Soms heb je van die dagen en dan is iedereen laat thuis en wil je toch nog graag iets gezonds en lekker natuurlijk op tafel zetten. Er stond nog een restje zuurkool en zo was dit recept ontstaan.
Zuurkool
Zuurkool is niets anders dan gefermenteerde kool. Fermenteren is het omzetten van het product (in dit geval de kool) door micro-organismen. Micro-organismen zijn bacteriën, schimmels en gisten. Door warmte en vocht gaan de micro-organismen groeien. Tijdens deze groei maken de micro-organismen stofjes (enzymen) aan, die ervoor zorgen dat de zuurgraad, smaak, geur, uiterlijk, verteerbaarheid en de houdbaarheid van het product verandert.
Is zuurkool gezond?
Onze darmen bevatten net als de zuurkool, ook micro-organismen. Om deze reden werkt zuurkool als een probiotica (goede darmbacteriën) voor onze darmen. Het voordeel hiervan is dat de darmen beter kunnen functioneren als er goede bacteriën aanwezig zijn. Als de darmen beter kunnen functioneren, zijn we ook beter in staat goede voedingsstoffen op te nemen en de ziekmakende stoffen buiten de deur te houden. Onze gezondheid hangt samen met het functioneren van de darmen.
Daarnaast bevat zuurkool ook enzymen. Deze enzymen zorgen ervoor dat koolhydraten, vetten en eiwitten gesplitst worden en hierdoor beter opgenomen kunnen worden in je lichaam.
Zuurkool versterkt je immuunsysteem
Omdat zuurkool een positieve werking op de darmen heeft en de enzymen ervoor zorgen dat het eten beter verteerd kan worden, is zuurkool ook bevorderlijk voor je immuunsysteem. Je darmen zijn de basis van het immuunsysteem. Met de opname van de juiste voedingsstoffen zorgt je lichaam ervoor dat je immuunsysteem optimaal kan functioneren.
Zorg wel dat je zuurkool hebt die niet gepasteuriseerd is. Door het pasteuriseren gaan juist de goede bacteriën dood. Check op de verpakking of de zuurkool gepasteuriseerd is. Ligt de zuurkool gekoeld, dan is deze meestal niet gepasteuriseerd.