg luchtig wordt en dat je geen vieze nasmaak eraan overhoudt.
In dit geval gebruik ik karnemelk. Het brood rijst dus niet door middel van gist maar door de reactie van backing soda en karnemelk. Het rijzen gebeurt pas in de oven en niet voor het bakken zoals bij gist en zuurdesem broden. Door de warmte gaat backing soda reageren op het zuur van de karnemelk en zorgt er op deze manier voor dat het brood luchtig wordt.

Sodabrood met cranberry’s en noten

Dit brood is echt het lekkerst direct uit de oven. Gewoon zo eten of met een laagje boter erop. Het vult goed, door de vast structuur en je kunt er eindeloos mee variëren wat betreft het gedroogd fruit en noten. Dit brood kun je binnen een uur vers op tafel zetten. Ideaal voor als je spontaan bezoek krijgt of wat extra brood bij de bbq wilt.

INGREDIËNTEN
  • 500 gram volkoren (spelt)meel of boekweitmeel
  • 1,5 tl backing soda
  • 8 gram Keltisch zeezout
  • 400 ml karnemelk
  • 1 tl kaneel
  • 100 gram gedroogde cranberry’s
  • 75 gram rozijnen
  • 75 gram noten
BEREIDING

Verwarm de oven voor op 200 graden.
Zet de cranberry’s en rozijnen ongeveer 10 minuten op de week in gekookt water.

Meng het meel, backing soda, zout en karnemelk door elkaar. Dit kun je met je handen doen (let op dat het wel plakkerig kan worden). Het kan ook met een deegkrabber of met een keukenmachine en een deeghaak. Kneed dit deeg niet te lang. Als alles door elkaar zit, is het voldoende.

Laat de cranberry’s en rozijnen uitlekken en meng deze samen met kaneel en noten door het deeg.

Maak een bol van het deeg en leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat. Je kunt boven in de bol een kruis (of ander figuur) snijden met een mes.

Bak het brood 35 tot 45 minuten gaar en goudbruin. Laat het brood afkoelen in een schone theedoek om te voorkomen dat het te hard wordt.
Een lauwwarm brood eten, op de dag van bakken, is het allerlekkerste, maar ook voor morgen is dit brood prima. Bewaar het brood in een afgesloten bak of zak (hoe langer je het bewaart, hoe minder lekker en harder het brood wordt). Je kunt het brood ook invriezen. Ik zou dan wel het brood vooraf in plakjes snijden.

NOTES
  • Naast volkoren speltmeel of boekweitmeel kun je ook andere meelsoorten gebruiken. Gebruik het liefst volkoren, dit zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel minder snel stijgt.
  • In dit recept gebruik ik cranberry’s, rozijnen en noten. Je kunt hier natuurlijk eindeloos in variëren. Gedroogde abrikozen of dadels zijn ook erg lekker. Snij deze dan wel even in kleine stukjes.
  • Ik week het gedroogd fruit altijd vooraf zodat deze het vocht uit het brood niet opnemen.
  • Je kunt er ook een hartig brood van maken door de toevoeging van: ui, kaas, zongedroogde tomaten, olijven, etc.
  • Dit brood is glutenvrij als je boekweitmeel gebruikt. Het is niet lactose vrij in verband met de karnemelk. Nu is het wel zo dat de meeste mensen met een lactose- intolerantie, prima  karnemelk kunnen verdragen (zorg dat je dit van jezelf weet voordat je dit brood gaat proberen).

Enjoy!

Wil je gezonde inspiratie & reminders via e-mail?

Voed jezelf met de juiste informatie
Liefs van Shirley

Wil jij je gezond, levendig en vitaal voelen?

We ontdekken samen wat jouw lichaam nodig heeft

Wanneer je met mij gaat werken zoekt je lichaam tijdens het proces zijn weg naar de juiste balans, waardoor jij fit thuiskomt van je werk, dus niet uitgeblust op de bank zit. Jij leert je lichaam kennen. Je leert jezelf kennen. Je ontdekt wat bij je past. Dat is waar mijn coaching op geënt is. Voor de rest van je leven.

