Header afbeelding

Trauma’s en behoeften

Geen drama trauma’s, wel behoeften

Nieuwe dag met nieuwe kansen

Eigenlijk zoals iedere nieuwe dag maar er moet nu echt iets gaan veranderen. Dit voornemen heb je al zo’n jaar of vier en in tussentijd ben je in plaats van acht kilo afgevallen, vijf kilo aangekomen. *@#$%*

Het probleem is ook gewoon…. Of ja, wat is het probleem eigenlijk? Waar gaat het echt mis? Iedere dag neem jij jezelf voor dat je geen snoepje pakt uit de snoep pot op je werk en dat je de avond op de bank helemaal oké bent met een lekker kop thee. De chips of chocolade pinda’s zijn nergens voor nodig.

Waarom komt dat onbedwingbare gevoel dan boven? Dat gevoel van geluk ervaren en pure wellust. Het lijkt of er een soort automatische robot zit geprogrammeerd die ooit heeft bedacht dat je arm naar die snoeppot grijpt, naar dat wat je eigenlijk helemaal niet wilt eten maar toch doet.

Daarbij is het echt wel heel lekker op het moment zelf. Ofja, is het ook echt zo lekker of denk je dat je het lekker vindt? Soms kom je er ook geen wijs meer aan uit en lijkt het wel of er een ander persoon in je zit die gevoed wil worden.

Dat laatste is goed mogelijk, maar meestal is het geen ander persoon maar het kleine kind in je, de kleine jij. Dit klinkt misschien raar of totaal niet logisch maar op sommige momenten komt het kleine behoeftige kind in je naar boven. Dat is niet alleen bij jou, maar dat heeft zo goed als iedereen van ons.

Geen drama trauma’s of wat dan ook, maar gewoon een behoeftig kind

Als kind ben je behoeftig maar heb je vaak niet de middelen en mogelijkheden om dat waar je tegen aanloopt op te lossen. Althans niet in jouw beleving, in de beleving van jou als kind en met de mogelijkheden die je als kind hebt.

Dus als je als kind voor de eerste keer een chocolaatje proeft nadat je op je knie gevallen bent. En je ervaart een super lekker, zachte en romige smaak die ervoor zorgt dat je de pijn in je knie volledig vergeet, werkt dit fantastisch denkt je brein. Weet je wat, voor de volgende keer als ik weer pijn heb ga ik gewoon chocolade eten, dat helpt!

Als kind sla je deze beleving op in je harde schijf zodat je deze beleving niet meer hoeft te vergeten. Handig als je hulpbehoevend bent en niet weet hoe je bepaalde situaties moet oplossen.

Dus bij deze, dat helpt… totaal niet dus. Maar die beleving heb je wel opgeslagen. En het klinkt bizar misschien, misschien ook heel logisch, maar het is vooral lastig als je dit soort momenten en gedrag van jezelf niet herkent.

Zodra je dit soort patronen van jezelf weet te herkennen, wil het niet zeggen dat je het direct opgelost hebt, maar heeft het patroon al voor een groot deel minder functie. Als je dit volledig herkent, erkent en omarmt verliest het op den duur zijn functie en hoef jij geen chocolade meer te eten als je pijn ervaart.

Kun jij gewoon aan je dag beginnen zonder goede voornemens want de snoeppot blijft staan waar die staat, met de inhoud zoals die is, zonder dat jij er ook maar iets van hoeft te pakken.

Dat scheelt frustratie, energie dips, nog meer honger en kilo’s. Alle reden om er mee aan de slag te gaan.

Wil je graag hulp bij het maken van de juiste keuzes als het gaat om voeding? Bekijk dan hier de mogelijkheden of maak direct je afspraak voor je intake gesprek (vrijblijvend).

 

Bekijk de mogelijkheden hier

 

Plan direct je intake gesprek