Header afbeelding

Werk aan je weerstand

27 maart 2020

Het is lastig en we doen ons best. We houden afstand, wassen onze handen vaker, desinfecteren onze handen en deurklinken en blijven zoveel mogelijk binnen. 

Onszelf er volledig voor beschermen is zo goed als onmogelijk. We kunnen er wel voor zorgen dat onze weerstand optimaal is. Op die manier verklein je de kans dat je vatbaar bent voor een virus. Mocht het virus je toch te pakken krijgen, is de kans groter dat je er sneller en makkelijker weer vanaf bent. Genoeg reden om naast het afstand houden, handen wassen en binnen blijven, ook zeker je weerstand zo optimaal mogelijk te houden!

Wat kun je zelf doen om je weerstand te verhogen? 

Verminder je stress: stress is denk ik wel de factor die je weerstand het snelst omlaag krijgt en waardoor je lichaam in een spaarstand gaat functioneren. Dit is het laatste wat je wil, dus voorkom en minimaliseer stress! Lukt dit niet of vind je dit moeilijk? Praat over je problemen, los je problemen op waar dit mogelijk is. Misschien is een mindfulness training iets voor jou waardoor het accepteren van bepaalde gebeurtenissen of accepteren van een situatie, wat gemakkelijker gaat. 

Nachtrust: slaap minimaal 7 tot 8 uur per nacht. Slaap is een van de belangrijkste levensbehoeften. Tijdens je slaap kan je lichaam herstellen, een grote schoonmaak houden en het lichaam maakt zich klaar voor een nieuwe dag, uitgerust en wel.

Drink water: water drinken zorgt ervoor dat de afvalstoffen makkelijk je lichaam kunnen verlaten. Water zorgt ervoor dat je bloed kan stromen en je bloedvaten optimaal kunnen functioneren. 

Voed je lichaam: voed je lichaam met de juiste voedingsstoffen uit gezond eten. Eet rijkelijk groente, voldoende fruit en voldoende vezels. Zorg voor de juiste vetten in de vorm van noten, avocado, vette vis en schaal en schelpdieren. Minimaliseer de hoeveelheid dierlijke vetten, de hoeveelheid vlees, transvet inname en het belangrijkste: vermijd suiker en suikerhoudende producten (ook zoetstoffen!). 

Beweeg zoveel mogelijk: beweeg minimaal 30 tot 60 minuten per dag. Het liefst in de buitenlucht. Bewegen is belangrijk om je lichaam actief te houden. Beweging zorgt ervoor dat je spijsvertering en je darmen kunnen blijven functioneren. Het zorgt ervoor de je bloed optimaal kan blijven stromen zodat je hart en je hersenen voldoende zuurstof krijgen en de afvalstoffen zoveel mogelijk het lichaam kunnen verlaten. Op deze website staan ideeën voor oefeningen in en om huis. 

Vul aan met voedingssupplementen: verreweg de meeste mensen eten niet voldoende groente en/of fruit. Eet je de aanbevolen hoeveelheid groente en fruit van het voedingscentrum? Dan kun je nog niet aan de gewenste hoeveelheid vitamine en mineralen komen voor je lichaam. Daarnaast eten we vaak iedere dag hetzelfde, of ja, vandaag eet je een boterham met kaas en morgen een boterham met rookvlees. De vitamines en mineralen die we nodig hebben, kunnen we niet uit deze ‘variatie’ halen. Hiervoor zullen we verder moeten kijken, meer variëren, meer groente en fruit eten, meer plantaardige producten en minder vlees, tarwe en suiker eten.

Dagelijkse aanvulling vitamines en mineralen

  • Multivitamine: een multivitamine is de basis voor het verkrijgen van alle vitamine en mineralen. Dit is geen manier om tekorten op te heffen, maar wel een manier om de basis op orde te krijgen. Kies heel bewust de multi uit die bij jouw past (kind, vegetariër, zwanger, ouder, actief) en/of laat je hierin goed adviseren.
  • Vitamine D: is een multifunctionele vitamine die we alleen in de zomer binnen krijgen door middel van zonlicht. Over het algemeen zie ik te veel mensen met een te laag vitamine D gehalte. Dus ga extra in de zon zitten (korte tijd onbeschermd), suppleer vitamine D en/of laat je vitamine D gehalte testen.
  • Vitamine C: zorgt voor een optimale weerstand, maar is ook noodzakelijk voor het bindweefsel, spieren, gewrichten, botten en huid. 
  • Visolie (Omega 3): speelt een belangrijke rol bij het voorkomen van hart- en vaatziekten, artritis en depressie, kan het cholesterol verlagen en is belangrijk voor het functioneren van je hersenen. 
  • Voor een optimale darmwerking is onder andere probiotica een goede aanvulling.

Welke vitamines en mineralen heb je nodig voor het verhogen van je weerstand? 

Vitamine C: dagelijks minimaal 1000 mg is prima voor onderhoudt. Voel je je minder goed, ziek of voel je dat je weerstand wel wat extra’s kan gebruiken? Neem dan minimaal 2000 tot 3000 mg verdeeld over de dag. 

Zink: dagelijks 15-30 mg per dag.

Vitamine D: 25 mcg is een prima dagelijkse dosis. Heb je een tekort aan vitamine D of heeft je weerstand wat extra’s nodig is 50 tot 75 mcg aan te raden. 

Ribes Nigrum: ontstekingsremmende tinctuur, 3 x 30 druppels per dag. 

Daarnaast zijn een goede multivitamine en probiotica voor een goede darmwerking, ook een aanrader.

Voor al deze supplementen geldt hetzelfde: zorg dat je de juiste neemt en niet zomaar het eerste de beste potje dat je in de supermarkt uit het rek pakt. Laat je hierover goed adviseren zodat je weet dat je een goed product gebruikt dat bij jou past!

 

Voor deze tijden heb ik standaard pakketten samen gesteld voor het versterken van je immuunsysteem:

  • De eerste optie (vitamine D en C) is een basis bij een licht verzwakt immuunsysteem en voor het in stand houden ervan. Deze combi is voor ongeveer 3 maanden € 39,99.
  • De tweede optie (vit D en C met multi en visolie) is echt een totale aanvulling voor je immuunsysteem. Zeker een aanrader als er ook andere en onderliggende klachten zijn (denk aan diabetes, hartklachten, overgewicht, etc.). Deze combi is ook voor ongeveer 3 maanden € 104,95. 

Stuur me een bericht als een je van deze pakketten wilt bestellen. Mocht je persoonlijk op maat gemaakt advies willen, ook dat is mogelijk! Laat een bericht achter via het contact formulier.

 

 

Tot slot: geniet van je mooie leven!

We vergeten vaak wat echt belangrijk is in het leven. Onze naasten, ons gezin, vrienden en buren. Neem deze tijd om zoveel mogelijk te genieten van de mensen om je heen. Ga dingen doen die je al veel eerder had moeten doen. Ga lekker in de zon zitten en lees een boek. Ga wandelen in het bos. Kook een kleurrijke maaltijd voor je naasten en geniet van het moment samen aan tafel. Als je hiervan kunt genieten, komt de rest vanzelf!

Enjoy!