Plan je gratis intake hier
Contact

Suiker

Waarom is suiker (on)gezond?

Je bent moe en voelt dat je niet vooruit te branden bent. Je hebt behoefte aan energie en trekt de kast open om te kijken wat daar ligt; boterham met hagelslag, liga koek, snee ontbijtkoek of toch een stuk chocolade?

Waar eerst vet altijd de schuld kreeg van vele overgewicht en andere ziektes, krijgt nu suiker steeds vaker de schuld. Maar is dit terecht? En wat kunnen we eraan doen?

Regelmatig krijg ik in de praktijk te horen: ik denk dat ik een suiker verslaving heb.

Vrouwen in de overgang of vrouwen met hormonale schommelingen hebben vaak ‘behoefte’ aan suiker of zoete producten. Het lichaam heeft niet echt behoefte aan suiker, het lichaam is snel op zoek naar energie en dat gaat het snelst door middel van suiker.

Wat gebeurt er als je suiker eet?

Zodra suiker je lichaam binnenkomt, schakelt je lichaam het hormoon insuline in om aan het werk te gaan. Suiker laat je bloedsuikerspiegel in een snel tempo stijgen waardoor ook insuline er in een snel tempo achteraangaat om je bloedsuikerspiegel weer te stabiliseren. Je lichaam is immers altijd op zoek naar balans.

Doordat je suiker(s) eet, stijgt je bloedsuikerspiegel snel. Omdat je bloedsuikerspiegel snel stijgt gaat het hormoon insuline er ook met alle geweld achteraan zodat insuline snel en goed zijn werk kan doen. Dit resulteert ook in een snelle daling van je bloedsuikerspiegel met een dal/dip als gevolg. Je herkent het misschien wel, dat moment waarop je moe wordt, een dip krijgt en in sommige gevallen zelfs het idee hebt dat je gaat trillen en omvalt als je niet snel iets eet.

Wat kun je doen tegen een suikerdip?

Bij deze dip kun twee dingen doen, of je gaat weer (suiker) eten om de dip op te vangen of je negeert deze dip. Als je voor het eerste gaat, voor het weer nuttigen van (suiker) eten, dan gaat je bloedsuikerspiegel wederom stijgen en wordt insuline weer aan het werk gezet om je bloedsuikerspiegel ‘in balans’ te houden. Bij de meeste mensen blijft op deze manier de bloedsuikerspiegel schommelen (pieken en dalen) en hierdoor blijft het hormoon insuline actief.

Wat voor effect heeft suiker op je lichaam?

Dit is een recept voor een totale overactieve hormoonhuishouding waardoor het gros van de hormonen uit balans raakt. Dit is ook het recept voor het niet kunnen afvallen. Dit komt door insuline. Als het hormoon insuline actief moet zijn door de bloedsuikerspiegel pieken en dalen en er dus altijd een hoeveelheid beschikbaar moet blijven, kan je lichaam geen vet verbranden.
Met andere woorden, als je bloedsuikerspiegel en daarmee het hormoon insuline uit balans zijn en in te grote mate aanwezig zijn in je lichaam, zal je niet kunnen afvallen.

Daarnaast heeft suiker een grote belasting op vele processen in je lichaam:

  • Je lever wordt extra belast en aan het werk gezet, om de extra suiker uit je lichaam te verwijderen;
  • Je darmbacteriën raken uit balans door suiker, met in het ergste geval candida (schimmels) tot gevolg;
  • Suiker vreet letterlijk je mineralen op. Mineralen zijn een basis voor vitaminen waardoor deze ook minder goed kunnen functioneren;
  • Suiker zorgt voor een vocht te kort met gevolgen zoals hoge bloeddruk, hoofdpijn en/of migraine;
  • Suiker verhoogt de kans op reuma en fibromyalgie en verergert de klachten. Het vocht te kort door suiker zorgt er ook voor dat je bloed minder snel en minder goed kan stromen. Dit zorgt er weer voor dat afvalstoffen minder goed opgeruimd kunnen worden en de juiste voedingsstoffen minder de mogelijkheid hebben om op de plekken te komen waar ze nodig zijn. Dit kan onder andere problemen geven in spieren en gewrichten;
  • Suiker is een voedingsbron voor kanker in je lichaam.

Tegenwoordig worden we (bijna) altijd en overal blootgesteld aan eten (winkels, reclame, tv, langs de snelweg). Het grootste gedeelte hiervan zijn kant-en-klare producten, boordevol suikers.
Daarom is het belangrijk dat je de verpakking van een product leest. Kijk altijd naar de ingrediëntenlijst. De voedingswaardetabel laat zien hoeveel suiker een product daadwerkelijk bevat,  terwijl de ingrediëntenlijst laat zien wat er daadwerkelijk in een product zit.

