Plan je gratis intake hier
Contact

Zuurkool schotel

Diner, lunch of ontbijt met zuurkool

Soms heb je van die dagen en dan is iedereen laat thuis en wil je toch nog graag iets gezonds en lekker natuurlijk op tafel zetten. Er stond nog een restje zuurkool en zo was dit recept ontstaan.

Zuurkool

Zuurkool is niets anders dan gefermenteerde kool. Fermenteren is het omzetten van het product (in dit geval de kool) door micro-organismen. Micro-organismen zijn bacteriën, schimmels en gisten. Door warmte en vocht gaan de micro-organismen groeien. Tijdens deze groei maken de micro-organismen stofjes (enzymen) aan, die ervoor zorgen dat de zuurgraad, smaak, geur, uiterlijk, verteerbaarheid en de houdbaarheid van het product verandert.

Is zuurkool gezond?

Onze darmen bevatten net als de zuurkool, ook micro-organismen. Om deze reden werkt zuurkool als een probiotica (goede darmbacteriën) voor onze darmen. Het voordeel hiervan is dat de darmen beter kunnen functioneren als er goede bacteriën aanwezig zijn. Als de darmen beter kunnen functioneren, zijn we ook beter in staat goede voedingsstoffen op te nemen en de ziekmakende stoffen buiten de deur te houden. Onze gezondheid hangt samen met het functioneren van de darmen.

Daarnaast bevat zuurkool ook enzymen. Deze enzymen zorgen ervoor dat koolhydraten, vetten en eiwitten gesplitst worden en hierdoor beter opgenomen kunnen worden in je lichaam.

Versterk je immuunsysteem

Omdat zuurkool een positieve werking op de darmen heeft en de enzymen ervoor zorgen dat het eten beter verteerd kan worden, is zuurkool ook bevorderlijk voor je immuunsysteem. Je darmen zijn de basis van het immuunsysteem. Met de opname van de juiste voedingsstoffen zorgt je lichaam ervoor dat je immuunsysteem optimaal kan functioneren.

Zorg wel dat je zuurkool hebt die niet gepasteuriseerd is. Door het pasteuriseren gaan juist de goede bacteriën dood. Check op de verpakking of de zuurkool gepasteuriseerd is. Ligt de zuurkool gekoeld, dan is deze meestal niet gepasteuriseerd.

ZUURKOOL OVENSCHOTEL

Dit recept maakte ik als avondeten. Het leuke aan dit recept is: het is ook erg lekker als ontbijt of als lunch. Van alle markten thuis dus.

De ingrediënten zijn voor één persoon. Het recept is gemakkelijk voor meerdere personen te maken door de hoeveelheden te meerderen.

INGREDIËNTEN
 • Schaaltje zuurkool (gekookt)
 • 1 appel
 • Kaneel
 • Kokosolie
 • Amandelmeel (ongeveer 2 eetlepels)
 • Zonnebloempitten (ongeveer 1-1,5 eetlepel)
 • Handje krenten en/of rozijnen (optie)
BEREIDING

Week de krenten en/of rozijnen een aantal uur in het water of 15 minuten in kokend water.
Laat de krenten/rozijnen uitlekken in een vergiet.

Verwarm de oven voor op 170-180 graden. Smelt de kokosolie in de oven die aan het voorverwarmen is (dit gaat vrij snel. Kokosolie smelt al boven de 35 graden). Meng de amandelmeel en zonnebloempitten door de kokosolie. De hoeveelheden doe ik op gevoel.
Dus als de crumble te nat is, gaat er extra amandelmeel bij.

Pak een ovenschaal en begin met een laag zuurkool. Zorg dat deze gekookt is. Als je zuurkool te droog is voeg dan een aantal eetlepels water toe in de ovenschaal. Anders wordt het geheel erg droog. Dit soort recepten ontstaan bij mij vaak aan de hand van restjes, vandaar dat de zuurkool droog is.

Verdeel de krenten/rozijnen over de zuurkool. Vervolgens een laagje appelschijfjes met daaroverheen wat kaneel. Als laatste verdeel je de crumble over de appel.

Zet je ovenschaal ongeveer 20 minuten in een voorverwarmde oven van 170-180 graden.
Kijk na 20 minuten of de crumble al lichtbruin aan het worden is, dan is de crumble gaar. Zo niet, verleng dan de oventijd met ongeveer 5 minuten.

NOTES
 • Je kunt het amandelmeel ook vervangen door bijvoorbeeld roggemeel of boekweitmeel.
 • Dit recept is glutenvrij, lactosevrij, volledig plantaardig en vegan.
 • Dit recept is geschikt voor jou als jij het persoonlijk voedingsplan van Metabolic Balance hebt. Laat de krenten/rozijnen wel weg en gebruik de hoeveelheden uit jouw voedingsplan.

Enjoy!

Wil je gezonde inspiratie & reminders via e-mail?

Voed jezelf met de juiste informatie
Liefs van Shirley

Wil jij je gezond, levendig en vitaal voelen?

We ontdekken samen wat jouw lichaam nodig heeft

Wanneer je met mij gaat werken zoekt je lichaam tijdens het proces zijn weg naar de juiste balans, waardoor jij fit thuiskomt van je werk, dus niet uitgeblust op de bank zit. Jij leert je lichaam kennen. Je leert jezelf kennen. Je ontdekt wat bij je past. Dat is waar mijn coaching op geënt is. Voor de rest van je leven.

