Header afbeelding

Soda brood met cranberry’s en rozijnen

 

Bak jij wel eens brood? Doe je dit dan met je handen en de oven of heb jij een broodbakmachine? 

Mijn ervaring met de broodbakmachine zijn nog niet zoals ik het zou willen. Of ja waarschijnlijk heb ik het juiste recept nog niet gevonden. Recepten met kant-en-klaar mixen werkt altijd, maar ik wil natuurlijk zelf bepalen wat voor ingrediënten er in mijn brood gaan. Het brood moet zo puur mogelijk zijn, zonder toevoegen waarvan ik denk dat ons lichaam ze niet kan gebruiken. En het liefst met meel (en andere ingrediënten) dat de bloedsuikerspiegel zo min mogelijk laat stijgen.

Is brood gezond?

Brood is over het algemeen een bron van snelle koolhydraten voor ons lichaam. Volkoren broden misschien wat minder, maar het maakt geen wereld van verschil. Hoe dikker en vetter je de boterham belegt, hoe minder snel de koolhydraten van je boterham worden opgenomen in je bloedbaan. Het nadeel van snelle koolhydraten is dat ze de bloedsuikerspiegel snel laten stijgen, waardoor we snel weer honger krijgen.

Daarnaast bevat een gemiddelde snee brood ook niet meer zo heel veel voedingsstoffen. Hooguit wat B vitamines, silicium en vezels. Alhoewel rauwe groente vele malen meer vezels bevatten, dus daar hoef je geen brood voor te eten. 

Als afwisseling is brood prima. Hier bedoel ik dus niet mee: één of twee keer per dag brood afwisselen met de avondmaaltijd. Nee, hiermee bedoel ik: één of twee keer per week brood eten. Een goed belegde boterham of goed belegd broodje (met iets van ei/kaas/pindakaas/hummus en groente). Mijn voorkeur gaat dan nog altijd uit naar zelfgebakken brood met een laagje boter erop. Stevig brood waardoor ik sneller vol zit en mijn bloedsuikerspiegel minder snel stijgt. Misschien simpel, maar wel lekker. 

Soda brood

Hieronder staat het recept van een soda brood. Soda brood is het perfecte brood als je zin hebt in versgebakken brood, maar geen zin, tijd of geduld hebt om te wachten op het rijzen van het brood. Dit soda brood is ook wat steviger brood omdat ik glutenvrij meel heb gebruikt wat over het algemeen minder goed rijst en daardoor wat compacter is. Het voordeel hiervan: je eet er niet zoveel van, want je zit er super snel vol van! 

Wat is soda brood?

Soda brood is brood zonder gist. In plaats van gist bevat het brood baking soda, oftewel: zuiveringszout of natriumbicarbonaat. Om de baking soda zijn werk te laten doen heeft het iets zuurs nodig. Dit zuur zorgt ervoor dat het deeg luchtig wordt en dat je geen vieze nasmaak eraan overhoudt. In dit geval gebruik ik karnemelk. Het brood rijst dus niet door middel van gist maar door de reactie van baking soda en karnemelk. Het rijzen gebeurd pas in de oven en niet voor het bakken zoals bij gist en zuurdesem broden. Door de warmte gaat baking soda reageren op het zuur van de karnemelk en zorgt er op deze manier voor dat het brood luchtig wordt. 

Soda brood met cranberry’s en rozijnen

Dit brood is echt het aller lekkerst direct uit de oven. Gewoon zo eten of met een laagje boter erop. Het vult goed, door de vast structuur en je kunt er eindeloos mee variëren wat betreft het gedroogd fruit en noten. Dit brood kun je binnen een uur vers op tafel zetten. Ideaal voor als je spontaan bezoek krijgt of wat extra brood bij de bbq wilt.

INGREDIENTEN

 • 500 gram volkoren (spelt)meel of boekweitmeel
 • 1,5 tl baking soda
 • 8 gram Keltisch zeezout
 • 400 ml karnemelk
 • 1 tl kaneel
 • 100 gram gedroogde cranberry’s
 • 75 gram rozijnen
 • 75 gram noten

BEREIDING

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Zet de cranberry’s en rozijnen ongeveer 10 minuten op de week in warm water. 

Meng het meel, baking soda, zout en karnemelk door elkaar. Dit kun je met je handen doen (let op dat het wel plakkerig kan worden). Het kan ook met een deegkrabber of net als ik met een keukenmachine en een deeghaak. Kneed dit deeg niet te lang. Als alles door elkaar zit, is het prima. 

Laat de cranberry’s en rozijnen uitlekken in een vergiet of zeef. Meng kaneel, cranberry’s, rozijnen en noten door het deeg. 

Maak een bol van het deeg en leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat. Je kunt boven in de bol een een kruis snijden met een mes.

Bak het brood 35 tot 45 minuten gaar en goudbruin. Laat het brood afkoelen in een schone theedoek om te voorkomen dat het te hard wordt.

Een lauwwarm brood eten, op de dag van bakken, is het allerlekkerste, maar ook voor morgen is dit brood prima. Bewaar het brood in een afgesloten bak of zak (hoe langer je het bewaard, hoe minder lekker en harder het brood wordt). Je kunt het brood ook invriezen. Ik zou dan wel het brood vooraf in plakjes snijden. 

NOTES

 • Naast volkoren speltmeel of boekweitmeel kun je ook andere meelsoorten gebruiken. Gebruik het liefst volkoren, dit zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel minder snel stijgt. 
 • In dit recept gebruik ik cranberry’s, rozijnen en noten. Je kunt hier natuurlijk eindeloos in variëren. Gedroogde abrikozen of dadels zijn ook erg lekker. Snij deze dan wel even in kleine stukjes. 
 • Ik week het gedroogd fruit altijd vooraf zodat deze het vocht uit het brood niet opnemen. 
 • Je kunt er ook een hartig brood van maken door de toevoeging van: ui, kaas, zongedroogde tomaten, olijven, etc. 
 • Dit brood is glutenvrij als je boekweitmeel gebruikt. Het is niet lactose vrij in verband met de karnemelk. Nu is het wel zo dat de meeste mensen met een lactose intolerantie, prima karnemelk kunnen verdragen (zorg dat je dit van jezelf weet voordat je dit brood gaat proberen).

Enjoy!