Plan je gratis intake hier
Contact

Vitamine D Lente

Vitamine D is een in vet oplosbare, essentiële vitamine. We kunnen vitamine D zelf niet aanmaken en juist daarom is het belangrijk dat we hier extra aandacht aan besteden.

Vitamine D en sterkte botten

De meeste zullen vitamine D kennen voor sterke botten. Althans dat is wat ons geleerd is: vitamine D moet je innemen voor sterke botten. Wat ze ons niet geleerd hebben, en gelukkig wordt daar wel steeds meer aandacht aan besteedt, is dat vitamine D voor nog veel meer processen in het lichaam belangrijk is: het immuunsysteem, glucosetolerantie, behoud van normale spiercontracties, insuline huishouding, hart- en bloedvaten, stemming/depressie.

Vitamine D tekort

De beste en meest betrouwbare manier om erachter te komen of je voldoende vitamine D beschikbaar hebt in je lichaam, is je bloed laten testen. Dit kan bij je huisarts of bij mij in de praktijk.

In de praktijk zie ik, onder de volwassen mannen en vrouwen, dat 75-85% een te kort heeft aan vitamine D.

Wat kunnen de gevolgen zijn van een vitamine D te kort?

De meest voorkomende gevolgen van een vitamine D te kort zijn de wel bekende winter/herfst dip en een verlaagde weerstand.

Als het immuunsysteem een tekort heeft aan vitamine D, kan het niet optimaal functioneren. Het systeem blijft in de actie stand staan, waardoor ontstekingen in je lichaam ook aan blijven staan. De kans op ziekte en op depressie is nu vele malen groter.

Daarnaast kunnen de volgende aandoening mede een gevolg zijn van een vitamine D te kort: overgewicht, metabool syndroom, Diabetes type 2, astma, hart- en vaatziekten, alzheimer,
depressie, ADHD.

Waarom zijn we zo vatbaar voor een vitamine D te kort?

De grootste bron van vitamine D is de zon. Als zonnestralen op je huid komen, kan je lever aan de slag om de UV-B stralen om te zetten in bruikbare vitamine D voor je lichaam.
Omdat wij verder van de evenaar wonen, we dus niet het hele jaar door voldoende zonlicht hebben, zullen we in een aantal maanden per jaar voldoende vitamine D moeten opdoen voor de rest van het jaar en dus een buffer opbouwen.
De zon moet minimaal zonkracht drie hebben willen we vitamine D kunnen opnemen uit de zonnestralen. Deze zonkracht komt voor van april/mei tot en met september, mits het een zonnige
dag is (geen bewolking en/of smog). Hoe weet je dit? Als je schaduw korter is dan de lengte van je lichaam, dan kun je vitamine D opnemen.

Daarnaast werken we massaal binnen, smeren we ons in met factor 50 als we de zon in gaan en blijven we het liefst in de schaduw zitten.

Hoe kun je dit oplossen?

Door eerst een aantal minuten onbedekt in de zon te gaan, minimaal 25% van je huidoppervlakte moet onbedekt zijn en niet ingesmeerd met een factor. Voel je dat de zon begint te branden en
wordt je huid al lichtjes rood (van de warmte), dan ga je uit de zon in de schaduw en/of smeer je jezelf in. Afhankelijk van de zon sterkte is dit binnen een paar minuten tot 15-30 minuten. Begin hier al vroeg in het voorjaar mee, dit zorgt ervoor dat je huid went aan de zon en zo bouwt je huid zelf al en bescherming op.

Hoe zorg ik altijd voor een goede vitamine D status?

Ga naar buiten als je zon schijnt en start daar nu in het voorjaar al mee. Ga in je pauze naar buiten, doe je jas uit en ga met je gezicht in de zon zitten. Ben je thuis, ga dan zeker even wat langer naar buiten en laad jezelf letterlijk even op onder de zon.

Op de minder zonnige dagen en in de winter is de beste manier om je vitamine D spiegel in je bloed op orde te krijgen: suppletie. Zorg dat je een kwalitatief goed supplement inneemt, er is veel
goedkope rotzooi in omloop.

Zonnebril en vitamine D

Nog een leuk weetje, de zonnebril beschermt je ogen tegen het felle zonlicht. De zon geeft onder andere via je ogen het signaal aan je hersenen dat je lichaam vitamine D binnenkrijgt. Je lichaam gaat dan in de actie stand om de vitamine D zoveel mogelijk op te nemen en op te slaan. Zet je een zonnebril op, dan krijgen je ogen (en je hersenen) dit signaal niet meer binnen, wat de  opnamen van vitamine D negatief beïnvloed.

Een te kort aan vitamine D heeft een enorme invloed op de verschillende ziektebeelden. Dit wil niet zeggen dat vitamine D de oplossing is voor deze ziekten. Vitamine D is, vaak in combinatie met een minder goede leefstijl, een factor voor het verergeren van de ziekte. Met name als het gaat over het immuunsysteem kan vitamine D een verschil maken.

Ga vooral genieten van de zon en neem wat extra tijd voor jezelf op de zonnige dagen. Het zal je goed doen. Je weerstand, je botten, maar ook zeker je gemoedstoestand en je humeur.

 

Wil je direct aan de slag met je gezondheid?

Check de mogelijkheden hier

Wil je gezonde inspiratie & reminders via e-mail?

Voed jezelf met de juiste informatie
Liefs van Shirley

Wil jij je gezond, levendig en vitaal voelen?