Maak afspraak

Stap in gezondheid **COMING SOON**

 • In je eigen tempo stap voor stap naar je gezondere leefstijl
 • Middels online omgeving
 • Toegang tot masterclasses
 • Optie tot: 1 op 1 consulten
 • Optie tot: ondersteunend lab onderzoek (bloedonderzoek, mineralen, zware metalen)

€ 149,- va.

Werk aan jezelf

 • Uitgebreide intake (online of op de praktijk)
 • Voedings- en leefstijl adviezen
 • 4 coachsessies op de praktijk of online
 • 6 maanden begeleiding
 • Optie tot: ondersteunend lab onderzoek (bloedonderzoek, mineralen, zware metalen)
 • Optie tot: (voor)ouder heling/regressie sessie in de praktijk

€ 750,-

1:1 coaching

 • Uitgebreide intake (online of op de praktijk)
 • Bloedonderzoek, incl. bv. vitamine D en B12 (op de praktijk)
 • Persoonlijk voedingsplan adhv bloedonderzoek
 • Toegang tot online community
 • 7 maanden begeleiding
 • ± 10 coachsessies op de praktijk of online
 • Optie tot: extra lab onderzoek (mineralen, zware metalen)
 • Optie tot: (voor)ouder heling/regressie sessie in de praktijk

€ 1.500,-

Anderen die je
voor gingen

Ik heb met Shirley op een hele prettige manier mijn traject doorlopen. Shirley geeft op een hele rustige professionele manier adviezen en tips, is totaal niet opdringerig en denkt heel goed mee. Mijn biologische leeftijd is in 9 maanden gedaald van 57 naar 37 jaar, ik ben ruim 10 kg afgevallen, voel me geweldig en mijn overgangsklachten zijn nagenoeg verdwenen. Ik kan Shirley zeker aanbevelen!

Noelle

Ik gun iedere vrouw een gezond lijf en vrolijke mind. En zou Shirley daarom absoluut aanraden! 🙂
In de wondere wereld van gezonde voeding en diëtiek vliegen de algemene, vage adviezen je tegenwoordig om de oren. Een zoektocht die veel verwarring en frustratie kan brengen.
Wat ik onwijs krachtig vind aan de aanpak van Shirley is dat haar begeleiding precies afgestemd is op jou als individu, vanuit resultaten die vooraf persoonlijk gemeten zijn. Zo weet je dat het perfect passend is voor jouw lichaam. Onwijs fijn, en maakt voor mij al het verschil.

Shirley is daarnaast een diëtiste die ook zeer ervaren is op het gebied van mindset, negatieve gedachtes aanpakken en het ontwikkelen van meer zelfliefde als vrouw. Dat maakt dat je je echt gehoord voelt.

Rianne

Vorig jaar ben ik op zoek gegaan naar een methode die mij verder zou brengen in mijn zoektocht naar meer balans in voeding, verlichting van oedeem en welzijn.

Mijn zoektocht bracht mij bij Shirley.

Stabiliteit in mijn hormoonhuishouding en geen gewichtstoename waren mijn doelen.

Shirley nam de tijd en luisterde naar mijn verhaal.

Na het onderzoek kreeg ik een persoonlijk voedingsplan. Het was even wennen om met dit aan de slag te gaan, maar na een paar maanden voelde ik mij goed, had minder pijn en was mijn gewicht zelfs afgenomen!

Het plan geeft mij houvast en kun je elk moment weer oppakken als het even tegenzit.

Het plan is maar een deel van hetgeen mij goed deed. Shirley is een fijne coach en elke afspraak bood mij rust, positiviteit en gaf mij kracht. Ze ziet, hoort, steunt en denkt met JOU mee.

Jessica – 48

Na van alles geprobeerd te hebben heb ik echt resultaat geboekt bij Shirley. Shirley luistert echt naar je. In zachtheid maar wel direct en met duidelijkheid zoekt ze samen naar de mogelijkheden. Ze motiveert en maakt je bewust van je eigen verantwoordelijkheid en heeft geen oordeel. Alles is bespreekbaar. Samen behaal je je doel! Ik heb eindelijk het handvat waar ik allang naar op zoek was en wat ik nog steeds gebruik.

Brenda Martens

Shirley heeft mij heel goed geholpen. Nadat ze zich goed heeft verdiept in mijn bloedwaardes, goed heeft geluisterd naar mijn situatie en gerichte vragen heeft gesteld, heeft ze me concrete tips gegeven waar je echt wat aan hebt. Je merkt aan Shirley dat ze veel verstand van zaken heeft.

Doris

Omdat ik graag meer informatie wilde over mijn lichaam en welke voedingstoffen en producten voor mijn lichaam geschikt zijn ben ik via Shirley het Metabolic Balance groepstraject ingestapt.

Metabolic Balance vind ik een erg fijn plan omdat deze helemaal afgestemd is op mijn lichaamswaarde, er is voldoende ruimte voor improvisatie én je hoeft geen calorieën te tellen. Calorieën tellen is in de loop der jaren een obsessie geworden waar ik erg graag vanaf wilde. Meer rust in mijn lijf en mijn hoofd.

In het begin had ik nog best wel vragen, hoe kan ik het plan nu het beste in mijn leven integreren. Het groepstraject heb ik erg prettig ervaren omdat je kun sparren met andere, die ook mijn ervaringen en struggels deelden.

Shirley geeft veel bruikbare tips en informatie in haar online meetings, de online communitiy en in de online omgeving dmv werkboeken en informatie sheets.

Inmiddels heb ik mijn doel gehaald. Meer rust in mijn lijf en hoofd, gewicht verloren én mijn relatie met eten is verbeterd.

Dankjewel Shirley!

Ankie – 36

Een gezond leven komt van binnenuit

- Shirley Brouwers