Een aantal voorbeelden van suiker aanduidingen zijn: suiker, fructose, glucose, dextrose, sacharose, dextrine, siroop, extract, stroop en alle benamingen die een deel van deze woorden in zich hebben.

Waarom hebben we altijd trek in zoet?

Suiker en zoete producten zorgen voor een beloningsgevoel in de hersenen. Je herkent het waarschijnlijk wel, dat gevoel van intens geluk als je chocolade eet of een wijntje drinkt. Dit is ook meestal de reden dat we aan emotie eten doen en dat het je een fijn gevoel geeft.
Dit maakt het voor veel mensen heel moeilijk om suikerhoudende producten te laten liggen.

Suikerverslaving

Maar ik voel het toch, mijn lichaam heeft echt suiker nodig anders val ik om! Dit is ook iets wat ik veel hoor. De eerste persoon die echt omvalt, moet ik nog tegenkomen ;-).

Wat hier meestal aan de hand is, is dat je lichaam en hormonen dusdanig uit balans zijn dat je lichaam niet goed kan functioneren. Hierdoor heb je extra energie nodig om deze belasting van je lichaam op te vangen. En de snelste en makkelijkste manier om aan energie te komen is suiker. Hierdoor hebben veel mensen het idee dat ze suikerverslaafd zijn, omdat het lichaam constant om suikers (meer energie) vraagt.

Je kunt suiker ook vervangen door ‘gezondere’ zoete producten zoals dadels, honing en agave siroop. Deze producten zijn zeker beter voor je gezondheid en bevatten naast een zoete smaak ook voedingsstoffen voor je lichaam. Helaas zorgen deze producten net zo goed als suiker voor een stijging van je bloedsuikerspiegel.

De beste en de snelste manier om af te rekenen met je behoefte aan suiker (suikerverslaving) is door volledig te stoppen met suiker. Ja dit kan in het begin zorgen voor ontwenningsverschijnselen als hoofdpijn en vermoeidheid, maar als je daar doorheen bent, zal je merken dat je veel meer energie hebt en geen behoefte meer aan suiker hebt.

 

Misschien heb je me de afgelopen maand gevolgd op Social media. Vanaf het begin van dit jaar heb ik gegeten volgens mijn persoonlijk voedingsplan. Hierin heb ik de eerste periode helemaal niets aan suiker (of suiker vervangende producten) gehad. Op den duur merk je dat zelf je fruit steeds zoeter wordt en is dat een echt toetje.

Nu eet ik nog steeds zoveel mogelijk via mijn voedingsplan, maar alweer minder strikt. Toch merk ik dat de echte suiker behoefte een heel stuk minder is en anders kan ik deze goed stillen met fruit.

Ben jij benieuwd of dit persoonlijk voedingsplan ook iets voor jou is? Vraag vrijblijvend een 1 op 1 gesprek aan, dan kun je daarin al je vragen stellen die je hebt over je gezondheid.

Persoonlijk voedingsplan

Wil je gezonde inspiratie & reminders via e-mail?

Voed jezelf met de juiste informatie
Liefs van Shirley

Wil jij je gezond, levendig en vitaal voelen?

We ontdekken samen wat jouw lichaam nodig heeft

Wanneer je met mij gaat werken zoekt je lichaam tijdens het proces zijn weg naar de juiste balans, waardoor jij fit thuiskomt van je werk, dus niet uitgeblust op de bank zit. Jij leert je lichaam kennen. Je leert jezelf kennen. Je ontdekt wat bij je past. Dat is waar mijn coaching op geënt is. Voor de rest van je leven.

Maak afspraak

Werk aan jezelf (Brons)

  • Uitgebreide intake (online of op de praktijk)
  • Persoonlijke voedings- en leefstijl adviezen
  • 3 coachsessies in de praktijk of online
  • Persoonlijk supplementen advies
  • Optie tot: ondersteunend lab onderzoek (bloedonderzoek, mineralen, zware metalen)
  • Optie tot: (voor)ouder heling/regressie sessie in de praktijk

Online begeleiding (Zilver)