Maak afspraak

Werk aan jezelf

  • Uitgebreide intake (online of op de praktijk)
  • Persoonlijke voedings- en leefstijl adviezen
  • 3 maanden begeleiding
  • 3 coachsessies in de praktijk of online
  • Persoonlijk supplementen advies
  • Optie tot: ondersteunend lab onderzoek (bloedonderzoek, mineralen, zware metalen)

1:1 coaching

  • Uitgebreide intake (online of op de praktijk)
  • Bloedonderzoek, incl. bv. vitamine D en B12 (in de praktijk)
  • Persoonlijk voedingsplan adhv bloedonderzoek
  • Toegang tot online community
  • 12 maanden begeleiding
  • 10 coachsessies in de praktijk of online
  • Optie tot: extra lab onderzoek (mineralen, zware metalen)
  • Optie tot: (voor)ouder heling/regressie sessie in de praktijk

€ 1.500,-

Leer meer

Versneld traject

  • Uitgebreide intake (online of op de praktijk)
  • Bloedonderzoek (in de praktijk)
  • Persoonlijk voedingsplan adhv bloedonderzoek
  • Toegang tot online community
  • 6 maanden begeleiding
  • 4 coachsessies in de praktijk (of online)
  • 5 bel-afspraken
  • Optie tot: extra lab onderzoek (bv. mineralen, zware metalen)

€ 995,-

Leer meer

Anderen die je
voor gingen

Ik ben een half jaar geleden bij Shirley gekomen. Ze heeft samen met mij een persoonlijk plan opgesteld op mn bloedwaarden beschreven. Ik heb dat goed kunnen volhouden tot vandaag de dag. Je lichaam maakt op een lekkere en gezonde manier een reset door. Iets wat me al 2 jaar niet meer lukte. Fitter en energieker ga ik nu door. bijna 11 kilo lichter.
Shirley denkt heel goed met je mee en is een lief en toegankelijk persoon! Dank je wel!

Mireille

Deskundig en goede begeleiding tijdens het persoonlijk voedingsplan.
Shirley is een lieve vrouw, die verder kijkt dan alleen naar het Voedingspatroon. Ze neemt je eigen situatie en leefstijl mee in de ondersteuning, en verdiept zich om een zo goed mogelijk advies en tips te geven.
Bedankt!

Veronique

Hoop dat er velen zijn die ook kiezen voor een andere manier van eten, gemakkelijk gewicht verliezen en op gewicht blijven door een blijvend veranderd eetpatroon, leefwijze met een aantal basis principes! Het is zo heerlijk om op gewicht te zijn en te blijven, producten te gebruiken die bij mij passen en dus altijd goed vallen en af en toe even af te wijken, zonder daar een schuldgevoel aan over te houden. Superfijn!

Marjo

Ik heb met Shirley op een hele prettige manier mijn traject doorlopen. Shirley geeft op een hele rustige professionele manier adviezen en tips, is totaal niet opdringerig en denkt heel goed mee. Mijn biologische leeftijd is in 9 maanden gedaald van 57 naar 37 jaar, ik ben ruim 10 kg afgevallen, voel me geweldig en mijn overgangsklachten zijn nagenoeg verdwenen. Ik kan Shirley zeker aanbevelen!

Noelle

Gezonde voeding is ontzettend belangrijk, maar voor mij was het lastig om tussen al die gezondheidsadviezen, dieten, tips en nieuwe middeltjes het juiste te vinden. Shirley heeft mij daarin ontzettend fijn begeleidt, ze is betrokken, goed bereikbaar en creëert een gezonde relatie tussen voeding en lijf. Voor mij is het inmiddels een leefstijl geworden ipv een tijdelijke dieet, met de nodige gezondheidswinst! Ik vind het een aanrader voor iedereen!

Herma

Bedankt Shirley! Je hebt echt mijn leven veranderd. Mijn lijf heeft echt jaren en jaren onder stress gestaan waardoor ik hard moest werken om gewicht te verliezen en dit harde werken werkte soms ook averechts.
Na bloedonderzoek een speciaal ‘dieet’ gekregen op basis van voedingsmiddelen die geschikt zijn voor mijn lijf. Dit was in het begin wel een beetje stoeien want ik moest producten gaan mijden die ik dagelijks at, en ineens niet meer ‘mocht’. Al vrij snel voelde ik mij zooo veel beter dat het geen moetje meer was. Het is echt een enorme verandering in leefstijl geworden en met de nodige duidelijke resultaten. Ook de weegschaal werkte al vrij snel mee!!
Super fijn contact gehad en fantastische begeleiding tijdens het proces. Nu bijna 4 maanden verder is het nog steeds onderdeel van mijn dagelijkse lijfstijl.

Niki – 34

Een gezond leven komt van binnenuit

- Shirley Brouwers