Plan je gratis intake hier
Contact

Vitamine D Herfst

De dagen worden korter, de zomer is bijna afgelopen en de herfst staat voor de deur. Dit betekent dat de verwarming weer aan mag, de truien weer uit de kast, de zakdoekjes weer op zak voor de
loopneus en dat we de komende maanden geen vitamine D meer kunnen opnemen vanuit het zonlicht.

Het perfecte moment om het even over vitamine D te hebben

Vitamine D is een in vet oplosbare, essentiële vitamine. We kunnen vitamine D zelf niet aanmaken en daarom is deze essentieel. Vitamine D heeft twee soorten, vitamine D2, afkomstig van plantaardige voeding en schimmels en vitamine D3, van dierlijke afkomst en uit UV-B straling.

Vitamine D en sterkte botten

De meeste zullen vitamine D kennen voor sterke botten. Althans, dat is wat ons geleerd is: vitamine D moet je innemen voor sterke botten. Wat ze ons niet geleerd hebben en gelukkig wordt daar wel steeds meer aandacht aan besteed, is dat vitamine D voor nog veel meer processen in het lichaam belangrijk is: het immuunsysteem, glucosetolerantie, behoud van normale spiercontracties, insuline huishouding, hart- en bloedvaten en stemming/depressie.

Vitamine D en Calcium

Ook de opname van calcium is grotendeels afhankelijk van de hoeveelheid beschikbare vitamine D in je lichaam. Bij voldoende aanwezigheid van vitamine D, wordt calcium tot 30-40% opgenomen in het lichaam. Is er niet voldoende vitamine D aanwezig, dan zal de opname uitkomen op 10-15% (Bron: Natura Foundation, vitamine D monografie).

Vitamine D tekort

In de praktijk zie ik, onder de volwassen mannen en vrouwen, dat 75-85% een te kort heeft aan vitamine D. Je kunt je voorstellen, omdat vitamine D zo belangrijk is voor zoveel processen in je
lichaam, hoeveel processen niet optimaal kunnen functioneren als er niet voldoende vitamine D aanwezig is in je lichaam.

Hoe weet je of je een vitamine D te kort hebt?

De beste en meest betrouwbare manier om erachter te komen of je voldoende vitamine D beschikbaar hebt in je lichaam, is je bloed laten testen. Dit kan bij je huisarts of bij mij in de praktijk.
Let even op dat als je je bloed laat testen bij je huisarts, dat je bij de uitslag je waarde opvraagt en niet alleen het oordeel of het goed of niet goed is. Je wil namelijk een waarde hebben van boven de 80 nmol/l en het liefst boven de 100 nmol/l. Verschillende huisartsen vinden een waarde van 50 nmol/l of zelfs 30 nmol/l al voldoende. Deze waarden zijn waarden om niet ziek te worden. We willen niet een waarde om niet ziek te worden, we willen een waarde waarmee je lichaam optimaal kan functioneren en niet tegen een grens aan zitten hikken.

Wat kunnen de gevolgen zijn van een vitamine D te kort?

Het meest voorkomende gevolg van een vitamine D te kort is de wel bekende winter/herfst dip. Je kent het waarschijnlijk wel; het wordt herfst, de dagen worden korter, het weer wordt kouder en je voelt je wat minder happy. Vaak ben je vatbaarder voor verkoudheid en je bent eerder moe.

Het immuunsysteem heeft dan een tekort heeft aan vitamine D en kan daardoor niet optimaal functioneren. Het systeem blijft in de actie stand staan, waardoor ontstekingen in je lichaam ook aan blijven staan. De kans op ziekte en op depressie is nu vele malen groter.

Daarnaast kunnen de volgende aandoening mede een gevolg zijn van een vitamine D te kort: overgewicht, metabool syndroom, Diabetes type 2, astma, hart- en vaatziekten, alzheimer,
depressie, ADHD.

Waarom zijn we zo vatbaar voor een vitamine D te kort?

De grootste bron van vitamine D is de zon. Als zonnestralen op je huid komen, kan je lever aan de slag om de UV-B stralen om te zetten in bruikbare vitamine D voor je lichaam.
Omdat wij verder van de evenaar wonen, we dus niet het hele jaar door voldoende zonlicht hebben, zullen we in een aantal maanden per jaar voldoende vitamine D moeten opdoen voor de rest van het jaar (een buffer opbouwen).
De zon moet minimaal zonkracht drie hebben willen we vitamine D kunnen opnemen uit de zonnestralen. Deze zonkracht komt voor van april/mei tot en met september, mits het een zonnige
dag is (geen bewolking en/of smog). Hoe weet je dit? Als je schaduw korter is dan de lengte van je lichaam, dan kun je vitamine D opnemen.

