Plan je gratis intake hier
Contact

Sodabrood met cranberry’s en noten

Bak jij wel eens brood? Doe je dit dan met je handen en de oven of heb jij een broodbakmachine?

Mijn ervaring met de broodbakmachine zijn nog niet zoals ik het zou willen. Of ja waarschijnlijk heb ik het juiste recept nog niet gevonden. Recepten met kant-en-klaar mixen werkt altijd, maar ik wil natuurlijk zelf bepalen wat voor ingrediënten er in mijn brood gaan. Het brood moet zo puur mogelijk zijn, zonder toevoegen waarvan ik denk dat ons lichaam ze niet kan gebruiken. En het liefst met meel (en andere ingrediënten) dat de bloedsuikerspiegel zo min mogelijk laat stijgen.

Is brood gezond?

Brood is over het algemeen een bron van snelle koolhydraten voor ons lichaam.
Volkorenbroden misschien wat minder, maar het maakt geen wereld van verschil. Hoe dikker en vetter je de boterham belegt, hoe minder snel de koolhydraten van je boterham worden opgenomen in je bloedbaan.
Het nadeel van snelle koolhydraten is dat ze de bloedsuikerspiegel snel laten stijgen, waardoor we snel weer honger krijgen.
Daarnaast bevat een gemiddelde snee brood ook niet meer zo heel veel voedingsstoffen. Hooguit wat B vitamines, silicium en vezels. Rauwe groente bevatten vele malen meer vezels, dus daar hoef je geen brood voor te eten.

Als afwisseling is brood prima. Hier bedoel ik dus niet mee: één of twee keer per dag brood afwisselen met de avondmaaltijd. Nee, hiermee bedoel ik: één of twee keer per week brood eten. Een goed belegde boterham of goed belegd broodje (met iets van ei/kaas/hummus en groente). Mijn voorkeur gaat dan nog altijd uit naar zelfgebakken brood met een laagje boter erop. Stevig brood waardoor ik sneller vol zit en mijn bloedsuikerspiegel minder snel stijgt.
Misschien simpel, maar wel lekker.

Zuurdesembrood niet meegenomen in deze blog, dat komt in een andere blog.

Sodabrood

Hieronder staat het recept van een soda brood. Soda brood is het perfecte brood als je zin hebt in versgebakken brood, maar geen zin, tijd of geduld hebt om te wachten op het rijzen van het brood. Dit soda brood is ook wat steviger brood omdat ik glutenvrij meel heb gebruikt wat over het algemeen minder goed rijst en daardoor wat compacter is. Het voordeel hiervan: je eet er niet zoveel van, want je zit er snel vol van.

Wat is sodabrood?

Sodabrood is brood zonder gist. In plaats van gist bevat het brood backing soda, oftewel: zuiveringszout of natriumbicarbonaat. Om de backing soda zijn werk te laten doen heeft het iets zuurs nodig. Dit zuur zorgt ervoor dat het deeg luchtig wordt en dat je geen vieze nasmaak eraan overhoudt.
In dit geval gebruik ik karnemelk. Het brood rijst dus niet door middel van gist maar door de reactie van backing soda en karnemelk. Het rijzen gebeurt pas in de oven en niet voor het bakken zoals bij gist en zuurdesem broden. Door de warmte gaat backing soda reageren op het zuur van de karnemelk en zorgt er op deze manier voor dat het brood luchtig wordt.

Sodabrood met cranberry’s en noten

Dit brood is echt het lekkerst direct uit de oven. Gewoon zo eten of met een laagje boter erop. Het vult goed, door de vast structuur en je kunt er eindeloos mee variëren wat betreft het gedroogd fruit en noten. Dit brood kun je binnen een uur vers op tafel zetten. Ideaal voor als je spontaan bezoek krijgt of wat extra brood bij de bbq wilt.

INGREDIËNTEN
  • 500 gram volkoren (spelt)meel of boekweitmeel
  • 1,5 tl backing soda
  • 8 gram Keltisch zeezout
  • 400 ml karnemelk
  • 1 tl kaneel
  • 100 gram gedroogde cranberry’s
  • 75 gram rozijnen
  • 75 gram noten
BEREIDING

Verwarm de oven voor op 200 graden.
Zet de cranberry’s en rozijnen ongeveer 10 minuten op de week in gekookt water.

