Header afbeelding

Wat is honger?

Als je tien verschillende mensen vraagt wat honger voor hen betekent, zal je zeker vijf en misschien wel tien verschillende antwoorden krijgen. Sommige mensen merken dat hun maag knort, andere hebben honger als ze een (suiker)dip hebben, weer andere mensen krijgen honger als het twaalf uur is en dan heb je ook de honger die je krijgt als je langs de bakker loopt en je zin krijgt in een versgebakken broodje.

Verschillende soorten honger

Honger kun je opdelen in verschillende soorten honger. Waarschijnlijk zijn er wel vijftien verschillende soorten honger. Hieronder zal ik er een aantal uitlichten.

  • Lichaamshonger, kun je ook wel ‘echte’ honger noemen. Deze honger gaat vaak samen met een knorrende maag. Ons lichaam is enorm slim en checkt daarom regelmatig of je energievoorraad op peil is en of je lichaamstemperatuur op niveau is. Is dit niet het geval, dan wordt de hongerprikkel van deze honger actief gezet.

  • Verveelhonger. Waarschijnlijk herken je het wel, je bent de hele dag druk bezig geweest, je gaat even zitten en je krijgt honger. In onze huidige maatschappij worden we constant blootgesteld aan enorm veel prikkels. Dit kunnen we als beloning ervaren, maar het kan ook een gevoel van onrust geven. Juist op een moment waarop je even geen prikkels ervaart. Eten en drinken kan in dit geval de ‘verveelde’ tijd opvullen.

  • Hormonale honger. Veel vrouwen zullen zich hierin herkennen: de snaaibuien vlak voor je menstruatie. Je hormoonspiegel verandert in deze periode. Je lichaam wordt dan verder uitgedaagd om zich aan te passen aan de hormonale verandering, wat meestal niet één, twee, drie gebeurd is.

Door de hormonale verandering, verandert ook je eetlust. Daarbij wordt deze honger ook beïnvloed door wat je eet en kun je in een neerwaartse spiraal terecht komen van hormonale schommelingen –> honger –> nog meer hormonale schommelingen –> nog meer honger –> etc.

Er zijn verschillende soorten honger, zoals de emotionele honger, honger als we ons even wat minder goed voelen. Gewoontehonger, de honger die op komt zetten omdat het twaalf uur is. Of wat dacht je van honger na een feestje?

Wanneer heeft je lichaam honger?

Nu kun je denken, wat maakt het uit wat voor honger ik heb? Als ik honger heb ga ik eten.

Als je goed in je lijf zit en goed kunt voelen, is het juist prima om te eten op de momenten dat je (echt) honger ervaart. Maar zoals je hierboven leest kun je ‘honger’ hebben in veel verschillende varianten. Als je langs een bakker loopt en je krijgt opeens honger, is dat natuurlijk geen echte honger maar lekkere trek. Heb je honger omdat het twaalf uur is en je geeft daaraan toe, dan zal je nooit je lichaam leren kennen en weten wanneer je lichaam echt honger heeft.

Honger hebben is nergens voor nodig

Je hoort het vaak: “zorg dat je geen honger hebt, dat is in deze tijd nergens voor nodig”.

Lees bovenstaande nog eens terug, de verschillende soorten honger. Als je jezelf bedenkt wanneer heb je echt honger? Kennen wij in Nederland nog wel echte honger?

Als ik aan iedere prikkel van ‘honger’ toe zou geven, dan zou ik de hele dag door aan het eten zijn. Zou ik minstens vijftien kilo zwaarder zijn, me beroerd voelen en geen energie hebben.

Hoe kun je ervoor zorgen dat je deze honger niet meer hebt of er zo min mogelijk last van hebt?

Voed je lichaam. Geef je lichaam dat te eten wat het nodig heeft en laat de vulling staan. Als jouw lichaam de voedingsstoffen binnen krijgt die het nodig heeft, heeft het niet de behoefte om jou iedere keer weer lastig te vallen met nieuwe honger prikkels, maar is je lichaam verzadigd en voelt het zich happy.

 

Merk jij dat je te vaak ‘honger’ hebt en heb je geen idee waar die honger vandaan komt?

 

Vul de Quick Scan vragenlijst in om meer inzicht te krijgen in jouw honger.

 

Vul de Quick Scan in