  • Uitgebreide intake (online of op de praktijk)
  • Bloedonderzoek, incl. bv. vitamine D en/of B12 (op de praktijk)
  • Persoonlijk voedingsplan adhv bloedonderzoek
  • Toegang tot online community
  • 6 maanden begeleiding
  • 4 coachsessies in de praktijk
  • Maandelijkse Masterclass online
  • Optie tot: extra lab onderzoek (mineralen, zware metalen)
  • Optie tot: (voor)ouder heling/regressie sessie in de praktijk

€ 995,-

Lees meer

1:1 coaching (Goud)

  • Uitgebreide intake (online of op de praktijk)
  • Bloedonderzoek, incl. bv. vitamine D en B12 (op de praktijk)
  • Persoonlijk voedingsplan adhv bloedonderzoek
  • Toegang tot online community
  • 9 maanden begeleiding
  • ± 10 coachsessies in de praktijk of online
  • Optie tot: extra lab onderzoek (mineralen, zware metalen)
  • Optie tot: (voor)ouder heling/regressie sessie in de praktijk

€ 1.500,-

Lees meer

Anderen die je
voor gingen

Medio juni 2022 gestart met het voedingsplan en binnen een paar weken zonder honger en weinig moeite de gewenste kilo’s afgevallen.
Sindsdien blijk ik netjes op mijn ideale gewicht. Dit alles door het voedingsplan in combinatie met de fijne en ook gezellige begeleiding van Shirley.
Ze neemt ruim de tijd en je kan tussen de gesprekken door via de mail of whatsapp vragen stellen die dan snel beantwoord worden.

Chantal

Ik gun iedere vrouw een gezond lijf en vrolijke mind. En zou Shirley daarom absoluut aanraden! 🙂
In de wondere wereld van gezonde voeding en diëtiek vliegen de algemene, vage adviezen je tegenwoordig om de oren. Een zoektocht die veel verwarring en frustratie kan brengen.
Wat ik onwijs krachtig vind aan de aanpak van Shirley is dat haar begeleiding precies afgestemd is op jou als individu, vanuit resultaten die vooraf persoonlijk gemeten zijn. Zo weet je dat het perfect passend is voor jouw lichaam. Onwijs fijn, en maakt voor mij al het verschil.

Shirley is daarnaast een diëtiste die ook zeer ervaren is op het gebied van mindset, negatieve gedachtes aanpakken en het ontwikkelen van meer zelfliefde als vrouw. Dat maakt dat je je echt gehoord voelt.

Rianne

Shirley heeft mij heel goed geholpen. Nadat ze zich goed heeft verdiept in mijn bloedwaardes, goed heeft geluisterd naar mijn situatie en gerichte vragen heeft gesteld, heeft ze me concrete tips gegeven waar je echt wat aan hebt. Je merkt aan Shirley dat ze veel verstand van zaken heeft.

Doris

Aanrader en life changing! Shirley heeft mij onwijs geholpen. Dankzij haar heb ik mij voedingspatroon kunnen aanpassen waardoor ik nu meer energie heb en beter in mijn vel zit. Weer terug leren luisteren naar mijn lichaam, zo belangrijk. Heel erg bedankt voor alle wijze lessen, tips en inspiratie!

Karin

Na van alles geprobeerd te hebben heb ik echt resultaat geboekt bij Shirley. Shirley luistert echt naar je. In zachtheid maar wel direct en met duidelijkheid zoekt ze samen naar de mogelijkheden. Ze motiveert en maakt je bewust van je eigen verantwoordelijkheid en heeft geen oordeel. Alles is bespreekbaar. Samen behaal je je doel! Ik heb eindelijk het handvat waar ik allang naar op zoek was en wat ik nog steeds gebruik.

Brenda Martens

Vorig jaar ben ik op zoek gegaan naar een methode die mij verder zou brengen in mijn zoektocht naar meer balans in voeding, verlichting van oedeem en welzijn.

Mijn zoektocht bracht mij bij Shirley.

Stabiliteit in mijn hormoonhuishouding en geen gewichtstoename waren mijn doelen.

Shirley nam de tijd en luisterde naar mijn verhaal.

Na het onderzoek kreeg ik een persoonlijk voedingsplan. Het was even wennen om met dit aan de slag te gaan, maar na een paar maanden voelde ik mij goed, had minder pijn en was mijn gewicht zelfs afgenomen!

Het plan geeft mij houvast en kun je elk moment weer oppakken als het even tegenzit.

Het plan is maar een deel van hetgeen mij goed deed. Shirley is een fijne coach en elke afspraak bood mij rust, positiviteit en gaf mij kracht. Ze ziet, hoort, steunt en denkt met JOU mee.

Jessica – 48

Een gezond leven komt van binnenuit

- Shirley Brouwers