Meng het meel, backing soda, zout en karnemelk door elkaar. Dit kun je met je handen doen (let op dat het wel plakkerig kan worden). Het kan ook met een deegkrabber of met een keukenmachine en een deeghaak. Kneed dit deeg niet te lang. Als alles door elkaar zit, is het voldoende.

Laat de cranberry’s en rozijnen uitlekken en meng deze samen met kaneel en noten door het deeg.

Maak een bol van het deeg en leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat. Je kunt boven in de bol een kruis (of ander figuur) snijden met een mes.

Bak het brood 35 tot 45 minuten gaar en goudbruin. Laat het brood afkoelen in een schone theedoek om te voorkomen dat het te hard wordt.
Een lauwwarm brood eten, op de dag van bakken, is het allerlekkerste, maar ook voor morgen is dit brood prima. Bewaar het brood in een afgesloten bak of zak (hoe langer je het bewaart, hoe minder lekker en harder het brood wordt). Je kunt het brood ook invriezen. Ik zou dan wel het brood vooraf in plakjes snijden.

NOTES
  • Naast volkoren speltmeel of boekweitmeel kun je ook andere meelsoorten gebruiken. Gebruik het liefst volkoren, dit zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel minder snel stijgt.
  • In dit recept gebruik ik cranberry’s, rozijnen en noten. Je kunt hier natuurlijk eindeloos in variëren. Gedroogde abrikozen of dadels zijn ook erg lekker. Snij deze dan wel even in kleine stukjes.
  • Ik week het gedroogd fruit altijd vooraf zodat deze het vocht uit het brood niet opnemen.
  • Je kunt er ook een hartig brood van maken door de toevoeging van: ui, kaas, zongedroogde tomaten, olijven, etc.
  • Dit brood is glutenvrij als je boekweitmeel gebruikt. Het is niet lactose vrij in verband met de karnemelk. Nu is het wel zo dat de meeste mensen met een lactose- intolerantie, prima  karnemelk kunnen verdragen (zorg dat je dit van jezelf weet voordat je dit brood gaat proberen).

Enjoy!

Wil je gezonde inspiratie & reminders via e-mail?

Voed jezelf met de juiste informatie
Liefs van Shirley

Wil jij je gezond, levendig en vitaal voelen?

We ontdekken samen wat jouw lichaam nodig heeft

Wanneer je met mij gaat werken zoekt je lichaam tijdens het proces zijn weg naar de juiste balans, waardoor jij fit thuiskomt van je werk, dus niet uitgeblust op de bank zit. Jij leert je lichaam kennen. Je leert jezelf kennen. Je ontdekt wat bij je past. Dat is waar mijn coaching op geënt is. Voor de rest van je leven.

Maak afspraak

Werk aan jezelf (Brons)

  • Uitgebreide intake (online of op de praktijk)
  • Persoonlijke voedings- en leefstijl adviezen
  • 3 coachsessies in de praktijk of online
  • Persoonlijk supplementen advies
  • Optie tot: ondersteunend lab onderzoek (bloedonderzoek, mineralen, zware metalen)
  • Optie tot: (voor)ouder heling/regressie sessie in de praktijk

Online begeleiding (Zilver)

  • Uitgebreide intake (online of op de praktijk)
  • Bloedonderzoek, incl. bv. vitamine D en/of B12 (op de praktijk)
  • Persoonlijk voedingsplan adhv bloedonderzoek
  • Toegang tot online community
  • 6 maanden begeleiding
  • 4 coachsessies in de praktijk
  • Maandelijkse Masterclass online
  • Optie tot: extra lab onderzoek (mineralen, zware metalen)
  • Optie tot: (voor)ouder heling/regressie sessie in de praktijk

€ 1.095,-

Lees meer

1:1 coaching (Goud)

  • Uitgebreide intake (online of op de praktijk)
  • Bloedonderzoek, incl. bv. vitamine D en B12 (op de praktijk)
  • Persoonlijk voedingsplan adhv bloedonderzoek
  • Toegang tot online community
  • 9 maanden begeleiding
  • ± 10 coachsessies in de praktijk of online
  • Optie tot: extra lab onderzoek (mineralen, zware metalen)
  • Optie tot: (voor)ouder heling/regressie sessie in de praktijk

€ 1.500,-

Lees meer

Anderen die je
voor gingen

Hele fijne begeleiding, uitgebreid voedingsplan. Goede aanvulling op mijn lifestyle doordat ik nu de juiste kennis heb verkregen over welke voeding nu het beste bij mij persoonlijk past. Of je al op de juiste weg bent met je gezondheid, als extra aanvulling of om je kennis uit te breiden, alles is prima. Zeer aan te raden!