Daarnaast zijn er nog een aantal andere factoren van invloed op de opnamen van vitamine D. Velen werken vier tot vijf dagen per week binnen en leven grotendeels binnen. Binnen, achter het glas, hebben we niet de mogelijkheid om vitamine D op te nemen.
Dan gaan we op een zonnige dag lekker naar buiten en bedekken we onze huid met kleding of met een goede zonnefactor. Beide zijn erg goed tegen het verbranden van de huid (wat ook erg schadelijk is), maar werken ook tegen de opnamen van vitamine D.

Hoe kun je dit oplossen?

Door eerst een aantal minuten onbedekt in de zon te gaan, minimaal 25% van je huidoppervlakte moet onbedekt zijn en niet ingesmeerd met een factor. Voel je dat de zon begint te branden en
wordt je huid al lichtjes rood (van de warmte), dan ga je uit de zon en smeer je jezelf in (afhankelijk van de zon sterkte is dit binnen een paar minuten tot 15-30 minuten). Begin hier al vroeg in het voorjaar mee, dit zorgt ervoor dat je huid went aan de zon en zo bouwt je huid zelf al een bescherming op.

Kan ik vitamine D ook via mijn voeding binnenkrijgen?

Ja, dit kan zeker. Het grote nadeel is dat er heel weinig vitamine D in voeding zit. De grootste bronnen aan vitamine D zijn: wilde zalm: 25 microgram (mcg) per 100 gram; zalm: 10 mcg per 100
gram en haring: 15 mcg per 100 gram. In vergelijking, als je in de zomer 20-30 minuten in badkleding de zon in gaat totdat een lichte roodkleuring van je huid optreedt, komt overeen met een
hoeveelheid van 250-625 mcg vitamine D via suppletie (bron: Orthomoleculair Health Foundation).

Hoe zorg ik altijd voor een goede vitamine D status?

In de meeste gevallen is de beste, snelste en makkelijkste manier om je vitamine D spiegel in je bloed op orde te krijgen: suppletie. In het begin hadden we het al even over vitamine D3 en D2. Vitamine D3 (uit wolvet) is een beter opneembare vorm dan vitamine D2. Zorg dat je een kwalitatief goed supplement inneemt (er is veel goedkope rotzooi in omloop). Goede vitamine D zit in een vet oplossing, voor de bevordering van opname. Neem je supplement ook altijd, het liefst bij je warme maaltijd, zodat de opname met de vette voeding mee kan.

Heb je een vitamine D status van rond de 80 nmol/l, dan volsta je met een suppletie van 25 mcg per dag. Is je vitamine D lager dan 60 nmol/l, heb je al minimaal rond de 50 mcg per dag nodig.

Zonnebril en vitamine D

Nog een leuk weetje; de zonnebril beschermt je ogen tegen het felle zonlicht. De zon geeft onder andere via je ogen het signaal aan je hersenen dat je lichaam vitamine D binnenkrijgt. Je lichaam gaat dan in de actie stand om de vitamine D zoveel mogelijk op te nemen en op te slaan. Zet je een zonnebril op, dan krijgen je ogen (en je hersenen) dit signaal niet meer binnen, wat de  opname van vitamine D negatief beïnvloed.

 

Een te kort aan vitamine D heeft een enorme invloed op de verschillende ziektebeelden. Dit wil niet zeggen dat vitamine D de oplossing is voor deze ziekten. Vitamine D is, vaak in combinatie met een minder goede leefstijl, een factor voor het verergeren van de ziekte. Met name als het gaat over het immuunsysteem kan vitamine D een verschil maken.

Ben eerlijk naar jezelf. Soms moet je net iets extra’s doen om beter in je vel te zitten. Dat moeten (als je het mij vraagt) allemaal regelmatig doen. Dit is prima en maakt het op den duur alleen maar makkelijker. Ook jij kunt dit!

Wil je graag gericht en persoonlijk advies? Bekijk de mogelijkheden en maak je afspraak.

Ik ga ervoor!

Wil je gezonde inspiratie & reminders via e-mail?

Voed jezelf met de juiste informatie
Liefs van Shirley

Wil jij je gezond, levendig en vitaal voelen?

We ontdekken samen wat jouw lichaam nodig heeft

Wanneer je met mij gaat werken zoekt je lichaam tijdens het proces zijn weg naar de juiste balans, waardoor jij fit thuiskomt van je werk, dus niet uitgeblust op de bank zit. Jij leert je lichaam kennen. Je leert jezelf kennen. Je ontdekt wat bij je past. Dat is waar mijn coaching op geënt is. Voor de rest van je leven.

