Stoofschotel met oesterzwammen
Met deze koude dagen komen de krachtige maaltijden weer op tafel te staan. Een van deze lekkere gerechten is een stoofschotel. Is alle vormen en maten kun je die maken en vandaag gaan we voor de vegetarische stoofschotel met oesterzwammen.
Paddenstoelen
Paddenstoel, rood met witte stippen. Ik denk wel de meest bekende paddenstoel, maar niet eetbaar. Daarnaast kennen we de champignon, de kastanjechampignon en de portobello ook nog wel, maar dan houdt het voor velen op. Maar er zijn honderden verschillende soorten paddenstoelen. Paddenstoelen groeien in het wild en worden steeds vaker gekweekt.
De meeste paddenstoelen kun je eten nadat ze verhit zijn omdat ze rauw of beetgaar slecht te verteren zijn door ons spijsverteringsstelsel.
Als je er zeker van wilt zijn dat je paddenstoelen hebt van kwaliteit, snij deze dan open. Je ziet of ze aangetast of verschrompeld zijn van binnen.
In de praktijk werk ik veel met shiitake en oesterzwammen als plantaardige eiwitbron. Het daagt mij en vele anderen uit om met deze mooie producten aan de slag te gaan. En met veel voldoening als je het mij vraagt.
Oesterzwammen gezond
Die witte grote paddenstoelen die in trossen groeien. Dan weet je waarschijnlijk wel wat ik bedoel. Deze paddenstoel is zacht en een beetje vlezig van structuur.
Oesterzwammen zijn gezond en kun je inzetten als eiwitbron. Zorg wel dat je er minimaal 120-150 gram van per keer binnen krijgt. Daarnaast zijn oesterzwammen dus ook goed voor je gezondheid als het gaat om cholesterol en je immuunsysteem.
STOOFSCHOTEL MET OESTERZWAMMEN
Winters gerecht wat je prima op zichzelf staand kunt eten. Maar wat ook erg lekker is met wat (wilde) rijst of bij een salade.
INGREDIËNTEN
- 150 gram oesterzwammen (1 portie)
- Groente
- Bijvoorbeeld: ui, wortel, paprika
- Ik gebruik in dit recept: ui, wortel, doperwten
- Blikje tomatenpuree
- Knoflook
- Keltisch zeezout
- Aanvullende kruiden zoals tijm, koriander, peper of Ras el Hanout
- Sojasaus
BEREIDING
Breek of snij de oesterzwammen in reepjes. Als je de oesterzwammen uit elkaar trekt van de zwam naar de steel toe, dan krijg je reepjes.
Bak de oesterzwammen in een eetlepel kokosolie. Snij ondertussen de groente fijn.
Voeg de groente toe aan de oesterzwammen en bak het geheel even goed.
Voeg de kruiden, tomatenpuree, sojasaus en keltisch zeezout toe. Roer dit goed door elkaar. Voeg eventueel wat water toe om het geheel wat smeuïger te maken.
Laat het geheel even goed doorkoken totdat je groente gaar zijn.
Serveer op een bedje van sla/salade, met wat (wilde)rijst of eet lekker zo op.
NOTES
- Ik gebruik oesterzwammen omdat ik deze juist lekker vind voor dit soort gerechten. Een paddenstoelen mix of shiitake zijn hier ook geschikt voor.
- Kruiden, voeg toe wat jij lekker vindt. Als je het lastig vindt om de juiste kruiden uit te kiezen, ruik dan aan je kruiden. Hiermee ervaar je of deze smaak een toevoeging is voor je gerecht.
- Pak het liefst glutenvrije sojasaus. Oftewel sojasaus zonder dat er tarwe aan toegevoegd is.
- Dit recept is glutenvrij, lactosevrij, vegetarisch en volledig plantaardig.
- Dit recept is perfect voor jou als jij je persoonlijk voedingsplan hebt waar paddenstoelen in staan.
Enjoy!