Lisa

Inzicht en bewustwording over wat bij je lichaam past en het daadwerkelijk voedt. Voor mij was het programma van Shirley meer dan een andere kijk op voeding. Shirley kijkt mee en stemt af op je behoefte waar je op dat moment bent. Ik heb er geen strakke nieuwe levensstijl aan over gehouden, juist een paar goede veranderingen die zich echt hebben verankerd. Dankjewel voor je positieve en mooie gesprekken!

Lizzy Geurts van Kessel

Wat een verschil!! Na 2 zwangerschappen en diagnose PCOS stond mijn hormoonhuishouding op z’n kop, mijn huid was slecht en ik schommelde altijd in gewicht. In het verleden wel diëten gedaan maar nooit blijvend resultaat.‌

Het orthomoleculaire sprak mij erg aan en zodoende kwam ik bij Shirley terecht. Wat een schat en met zoveel kennis en deskundigheid maar ook goed in de vinger precies op de goede plek kunnen leggen waarbij het stukje mindset ook word behandeld.

‌Mijn voedingsplan was duidelijk en ik ben er direct mee aan de slag gegaan en na een korte tijd kreeg ik meer energie, mijn huid werd beter, en ik voelde me veel meer mezelf in m’n eigen lichaam ook qua hormonen. Bizar! Zo bijzonder wat voeding doet in combinatie met de gesprekken met Shirley.‌

Nu een jaar later ligt mijn schema nog op het aanrecht als hou vast maar is het me ook gelukt om stabiel te blijven en daar ben ik Shirley enorm dankbaar voor.

Lieve Shirley je bent een topper en dankjewel dat je deze weg met mij hebt bewandeld.

Nicole – 36

Deskundig en goede begeleiding tijdens het persoonlijk voedingsplan.
Shirley is een lieve vrouw, die verder kijkt dan alleen naar het Voedingspatroon. Ze neemt je eigen situatie en leefstijl mee in de ondersteuning, en verdiept zich om een zo goed mogelijk advies en tips te geven.
Bedankt!

Veronique

Na van alles geprobeerd te hebben heb ik echt resultaat geboekt bij Shirley. Shirley luistert echt naar je. In zachtheid maar wel direct en met duidelijkheid zoekt ze samen naar de mogelijkheden. Ze motiveert en maakt je bewust van je eigen verantwoordelijkheid en heeft geen oordeel. Alles is bespreekbaar. Samen behaal je je doel! Ik heb eindelijk het handvat waar ik allang naar op zoek was en wat ik nog steeds gebruik.

Brenda Martens

Vorig jaar ben ik op zoek gegaan naar een methode die mij verder zou brengen in mijn zoektocht naar meer balans in voeding, verlichting van oedeem en welzijn.

Mijn zoektocht bracht mij bij Shirley.

Stabiliteit in mijn hormoonhuishouding en geen gewichtstoename waren mijn doelen.

Shirley nam de tijd en luisterde naar mijn verhaal.

Na het onderzoek kreeg ik een persoonlijk voedingsplan. Het was even wennen om met dit aan de slag te gaan, maar na een paar maanden voelde ik mij goed, had minder pijn en was mijn gewicht zelfs afgenomen!

Het plan geeft mij houvast en kun je elk moment weer oppakken als het even tegenzit.

Het plan is maar een deel van hetgeen mij goed deed. Shirley is een fijne coach en elke afspraak bood mij rust, positiviteit en gaf mij kracht. Ze ziet, hoort, steunt en denkt met JOU mee.

Jessica – 48

Een gezond leven komt van binnenuit

- Shirley Brouwers