Header afbeelding

Vullen of Voeding

 

In deze tijden, de tijd waarin we voornamelijk thuis zitten, zijn er veel mensen die niet weten wat ze met deze ‘extra’ tijd aan moeten, zichzelf ‘zielig’ vinden en/of vinden dat ze wel wat extra’s verdiend hebben. We hebben het tenslotte zo enorm zwaar en we kunnen en mogen verder niets.

De makkelijkste manier om dit slachtoffer gedrag te strelen is door extra lekker, lees ongezond, te eten en op de bank te blijven zitten.

Want ja, waarom zou je extra tijd stoppen in een lekkere en gezonde maaltijd, of even naar buiten kunt gaan om een rondje te gaan hardlopen als je ook op de bank kunt blijven liggen met een zak chips of handje noten?

Voeding of toch vulling?

Eten is van origine bedoeld om je lichaam te voeden en ervoor te zorgen dat je optimaal kan functioneren gedurende de dag. Met ruim 50% van de Nederlanders met overgewicht, 1,7 miljoen Nederlanders met hart- en vaatziekten en 1,1 miljoen Nederlanders met Diabetes type 2 (en dit is nog maar een kleine greep uit de welvaart ziekten in Nederland), gaat er toch iets mis met de voeding van de meeste Nederlanders.

Dit zijn allen ziekten die leefstijl afhankelijk zijn, hetgeen je eet, hoeveel je beweegt en hoe je denkt en in het leven staat. Al deze factoren kunnen bij niet goed gebruik, het functioneren van je lichaam in de weg staan.

Eten is voeding en voeding zorgt ervoor dat je gezond blijft, fit en vitaal bent en voldoende energie hebt om de dag door te komen.

 

Gezond zijn is meer dan alleen het uitblijven van ziekte. De WHO heeft in 1948 vastgesteld: gezondheid is een toestand van volledig lichamelijk, geestelijk en maatschappelijk welzijn en niet slechts de afwezigheid van ziekte of andere lichamelijke gebreken.

 

Voed je je lichaam niet of maar voor een deel, dan zullen er binnen de kortste keren tekorten en disbalans ontstaan. Denk aan vetten of eiwitten tekort, vitamine en mineralen tekorten, overvloed aan suiker en snelle koolhydraten waardoor het lichaam overbelast wordt en de vitamine en mineralen voorraad heel snel verbruikt wordt.

Hou je dit langere tijd vol, bijvoorbeeld een jaar of meerdere jaren, dan gaat je lichaam op den duur gebreken vertonen. Bij de ene persoon kan dit al na 5 jaar zijn, de andere persoon kan dit een jaar of 25 volhouden. Dit laatste is afhankelijk van je DNA.

Bedenk je in ieder geval dat als je last hebt van bijvoorbeeld, slecht slapen, geen energie gedurende de dag, regelmatig hoofdpijn, om de 2-3 uur moeten eten, etc. dat dit een teken is van je lichaam dat er daarbinnen iets niet helemaal lekker loopt. Dit kunnen helaas ook factoren zijn waar een arts niet zijn of haar vinger op kan leggen. Laat het hier dan niet bij zitten, jij voelt dat er iets niet goed is, dus zoek dan ook zeker verder naar een oplossing.

Gezelligheid en ontspanning

Door de jaren heen zijn we voeding meer en meer als gezelligheid en ontspanning gaan zien en heeft de levensmiddelenindustrie een scala aan producten ontworpen waar de supermarkten mee gevuld zijn. Hierdoor is de essentie van eten bij veel mensen vergeten en gebruiken we eten voornamelijk nog om onszelf te vullen.

Soms is het vastzitten in een patroon. We moeten zo ontzettend veel keuzes op een dag maken dat we alles wat dagelijks terugkomt zo simpel en standaard mogelijk willen houden. Eten is er daar een van. We denken het liefst niet te veel na over eten en doen het liefst iedere dag (of bijna iedere dag) hetzelfde. Lekker makkelijk en zo weet je zeker dat veranderingen niet zullen optreden.

Weet jij wat gezond is?

We weten in veel gevallen ook gewoon echt niet wat goed is voor ons lichaam. Wat mij betreft volkomen terecht en logisch!

Het voedingscentrum vertelt ons dat het prima is om zes maaltijden per dag te eten, het recept om je hormonen uit balans te houden. Ook nu we in C-tijden zitten wordt er maar heel mondjesmaat verteld hoe je jezelf vitaal en weerbaar kunt houden met bijvoorbeeld veel groente en fruit eten en extra vitamine D en C nemen. Hoe je je smaak- en geurverlies weer terug kunt krijgen met zink. Ik zou zo nog wel even door kunnen gaan.

Bewustwording is altijd stap 1. Ben jezelf bewust van wat je eet en waarom je dat eet. Koop en eet datgeen waarvan je weet dat het gezond voor je is.

Weet je niet wat gezond voor je is? Dan kan ik je daar natuurlijk bij helpen. Je kunt zelfs aan de slag gaan met je persoonlijk voedingsplan, en precies dat eten wat goed is voor jouw lichaam.

Besef dat je lichaam voeding nodig heeft om alle processen goed te laten lopen. In een dieselauto kun je ook beter geen benzine stoppen. Doe je dit wel? Dan weet je zeker dat je auto niet lang meer leeft..