Header afbeelding

Waarom ben ik orthomoleculair diëtist?

Wat een diëtist doet weet je waarschijnlijk wel. Maar waarom heb ik ervoor gekozen om dit aan te vullen met orthomoleculaire geneeskunde? Ik neem je in deze blog mee waarom ik deze keuze gemaakt heb.

Tijdens mijn carrière op het middelbaar beroepsonderwijs moest ik een werkstuk maken over een actueel onderwerp. In die tijd viel het mij op dat het onderwerp overgewicht veel in het nieuws voorbijkwam. Nederland werd steeds dikker en groter en dit was waar ik over ging schrijven. Naast dat ik het interessant vond, vond ik het ook bijzonder waarom dit gebeurde met de mensen. Hoe kon het toch dat we steeds zwaarder werden?

Waar het ooit begon

Ik kom uit een klein dorp in Brabant waar ik relatief weinig meegemaakt en gezien had. Daarbij was ik opgevoed met vers eten, eten uit eigen tuin. En met regels, zoals eerst een bruine boterham met iets gezonds en daarna pas een witte boterham met zoet beleg.

Er was balans tussen gezond en ongezond. Ik wist niet beter maar het was dus duidelijk dat die balans bij anderen ver te zoeken was.

Toen ik wist dat ik verder wilde studeren wist ik dus dat ik iets met voeding wilde gaan doen. De opleiding tot diëtist was geen moeilijke keuze.

Ik ging wonen en studeren in de grote stad Den Haag, met tussendoor nog een half jaar Auckland (Nieuw-Zeeland) en drie maanden New York. Deze verschillende plekken zorgden ervoor dat ik verschillende eetculturen leerde kennen en verschillende gedachten over gezond en goed eten.

Eenmaal afgestudeerd had ik echter in de opleiding niet gevonden wat ik zocht. Als eten van levensbelang is en ons ziek kan maken, kan het ons ook beter maken was mijn gedachte. Je zou je voeding zo moeten kunnen aanpassen dat je er niet ziek van hoeft te worden, klachten kunt verminderen en zo min mogelijk last hebt van lichamelijke ongemakken. Wat mij betreft moest daar een mogelijkheid voor zijn. Maar daar ging het in de opleiding tot diëtist helemaal niet over.

Orthomoleculaire geneeskunde

Uiteindelijk werd ik aangetrokken door de opleiding orthomoleculaire geneeskunde. Ik wist niet helemaal zeker wat ik ervan moest verwachten, het was sowieso een mooie aanvulling en ik moest ergens beginnen.

Dit kwam al snel goed. Dag één van de opleiding wist ik het: dit is het. Dit is wat ik zocht en wat ik nodig heb om mijn antwoorden te vinden.

Tijdens de orthomoleculaire opleiding leerde ik onder andere meer over voedingsstoffen (meer dan alleen koolhydraten, eiwitten en vetten). Ik leerde over voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen, aminozuren, kruiden en antioxidanten met de daarbij behorende voordelen voor je lichaam.

Niet alleen kijken naar eten als voeding, maar een stap verder kijken. Bijvoorbeeld naar een manier om de schade in je lichaam te beperken door bepaalde dingen juist niet te eten/doen.

Orthomoleculair Diëtist

Wat een diëtist doet, dat wist mijn omgeving wel. Maar het grootste gedeelte had nog nooit gehoord van orthomoleculaire geneeskunde. De stap naar een eigen orthomoleculaire diëtistenpraktijk was snel gemaakt. Op deze manier koppelde ik het beste van twee werelden aan elkaar.

Met voeding als hoofdonderwerp, net als een diëtist, maar op de manier van de orthomoleculaire geneeskunde. Dus door te onderzoeken welke voedingsstoffen je lichaam echt nodig heeft om optimaal te kunnen functioneren en dat te vertalen naar voeding op je bord. In een persoonlijk voedingsplan.

Mijn eigen ervaring met het persoonlijk (orthomoleculair) voedingsplan

Natuurlijk ging ik eerst zelf aan de slag met orthomoleculaire voeding, ofwel eten dat past bij mijn lichaam. Al snel merkte ik enorme lichamelijke verschillen.

Voorheen had ik veel last van mijn buik, denk aan een opgezette buik en veel rommelen, nu is dat een heel stuk minder. Ik hou het grotendeels zelf onder controle omdat ik weet waar het aan ligt. Ik heb minder hormonale schommelingen, heb meer energie, slaap beter en ben niet meer uitgeput. En dat gun ik iedereen!

Dus ben je nieuwsgierig of ik als orthomoleculair diëtist ook wat voor jou kan betekenen? Laat het me weten via een bericht. Je mag natuurlijk ook direct een vrijblijvend intake gesprek inplannen via onderstaande button.

 

Plan je afspraak