Waarom worden we ziek?
Op het moment van schrijven (februari 2024) melden de laatste cijfers (2021!) dat 10,3 miljoen mensen één of meerdere chronische ziekten hebben. Dat zijn er nogal wat als je het mij vraagt.
We zijn ‘zieker’ dan ooit lijkt het wel.
Hoe kan dat?
Heeft het ermee te maken dat we tegenwoordig ‘alles weten’, alles controleren, alles monitoren, 24-7 aan staan en internet hebben?
Of heeft dit een andere oorzaak?
Je kunt het momenteel zo gek niet bedenken of je kunt het opzoeken op het internet. We denken (bijna) alles te weten. Dat de juiste informatie volledig voor ons beschikbaar is en dat ons ‘de waarheid’ of ‘het juiste’ verteld wordt. We gaan in veel gevallen volledig uit van onderzoeken, van dat wat wetenschappelijk onderzocht is of beter gezegd: dat wat onderzocht en gepubliceerd is.
Nu ga ik niet zeggen dat deze informatie wel of niet waar is of dat ik het beter weet. Maar probeer eens bij jezelf na te gaan: we weten meer dan ooit, we kunnen meer dan ooit wat betreft technieken en toch weten we niet waarom we ziek worden en zijn er nog vele ziekten waar we geen raad mee weten?!!
Erfelijkheid, een virus of een bacterie wordt vaak gegeven als oorzaak van de ziekten. Je wordt ziek van andere mensen of door een slechte weerstand. Weerstand bouw je op door een gezonde leefstijl, voldoende voedingsstoffen en een rustige mind (alle drie zijn even belangrijk).
Van binnen of van buiten?
Leefstijl is een duidelijk voorbeeld van iets dat we steeds meer gaan zien als een oorzaak van bepaalde ‘ziekten’. Door zelf meer verantwoordelijkheid te nemen en zelf te zorgen voor een betere leefstijl hebben gelukkig veel mensen minder tot geen last meer van hun ‘ziekten’.
Maar als de oorzaak van ‘ziekten’ buiten ons ligt, dus erfelijk, virussen, bacteriën, betekent dit dan ook dat jijzelf hier niets aan kunt veranderen? Dat jij zelf niets kunt doen om beter te worden? Want het komt door een ander of iets externs dat jij ziek bent en dus zou een ander dit ook op moeten/kunnen lossen?
Werkt het echt zo met ons ‘ziek’ zijn?
Is dit hoe wij als mensen in het leven staan en we de wereld om ons heen zien?
Wat nou als we het meer bij onszelf in plaats van extern mogen gaan zoeken?
Dat we mogen kijken naar onze binnenwereld in plaats van naar onze buitenwereld.
Dat we de touwtjes zelf in handen mogen nemen in plaats van een vinger te wijzen naar een ander?
Dan bedoel ik niet alleen leefstijl, want het lichaam gaat verder dan dat.
Het lichaam maakt geen fouten
Voor mij is het belangrijk te begrijpen wat er gebeurt en hoe het werkt (met alles). Dat lukt zeker niet altijd, maar maakt wel dat ik opzoek blijf gaan naar informatie en antwoorden.
Een paar jaar geleden kwam ik in aanraking met de leer van Germaanse geneeskunde. Volgens hen draait het om het begrijpen van de oorzaak van ziektes. Deze leer legt uit hoe het menselijk lichaam functioneert, met inbegrip van de psyche, de hersenen en de organen, als één geheel. De Germaanse geneeskunde laat je ‘ziekte’ en het verloop ervan begrijpen.
Dit is voor mij letterlijk, Bio-logisch.
Het lichaam is biologisch en zit logisch in elkaar als je gaat kijken hoe het functioneert. Het lichaam doet niet voor niets en dus alles met een reden. Wij zien niet altijd het positieve van dat wat het lichaam doet, maar voor het lichaam is het bio-logisch zinvol om dat specifieke programma te laten lopen omdat het anders de situatie ‘niet zal overleven’.
De taal van het lichaam is eerlijk en klopt altijd
Door middel van vijf biologische wetten wordt de complete Germaanse geneeskunde uitgelegd voor letterlijk iedere ziekte en ziektebeeld.
Iedere ‘ziekte’ start altijd bij een zogenaamd ‘inslag moment’, wat de start is van een periode waarin het lichaam conflict actief is. Zodra het conflict voorbij is komt het lichaam in de ‘helingsfase’ waarin tijdens de meeste programma’s, de symptomen zich uiten.
Ga maar eens bij jezelf na:
Als je moet overgeven –> waar wil je letterlijk je gal op spuwen?
Als je een brok in je keel hebt –> wat wil je niet doorslikken?
Als je diarree hebt –> waar wil je vanaf?
Als je last hebt van je schouders –> hoeveel extra ballast heb jij gedragen?
Dit is geen volledige uitleg van de Germaanse geneeskunde maar zijn wel korte uitspraken die letterlijk van toepassing zijn op je lichaam. Misschien herken je ze niet direct, maar als je je bewust wordt van je leven en je lichaam, ga je de situaties en je lichamelijke reactie daarop herkennen.
Nooit meer ziek zijn
Door het proces van een ziektebeeld te begrijpen, door te begrijpen waarom je lichaam doet wat het doet, zal er meer rust ontstaan in je lichaam (met name in je hoofd).
Als je dit proces gaat begrijpen zul je ook inzien waarom het belangrijk is zoveel mogelijk weg te blijven bij angst en onzekerheid. Dit zijn enorme veroorzakers van veel ziektebeelden en/of ziekten.
Het leven draait, als je het mij vraagt, niet om nooit meer ziek zijn maar om te weten wat er afspeelt in je lichaam, zodat je de daadwerkelijke oorzaak kunt aanpakken en/of het ziekteproces inziet waar het lichaam inzit. Hierdoor hoeft de ‘ziekte’ niet door te blijven sudderen of keer op keer terug te komen.
Ik wil meer weten
Ik snap dat dit redelijk abracadabra kan klinken aan de ene kant, omdat het menselijk lichaam lastig in een aantal alinea uit te leggen is en aan de andere kant, omdat wij letterlijk het tegenovergestelde leren (of geleerd hebben).
Daarom wil ik je aanraden om zelf in de materie te duiken. Daarbij kunnen onderstaande links je helpen:
- Deze website geeft de informatie
- Dit YouTube kanaal heeft een serie van 7 video’s met een korte en duidelijke uitleg
- Deze podcast is beschikbaar
- Wil je nog iets verder gaan heeft Esther een aan te raden 4-daagse live basiscursus
- Een kleine inkijk in de werking van jouw lichaam en hoe hiermee wordt omgegaan in de medische wereld m.b.t. orgaandonatie, is deze podcast een aanrader
Naast deze kennis en informatie blijft leefstijl altijd belangrijk.
Zolang je je lichaam ‘voedt’ met troep, gaat en blijft je lichaam minder functioneren dan optimaal.
Ben je nieuwsgierig hoe jij je lichaam zo optimaal mogelijk kan voeden?
Bekijk hier de mogelijkheden