We ontdekken samen wat jouw lichaam nodig heeft

Wanneer je met mij gaat werken zoekt je lichaam tijdens het proces zijn weg naar de juiste balans, waardoor jij fit thuiskomt van je werk, dus niet uitgeblust op de bank zit. Jij leert je lichaam kennen. Je leert jezelf kennen. Je ontdekt wat bij je past. Dat is waar mijn coaching op geënt is. Voor de rest van je leven.

Maak afspraak

Stap in gezondheid **COMING SOON**

 • In je eigen tempo stap voor stap naar je gezondere leefstijl
 • Middels online omgeving
 • Toegang tot masterclasses
 • Optie tot: 1 op 1 consulten
 • Optie tot: ondersteunend lab onderzoek (bloedonderzoek, mineralen, zware metalen)

€ 149,- va.

Werk aan jezelf

 • Uitgebreide intake (online of op de praktijk)
 • Voedings- en leefstijl adviezen
 • 4 coachsessies op de praktijk of online
 • 6 maanden begeleiding
 • Optie tot: ondersteunend lab onderzoek (bloedonderzoek, mineralen, zware metalen)
 • Optie tot: (voor)ouder heling/regressie sessie in de praktijk

€ 750

1:1 coaching

 • Uitgebreide intake (online of op de praktijk)
 • Bloedonderzoek, incl. bv. vitamine D en B12 (op de praktijk)
 • Persoonlijk voedingsplan adhv bloedonderzoek
 • Toegang tot online community
 • 7 maanden begeleiding
 • ± 10 coachsessies op de praktijk of online

€ 1500

Anderen die je
voor gingen

Ik gun iedere vrouw een gezond lijf en vrolijke mind. En zou Shirley daarom absoluut aanraden! 🙂
In de wondere wereld van gezonde voeding en diëtiek vliegen de algemene, vage adviezen je tegenwoordig om de oren. Een zoektocht die veel verwarring en frustratie kan brengen.
Wat ik onwijs krachtig vind aan de aanpak van Shirley is dat haar begeleiding precies afgestemd is op jou als individu, vanuit resultaten die vooraf persoonlijk gemeten zijn. Zo weet je dat het perfect passend is voor jouw lichaam. Onwijs fijn, en maakt voor mij al het verschil.

Shirley is daarnaast een diëtiste die ook zeer ervaren is op het gebied van mindset, negatieve gedachtes aanpakken en het ontwikkelen van meer zelfliefde als vrouw. Dat maakt dat je je echt gehoord voelt.

Rianne

Omdat ik graag meer informatie wilde over mijn lichaam en welke voedingstoffen en producten voor mijn lichaam geschikt zijn ben ik via Shirley het Metabolic Balance groepstraject ingestapt.

Metabolic Balance vind ik een erg fijn plan omdat deze helemaal afgestemd is op mijn lichaamswaarde, er is voldoende ruimte voor improvisatie én je hoeft geen calorieën te tellen. Calorieën tellen is in de loop der jaren een obsessie geworden waar ik erg graag vanaf wilde. Meer rust in mijn lijf en mijn hoofd.

In het begin had ik nog best wel vragen, hoe kan ik het plan nu het beste in mijn leven integreren. Het groepstraject heb ik erg prettig ervaren omdat je kun sparren met andere, die ook mijn ervaringen en struggels deelden.

Shirley geeft veel bruikbare tips en informatie in haar online meetings, de online communitiy en in de online omgeving dmv werkboeken en informatie sheets.

Inmiddels heb ik mijn doel gehaald. Meer rust in mijn lijf en hoofd, gewicht verloren én mijn relatie met eten is verbeterd.

Dankjewel Shirley!

Ankie – 36

Na van alles geprobeerd te hebben heb ik echt resultaat geboekt bij Shirley. Shirley luistert echt naar je. In zachtheid maar wel direct en met duidelijkheid zoekt ze samen naar de mogelijkheden. Ze motiveert en maakt je bewust van je eigen verantwoordelijkheid en heeft geen oordeel. Alles is bespreekbaar. Samen behaal je je doel! Ik heb eindelijk het handvat waar ik allang naar op zoek was en wat ik nog steeds gebruik.

Brenda Martens

Aanrader en life changing! Shirley heeft mij onwijs geholpen. Dankzij haar heb ik mij voedingspatroon kunnen aanpassen waardoor ik nu meer energie heb en beter in mijn vel zit. Weer terug leren luisteren naar mijn lichaam, zo belangrijk. Heel erg bedankt voor alle wijze lessen, tips en inspiratie!

Karin

Ik heb met Shirley op een hele prettige manier mijn traject doorlopen. Shirley geeft op een hele rustige professionele manier adviezen en tips, is totaal niet opdringerig en denkt heel goed mee. Mijn biologische leeftijd is in 9 maanden gedaald van 57 naar 37 jaar, ik ben ruim 10 kg afgevallen, voel me geweldig en mijn overgangsklachten zijn nagenoeg verdwenen. Ik kan Shirley zeker aanbevelen!

Noelle

Medio juni 2022 gestart met het voedingsplan en binnen een paar weken zonder honger en weinig moeite de gewenste kilo’s afgevallen.
Sindsdien blijk ik netjes op mijn ideale gewicht. Dit alles door het voedingsplan in combinatie met de fijne en ook gezellige begeleiding van Shirley.
Ze neemt ruim de tijd en je kan tussen de gesprekken door via de mail of whatsapp vragen stellen die dan snel beantwoord worden.

Chantal

Een gezond leven komt van binnenuit

- Shirley Brouwers