Header afbeelding

Wat is gezond eten?

Wel geiten zuivel – geen koeien zuivel
Niet te veel fruit – wel veel groenten
Roomboter bevat te veel verzadigde vetten – ga voor plantaardig
Bonen kun je niet verteren – eet vlees

Weet jij het nog? Heb jij een idee wat je wel en niet zou ‘moeten’ eten? Heb jij een idee wat je lichaam nodig heeft om zo goed mogelijk te kunnen functioneren?

Voedingshypes van toen tot nu

Door de jaren heen zijn er veel verschillende dieet stijlen en voedingshypes voorbij gekomen.

Nederland heeft ooit tijden gekend waarin te weinig eten beschikbaar was voor veel mensen. Er was honger en schaarste (hongerwinter). Na deze periode veranderde er veel in de voedseltrends door de stijgende welvaart, technologische ontwikkelingen en schaalvergrotingen. Hierdoor opende de eerste supermarkten en kwamen er nieuwe producten op de markt.

Gezondheid, gemak en exotisme waren de thema’s en trends die ontstonden. Vooral in de marketing en producten zelf.

De nieuwe producten waren relatief goedkoper en gemakkelijk voor de drukke huisvrouw. Zij hoefde niet meer alles volledig zelf te maken en kregen meer tijd voor andere dingen. Ik geloof direct dat dit in die tijd een fijne opkomst was voor vrouwen. Dit gaf ze meer mogelijkheden in alle opzichten.

Uiteindelijk, ruim 70 jaar later, denk ik dat we totaal de andere kant op zijn gegaan. Van volledig afhankelijk van de natuur en zelfgemaakt eten, naar grotendeels afhankelijk van de industrie en kant-en-klaar voorbereid eten.

Waarom eten we?

Eten is voor veel mensen een moment van samenkomen, sociale activiteiten. We associëren eten vaak met gezelligheid en ontspanning. Maar het gros van dat wat we eten, eten we als we alleen zijn.

De enige echte essentie die eten (in de basis) heeft, is voeden. Je lichaam voeden zodat je lichaam kan functioneren om de dagelijkse dingen te doen.

Dit neemt niet weg dat eten en sociale activiteiten niet samen kunnen. Zeker wel, maar door deze associatie vergeten we vaak waarom we eten en vullen we onszelf met dat wat we op dat moment het meest aantrekkelijk lijkt en niet met wat het lichaam echt nodig heeft.

“We zijn momenteel verder verwijderd van de essentie om te eten dan ooit.”

Blind vertrouwen op..

Door deze jaren heen zijn we blind gaan vertrouwen op wat andere zeggen, wat de overheid zegt, bedrijven reclame over maken of wat anderen eten, wat voor hen werkt. Er is meer ‘wetenschap’ gepubliceerd dan ooit en daardoor meer informatie achtergehouden of ‘niet wetend, niet wetenschappelijk’ beoordeeld.

Bewust de keuze maken

In de basis zijn wij mensen een natuurlijk wezen. Wij komen voort uit de natuur, net als dieren en planten. Daarbij komt onze levensbehoefte ook voort uit de natuur. Terwijl er momenteel verteld wordt dat we beter af zijn bij geproduceerd, gekweekt, fabrieksvoedsel.

Probeer jezelf eens voor te stellen, zonder telefoon, tv en supermarkt, wat zou je doen in je leven? Wat zou je doen als je honger kreeg? Ga je dan opzoek naar een fabriek die gemodificeerde eiwit poeders produceert? Of ga je opzoek naar planten en dierlijke producten uit de natuur?

Wat zegt je hedendaagse brein, je volwassen, drukke en overvolle brein hierover?

En wat zegt je innerlijk ware ik hierover?

Krijg je twee verschillende antwoorden of komt er één unaniem antwoord op?

Ik ga niet vertellen wat voor jou aanvoelt als waarheid (of waarvan jij zeker weet de waarheid is). Dit is niet aan mij en niet belangrijk. Het is belangrijk dat jij dat doet waar jij en jouw lichaam behoefte aan hebben. Waar jij en je lichaam energiek en blij van worden.

Hoe weet ik wat ik moet eten?

Hoe ga je erachter komen wat je wel of niet zou moeten eten?

Ga op eigen onderzoek uit. Laat je lijf testen en onderzoek wat jouw lichaam nodig heeft om te kunnen functioneren. Ga ervaren wat werkt voor jou. De waarheid voor jou en je lichaam liggen bij jou en niet bij een ander of dat wat een ander doet of eet. Jij bent uniek, speciaal en daar hoort een uniek voedingspatroon bij.

Dit geldt ook voor jou!

Gun jezelf te zijn wie je bent. Dat jouw lichaam andere (voedings-)behoefte heeft dan het lichaam van een ander.

Wat zou dit voor jou betekenen als je dat gaat eten wat je lichaam echt nodig heeft?

Hoe zou je leven er dan uitzien?

Let’s change

Klinkt dat als tijd om daadwerkelijk die stap te gaan zetten om voor eens en altijd duidelijk te hebben wat echte voeding is voor jouw lichaam?

In het zes maanden traject ga ik door middel van bloedonderzoek kijken wat jouw lichaam in de basis nodig heeft aan voedingsstoffen om je lichaam zo optimaal mogelijk te laten functioneren. Op korte en juist ook op langer termijn.

Wil je meer weten?

Ja dat wil ik

Wil je direct een afspraak maken voor je intake gesprek?

Klik hier