Maak afspraak

Stap in gezondheid **COMING SOON**

 • In je eigen tempo stap voor stap naar je gezondere leefstijl
 • Middels online omgeving
 • Toegang tot masterclasses
 • Optie tot: 1 op 1 consulten
 • Optie tot: ondersteunend lab onderzoek (bloedonderzoek, mineralen, zware metalen)

€ 149,- va.

Werk aan jezelf

 • Uitgebreide intake (online of op de praktijk)
 • Voedings- en leefstijl adviezen
 • 4 coachsessies op de praktijk of online
 • 6 maanden begeleiding
 • Optie tot: ondersteunend lab onderzoek (bloedonderzoek, mineralen, zware metalen)
 • Optie tot: (voor)ouder heling/regressie sessie in de praktijk

€ 750,-

1:1 coaching

 • Uitgebreide intake (online of op de praktijk)
 • Bloedonderzoek, incl. bv. vitamine D en B12 (op de praktijk)
 • Persoonlijk voedingsplan adhv bloedonderzoek
 • Toegang tot online community
 • 7 maanden begeleiding
 • ± 10 coachsessies op de praktijk of online
 • Optie tot: extra lab onderzoek (mineralen, zware metalen)
 • Optie tot: (voor)ouder heling/regressie sessie in de praktijk

€ 1.500,-

Anderen die je
voor gingen

Gezonde voeding is ontzettend belangrijk, maar voor mij was het lastig om tussen al die gezondheidsadviezen, dieten, tips en nieuwe middeltjes het juiste te vinden. Shirley heeft mij daarin ontzettend fijn begeleidt, ze is betrokken, goed bereikbaar en creëert een gezonde relatie tussen voeding en lijf. Voor mij is het inmiddels een leefstijl geworden ipv een tijdelijke dieet, met de nodige gezondheidswinst! Ik vind het een aanrader voor iedereen!

Herma

Deskundig en goede begeleiding tijdens het persoonlijk voedingsplan.
Shirley is een lieve vrouw, die verder kijkt dan alleen naar het Voedingspatroon. Ze neemt je eigen situatie en leefstijl mee in de ondersteuning, en verdiept zich om een zo goed mogelijk advies en tips te geven.
Bedankt!

Veronique

Medio juni 2022 gestart met het voedingsplan en binnen een paar weken zonder honger en weinig moeite de gewenste kilo’s afgevallen.
Sindsdien blijk ik netjes op mijn ideale gewicht. Dit alles door het voedingsplan in combinatie met de fijne en ook gezellige begeleiding van Shirley.
Ze neemt ruim de tijd en je kan tussen de gesprekken door via de mail of whatsapp vragen stellen die dan snel beantwoord worden.

Chantal

Vorig jaar ben ik op zoek gegaan naar een methode die mij verder zou brengen in mijn zoektocht naar meer balans in voeding, verlichting van oedeem en welzijn.

Mijn zoektocht bracht mij bij Shirley.

Stabiliteit in mijn hormoonhuishouding en geen gewichtstoename waren mijn doelen.

Shirley nam de tijd en luisterde naar mijn verhaal.

Na het onderzoek kreeg ik een persoonlijk voedingsplan. Het was even wennen om met dit aan de slag te gaan, maar na een paar maanden voelde ik mij goed, had minder pijn en was mijn gewicht zelfs afgenomen!

Het plan geeft mij houvast en kun je elk moment weer oppakken als het even tegenzit.

Het plan is maar een deel van hetgeen mij goed deed. Shirley is een fijne coach en elke afspraak bood mij rust, positiviteit en gaf mij kracht. Ze ziet, hoort, steunt en denkt met JOU mee.

Jessica – 48

Ik heb met Shirley op een hele prettige manier mijn traject doorlopen. Shirley geeft op een hele rustige professionele manier adviezen en tips, is totaal niet opdringerig en denkt heel goed mee. Mijn biologische leeftijd is in 9 maanden gedaald van 57 naar 37 jaar, ik ben ruim 10 kg afgevallen, voel me geweldig en mijn overgangsklachten zijn nagenoeg verdwenen. Ik kan Shirley zeker aanbevelen!

Noelle

Shirley heeft mij heel goed geholpen. Nadat ze zich goed heeft verdiept in mijn bloedwaardes, goed heeft geluisterd naar mijn situatie en gerichte vragen heeft gesteld, heeft ze me concrete tips gegeven waar je echt wat aan hebt. Je merkt aan Shirley dat ze veel verstand van zaken heeft.

Doris

Een gezond leven komt van binnenuit

- Shirley Brouwers